Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Wennen aan waterschaarste’

Droogte in de zomer – uitzondering of de nieuwe regel? Sommige weerkundigen zijn voorzichtig en zien deze uitzonderlijke zomer als onverklaarbaar en onvoorspelbaar. Andere zien een regelrecht verband met de klimaatverandering en waarschuwen dat we dit veel vaker zullen zien.

Feit is dat droogte tot nu toe minder aandacht kreeg dan bestrijding van een teveel aan water. De crisis – want zo mag je het onderhand wel noemen – drukt ons met de neus op een pijnlijk feit: zoet water is schaars, zowel boven als onder de grond. De verdeling van die schaarste wordt onvermijdelijk steeds meer een heet hangijzer.

Waterschappen terughoudend met beregeningsverbod

Waterschappen zijn tot nu toe gelukkig nog terughoudend met beperkingen aan het onttrekken van grondwater voor beregening. Terwijl het peil wel zakt. Als er ook nog eens een droge winter volgt, dan heeft vooral de natuur volgend jaar veel last. Maar tot nu toe weegt dat gevaar minder zwaar dan de acute nood boven de grond van nu.

Belang van verkiezingen waterschappen

Die afweging is terecht. En bewijst dat er in de waterschappen nog steeds bestuurders zitten die gevoel hebben voor wat de landbouw nodig heeft.

Daarmee bewijst de droogte van nu ook het belang van de verkiezingen die volgend jaar gehouden worden voor de schappen. Ook bij te verwachten nieuw beleid moeten die belangen goed meewegen.

Beheer
WP Admin