Redactieblog

15 reacties

‘De opmars van vega’

Louise Fresco denkt dat we na 2050 nog steeds vlees eten; ze kon wel eens gelijk hebben.

Een paar maanden geleden stond er een interview met Louise Fresco in Boerderij. Ze is de baas van de Wageningse universiteit. Voor een buitenstaander is altijd een beetje onduidelijk waar je dan precies baas van bent, want Wageningen is organisatorisch tamelijk ingewikkeld met bv’s en holdings. Laten we het erop houden dat ze het boegbeeld is en bij alle grote beslissingen betrokken is. Fresco is daarnaast een belangrijke geleerde. Niet dat ik het altijd met haar eens ben, maar dat hoeft ook niet, dat brengt de wetenschap verder.

Grote efficiënte bedrijven

Het interview ging over waar ons voedsel in 2050 of 2100 vandaan komt, en wie het maakt. Het stond er niet al te hard, maar ze suggereerde dat bulkproducten als graan, en wat mij betreft ook varkens en melk, zo tegen het einde van deze eeuw van grote, efficiënte bedrijven komen. Ze noemde het nog wel gezinsbedrijven maar ik denk dat ze dat zelf niet echt gelooft, het zullen volgens mij wat grotere organisaties zijn, familiebedrijven en bv’s.

‘Vlees heeft zeker ook voordelen voor de gezondheid’

Eiwit

Haar meest interessante opmerkingen gingen over hoe we tegen die tijd ons eiwit innemen. Doen we dat dan nog steeds via vlees, of doen we het vegetarisch. Haar gedachte, en ook de mijne, is dat we dan nog steeds vlees eten, maar minder. Vlees heeft in het voedselpalet niet alleen nadelen, maar zeker ook voordelen voor de gezondheid.

Daar komt aan de aanbodkant bij dat grote gebieden in de wereld niet geschikt zijn voor akkerbouw, maar wel voor dierhouderij. Daar bovenop komt nog dat er veel reststromen zijn die het best te verwaarden zijn door ze aan dieren op te voeren, om die vervolgens op te eten.

‘in steeds meer vleesproducten wordt vlees ‘stiekem’ vervangen door plantaardig eiwit’

Vegetarisch

De opmars van vegetarisch is al jaren geleden begonnen. In het begin ging het vooral om principiële vegetariërs. Daar zijn de laatste jaren veel mensen bijgekomen die flexitariër zijn: ze eten soms vlees, en soms niet. Fresco gaf in haar interview aan dat er nog een ontwikkelingsrichting is: in steeds meer vleesproducten wordt vlees ‘stiekem’ vervangen door plantaardig eiwit. Worsten, hamburgers en onduidelijke vleeswaren, ze bevatten steeds minder vlees en meer plantaardig eiwit. Niet alleen omdat vlees relatief duur is, maar ook omdat je er kleine snippertjes vlees mee aan elkaar kunt plakken. De twee eiwitbronnen worden dan dus gecombineerd.

Avebe

Niet voor niets dat Avebe doorlopend bijbouwt in Gasselternijveen, waar ze eiwit produceert. Dat merk je als je er langs fietst. Ondanks de moderne techniek begint het er enigszins naar eiwit te ruiken, geurhinder heet dat met een neutraal woord. En niet voor niets dat Europa graag zelf meer eiwitgewassen wil produceren, zij het tot nu toe met weinig succes. Al met al een interview van Fresco dat houvast biedt voor de landbouw, vlees blijft belangrijk, ook na 2050.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ik geloof zeker dat er over tientallen jaren bij veel mensen die te weinig vlees gegeten hebben toen ze in de groei waren, gezondheids problemen gaan voorkomen. Vlees bevat zoveel goede stoffen die je gewoon nodig hebt. Er zijn mensen die beweren dat je met bv noten ook veel goede stoffen binnenkrijgt; maar om elke dag 5 kg noten te eten gaat mij in ieder geval te ver. Bij de voeding van melkvee hebben we voedernormen voor eiwitten en mineralen. Wageningen zouden ook tabellen voor de mens moeten maken.

 • massy

  Daar is niets beter als een goed en diervriendelijk geproduceerd stukje vlees. en of dat van die grote bedrijven af moet komen daar zet ik grote vraag tekens bij.maar daar kan de consument zelf een keus in maken door met de verkiezingen de juist te kiezen die wel oog hebben voor de gezinsbedrijven als er die dan nog zijn.

 • glaasje

  Ik las/hoorde een tijdje geleden, dat mensen die te weinig of geen vlees eten eerder last hebben/ krijgen van een (winter) depressie dan mensen die wel vlees eten. Ze dachten altijd dat dit kwam vanwege te weinig zonlicht . Dus een stukje vlees eten blijft gewoon gezond.

 • Bolder01

  We zijn als alles eters geboren, dus hebben we een gebit TANDEN gekregen dus daar hoort ook vlees eten bij....

 • Johnny Hogenkamp

  Door wetenschappers is bewezen dat geen vlees eten leidt tot liegen en bedriegen. Deze zin wel twee keer lezen, in ieder geval worden Roos Vonk en Diederik Stapel bedoeld.

 • A1967

  Wat een slap gewauwel. Laat iedereen lekker eten wat ie zelf wil.

 • veldzicht

  Begrijp nooit dat de eigen sector zo weinig tegen geluid laat horen tegenover alle onzin die wordt verkondigt.Zelf koop ik het niet maar kijk weleens wat die vleesvervangers kosten bij de jumbo, maar vaak is het 2x of meer duurder als echt vlees.
  net als soya en rijstmelk kosten €1,70 de liter,ik zie het nut er niet van in.

 • Maas1

  Mooi Vega geen vlees meer eten niet doen hoor! Heb ik vanavond twee gehakt ballen en een snitzel om mn mond mee af te vegen!. lekker toch!

 • mtsvanaaken

  Vegans hebben een groot tekort aan diverse voedingsstoffen, onder andere vitamine B12. een tekort zorgt ervoor dat men over-emotioneel reageert op zijn/haar omgeving. Dus over een tijdje zitten we in een samenleving die zich overal druk over gaat maken, behalve dingen die er toe doen.

 • j.h.vonk@home.nl

  Alle tekorten van noodzakelijke bouwstoffen moeten maar aan gevuld worden met pillen uit een fabriek!!.
  En waar dat van gemaakt is . Niemand die het weet !!.

 • Alco

  Vega´s denken daarmee de aarde te redden.
  Duidelijke vorm van de splinter bij een ander zoeken, maar de balk in eigen ogen niet zien.
  Het is de luxe van de mens (van ons allen dus) die de aarde vervuilt.

 • krulsaart

  @Mtsvanaaken die kant gaat het inderdaad op helaas

 • ENDE902

  Als ik de reacties van Hogenkamp (liegen en bedriegen) en mtsvanaaken (over-emotioneel) lees, zou ik zeggen, dat de overheid vlees eten zou moeten verplichten om op die manier een werkbare maatschappij te houden.

 • boer a

  Don't worry, be happy,
  don't FLY, eat MEAT.

 • koestal

  Sommige mensen willen insecten eten,schijnt erg voedzaam te zijn

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.