Boerenblog

‘Jongeren, laat je zien!’

Als je niet op bijeenkomsten komt, wordt er over je beslist. Bepaal je eigen toekomst.

Mijn laatste column. Na 6 jaar en vele onderwerpen is het tijd om te stoppen en het stokje door te geven aan iemand anders. Het was niet vaak lastig om een goed onderwerp te vinden, wel om de juiste dingen te schrijven met een boodschap. Ik kreeg ’s avonds regelmatig telefoontjes van mensen die het eens waren, of juist niet eens waren, over mijn visie op een onderwerp. Dat geeft veel voldoening, ik was blij dat ze er tenminste over na hadden gedacht en niet alles slikten als zoete koek.

Veel veranderingen

In deze jaren zijn er veel veranderingen op ons pad gekomen. Toen ik begon met schrijven keek ik uit naar het verdwijnen van het melkquotum, niet wetende dat er 5 nieuwe restricties voor terug zouden komen. Ik heb het voorstel van Jan Cees Vogelaar voor grondgebondenheid destijds flink afgeschoten. Achteraf gezien was dit wel de beste optie geweest voor iedereen zonder een lappendeken van regels en wetten en dus meer controles.

‘Jij bent de toekomst en als er je niet bent, wordt er over je beslist’

Ook wil ik de jongeren onder ons toch nog even aanspreken. Ik zie jullie te weinig op de juiste plaatsen, en dan bedoel ik regiobijeenkomsten van provincie, gemeente en zelfs de melkfabriek. Het is belangrijk dat je daar als jongere bent. Jij bent de toekomst en als er je niet bent, wordt er over je beslist. Het huidige systeem is er niet vanzelf gekomen. Daar is ook hard voor gewerkt door anderen. Zorg dat je je steentje bijdraagt zodat de volgende generatie ook verder kan. Hard werken op het eigen bedrijf is goed maar met oogkleppen op ga je steeds weer in dezelfde valkuilen vallen.

Leven lang leren

Na je opleiding heb je de gedachte dat je uitgeleerd bent. Dan kan ik je alvast uit de droom helpen: het wordt een leven lang leren. Daar word je als mens en ook als bedrijf beter van. Want wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen. Daarom is het belangrijk om lid te zijn van een standsorganisaties, ook al past het soms individueel niet zoals bijvoorbeeld het fosfaatreductieplan, derogatie en ga zo maar door. Ik kan daar over mee praten. Het gaat om het grote geheel, dan kun je als sector de juiste koers uitzetten. Zo gaat het ook met de grondgebondenheid, al ben ik het er niet mee eens. Volgens het principe less is more had het GVE’s per ha moeten zijn. Dat is duidelijk uit te leggen aan een buitenstaander.

‘Als je geen lol meer hebt, moet je hulp zoeken’

Er zijn te veel regels en wetten die elkaar overlappen. Ik hoop tegen beter weten in dat minister Schouten dit kan verminderen. Dat is vooral van belang om lol in het boeren te houden. Als je dat niet meer hebt, moet je hulp zoeken.

‘Ik heb wel eens ervaren dat de juiste balans tussen beide een wankel evenwicht is’

We zijn als agrarische sector altijd op ons zelf geweest en we redden onszelf wel. In deze ‘snelle’ tijden is het belangrijk iemand bij je te hebben staan die net even andere inzichten heeft, zowel privé als zakelijk. Ik heb wel eens ervaren dat de juiste balans tussen beide een wankel evenwicht is. Door te zorgen dat je er een oplossing komt, maak je jezelf sterker. Ik wens u het allerbeste zowel met gezin als bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.