Redactieblog

2 reacties

‘Het Verenigd Koninkrijk op wit’

In Groot-Brittanië is de zorg en de chaos over de brexit nog steeds heel groot.

De afgelopen dagen was ik op een congres van regionale wetenschappers in Lugano in Zwitserland. Het ging nauwelijks over landbouw en ook op weg ernaartoe heb ik weinig landbouw gezien. Vanuit de trein een enkele kas voorbij de Gotthardtunnel, en soms een groepje Brown Swiss koeien op een scheef graslandje. Maar ik was niet op dat congres voor de landbouw, maar voor internet op het platteland. We doen mee in allerlei Europese projecten op dat terrein, en dan is zo’n congres een goede gelegenheid om met elkaar te overleggen en resultaten te vergelijken.

Naderende brexit

Er was echter heel iets anders dat het hele congres domineerde: de brexit. Er waren hoge lieden van de Europese Unie die kaarten lieten zien over de verdeling van de budgetten na 2020. Landbouwmiddelen, maar ook de gelden voor regionale ontwikkeling.

‘Dat was voor de Britse collega’s schrikken, brexit kwam nu wel heel dichtbij’

Die kaarten veroorzaakten opwinding, niet vanwege de verdeling, maar omdat het Verenigd Koninkrijk wit ingekleurd was. Als niet-EU-lid, net als Zwitserland en Noorwegen. Dat was voor de Britse collega’s schrikken, brexit kwam nu wel heel dichtbij. Sowieso gaat het bij die collega’s over niets anders. Het land en de regering zijn verdeeld, de regering heeft geen plan, en er is niets bekend over regionaal beleid of landbouwbeleid na de brexit. En waarschijnlijk maken de collega’s zich nog de meeste zorgen over hun eigen positie, want Britse universiteiten profiteren tot nu toe zeer van Europese onderzoeksgelden. Dat komt omdat het vaak goede universiteiten en onderzoekers zijn. En ook omdat ze Engels spreken. Dan is het net een beetje gemakkelijker om een mooi onderzoeksplan op papier te zetten.

‘De voorzitter, een Engelse collega, hield een soort van grafrede’

Het meest zichtbaar was de treurnis bij de afsluiting van het congres. De voorzitter, een Engelse collega, hield een soort van grafrede, terwijl normaal zo’n slottoespraak over positieve dingen gaat. Een mooi congres, veel deelnemers, boeiende nieuwe vragen die opdoemen, dat soort dingen. Nu niet, hij leek wel een depressie te hebben.

Ontkenningsfase

Veel Britse collega’s willen trouwens nog helemaal niet geloven dat de brexit eraan komt, ze zitten nog in de ontkenningsfase. En velen hopen dat er nog een tweede referendum komt waarin alles wordt rechtgezet. Ik heb dat in het begin ook gedacht, de schade voor het Verenigd Koninkrijk is immers heel erg groot. Maar zo langzamerhand zie ik het echt gebeuren, een kaart van de EU met Engeland en aanhang zonder kleurtje.

Gevolgen voor Nederland

Brexit gaat de Nederlandse land- en tuinbouw best wat kopzorgen en gedoe opleveren, en ook geld kosten, volgens berekeningen vooral bij tuinbouwproducten en kippenvlees. Brexit-land is goed voor 9% van onze agrarische export. Toch zijn onze problemen een peulenschil vergeleken met die van de Britten. En dat terwijl ze het probleem zelf hebben veroorzaakt.

Laatste reacties

  • maxisprint

    over het Britse pond was het in het begin ook allemaal doemdenken, wacht maar als de problemen van Italie de mensen echt wakker schud

  • .....

Of registreer je om te kunnen reageren.