Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Drugsmaffia te lijf met staatswiet’

1 op elke 7 boeren is wel eens benaderd door criminelen om stallen of schuren beschikbaar te stellen voor drugsproductie. Dat blijkt uit de grote enquête die dagblad Trouw onder boeren gehouden heeft.

De uitkomst komt overeen met een soortgelijk onderzoek dat Omroep Brabant vorige zomer hield.

Verschillende rechtszaken bevestigen het beeld van een criminaliserend platteland. Eigenaren van lege bedrijfsgebouwen ruiken makkelijk geld, of worden bedreigd met geweld. Veelzeggend was het verweer van een Brabantse kalverhouder, onlangs voor de rechter: hij had zo weinig vertrouwen in de politie dat hij geen weerstand durfde te bieden aan bedreigingen.

Gedoogbeleid werkt niet

In een boerenschuur in Noord-Brabant is een xtc-lab gevonden. In het lab werd xtc-poeder gemaakt en stonden verschillende productieketels. - Foto: ANP

In een boerenschuur in Noord-Brabant is een xtc-lab gevonden. In het lab werd xtc-poeder gemaakt en stonden verschillende productieketels. – Foto: ANP

Intensieve aandacht van de politie – de speciale Week van het Buitengebied in het Zuiden is een goed initiatief – en sanering van afgedankte bedrijfsgebouwen zijn nodig.

Het lastigst is misschien nog wel de maatschappelijke discussie over het drugsgebruik zelf. Het gedoogbeleid werkt voor geen meter. De drugsmaffia floreert erbij. Maar terugdraaien gaat niet meer. Te veel mensen vinden het normaal om wiet of pillen te gebruiken.

‘Staatswiet goed voor veiliger platteland en een legale nieuwe teelt erbij’

Nu gaan stemmen op voor gereguleerde teelt van wiet – niet te verwarren met legalisering. Het is een experiment met gevaarlijke kanten, maar verdient toch een kans. Zo doormodderen is geen optie. Wie weet snijdt het mes van de staatswiet aan twee kanten: een veiliger platteland én een legale nieuwe teelt erbij voor enkele boeren.

Beheer
WP Admin