2 reacties

‘Week zonder vlees biedt geen plek voor nuance’

De ‘week zonder vlees’ was voor media een kans om weer ongenuanceerd over de landbouw te berichten.

‘Cherry picking’ is de Engelse term voor feiten selectief noemen, nuances vermijden en onderwerpen eenzijdig belichten. De media zijn er meesters in. Vorige week was het de ‘week zonder vlees’. Voor diverse media aanleiding om erover te schrijven. Nu.nl stelde de vraag: eten we over een paar jaar nog wel vlees? Antwoord: veganisten worden we niet massaal en we willen vooral zuivel. Nu.nl ‘plukte kersen’ bij partijen die vooral iets vertelden over de kansen van vleesvervangers en dat vleesloos leven niet gevaarlijk is.

Boerendochter wordt veganist

Ook NRC deed aan cherry picking. Ze kwamen met een artikel over boerendochter Marloes Boere. Als kind was ze gek op boerderijdieren, maar inmiddels is ze veganist. “Ik moest huilen als ik dacht aan wat er met al die dieren op onze boerderij was gebeurd”, zegt ze. Hoe lang zal NRC gezocht hebben naar een boerendochter die veganist is? Zet dat af tegen het aantal boerendochters dat geen veganist is, en je hebt een klassiek gevalletje cherry picking.

‘Het is gewoon de zoveelste randstedelijke hype’

Ook de NOS pikte eruit wat goed past bij het frame van de vleesloze week: “Als je twee dagen geen vlees eet, bespaart dat de uitstoot van een ritje Eindhoven-Tilburg.” Telegraaf-columnist Marcel Peereboom Voller predikte juist weer voor vlees: “Het is gewoon de zoveelste randstedelijke hype die door een uitgekiende lobby tot een landelijk fenomeen wordt gebombardeerd.”

De media doen volop aan cherry picking, maken keuzes die uitkomen. Boeren waren mooi in beeld bij hun ongenoegen tegen Staatsbosbeheer te laten zien. Morgen kan het imago weer anders zijn. - Foto: ANP
De media doen volop aan cherry picking, maken keuzes die uitkomen. Boeren waren mooi in beeld bij hun ongenoegen tegen Staatsbosbeheer te laten zien. Morgen kan het imago weer anders zijn. - Foto: ANP

Bijvoeren in Oostvaardersplassen

Ook bij de discussie over het bijvoeren van grazers in de Oostvaardersplassen pikten de media eruit wat hen uitkwam. In dit geval pakte dat positief uit voor de landbouw. ‘Boeren bedankt’, werd de slogan die uitgebreid in beeld kwam. Gratis hooi kwam de media dit keer goed uit als visueel weerwoord tegen Staatsbosbeheer. ‘Gouden medaille voor de boeren’, twitterde Kamerlid Dion Gaus.

‘Vraag burgers naar megastallen en de getallen zijn fundamenteel anders’

De Volkskrant plukte daarentegen ook weer bloedrode – anti-landbouw – kersen. Femke Merel Arissen, Partij van de Dieren, legde de schuld bij de landbouw: “Onder druk van de boeren- en jagerslobby bleven de hekken rond het gebied staan.” Ook LTO-voorzitter Marc Calon plukte de kers die hem uitkwam. In een column op de LTO-site schrijft hij: “Als je honderd mensen op de P.C. Hooftstraat in Amsterdam vraagt wat ze van boeren en tuinders vinden, zullen er misschien drie zich negatief uitlaten.”

Vraag naar megastallen en de getallen zijn fundamenteel anders. Evenwichtige hoor- en wederhoor was de spreekwoordelijke kers op de taart die nog wel eens ontbrak.

Laatste reacties

 • Veganist

  51 weken per jaar worden wij gebombardeerd met reclame voor vlees. En nu zie ik krokodillentranen omdat één weekje een andere gedachte wordt gepromoot.

 • alco1

  Het gaat allemaal om het circulair zijn.
  De landbouw is dit puur sang.
  Voeding maakt zuurstof en nog veel meer en het dier produceert weer co2 als brandstof voor planten.
  Dit is een één jarige cyclus.
  Bij brandstof gebeurd eigenlijk hetzelfde, maar deze cyclus gaat over eeuwen.
  Wij kunnen deze problematiek enigszins oplossen door energie uit onze mest te halen, maar we moeten dan niet gezien worden als veroorzaker, maar als oplosser.

Of registreer je om te kunnen reageren.