Redactieblog

5 reacties

‘De kiezer heeft niet altijd gelijk’

Gemeenteraden moeten burgers betrekken in hun beleid. Misschien dat dan meer mensen gaan stemmen.

De kiezer heeft altijd gelijk. Dit hoor je veel politici, vooral verliezers (en dan natuurlijk met enige verbittering) weer zeggen. Ook na de gemeenteraadsverkiezingen. Ik ben het daar niet mee eens.

Om te beginnen, neemt bijna de helft van de Nederlanders al niet eens de moeite om naar de stembus te gaan. Die hebben per definitie geen gelijk. Van degenen die wel hebben gestemd, stemt de overgrote meerderheid wat mij betreft ook nog eens op de verkeerde partij. Die hebben dus ook geen gelijk. Er is dus maar een klein percentage van de kiezers dat gelijk heeft.

Veel kleine partijen

Wat men bedoelt met de uitspraak is waarschijnlijk dat er verkiezingen zijn geweest en dat de uitslag niet meer valt te veranderen. Die is onverbiddelijk: de verliezers hebben verloren en de winnaars hebben gewonnen. Intussen zitten veel gemeenteraden met nogal veel kleine partijen. Om daar een meerderheidscollege van te maken, zal niet eenvoudig zijn. Maar het is ook onwenselijk.

‘Een meerderheidscollege heeft een draagvlak van maar 25% Dat is te weinig’

Een eenvoudige rekensommetje: als de helft van de kiezers heeft gestemd en de helft van de vertegenwoordigers van degenen die wel hebben gestemd in de oppositie terechtkomt, heeft zo’n meerderheidscollege maar een draagvlak van 25%. Dat is te weinig.

Raadsprogramma

Er zijn dan ook nogal wat gemeenteraden die een nieuwe vorm zoeken: het raadsprogramma. De gehele raad, dus alle partijen en partijtjes, stelt dan voor de komende vier jaar een programma vast met eventuele oplossingen voor problemen of nieuwe projecten. Daar worden vervolgens wethouders bij gezocht die niet van een partij hoeven te zijn, maar wel deskundig.

Dat lijkt mij een prima gedachte. Het voorkomt dat een kleine minderheid de dienst gaat uitmaken in de gemeente. En dan zou ik de gemeenteraden ook willen aanraden om burgers te betrekken bij dat raadsprogramma. Misschien dat dan bij de volgende verkiezingen wat meer mensen opkomen en op de juiste partij stemmen. Dan krijgt de kiezer alsnog gelijk.

Dat de verkiezingen voorbij zijn betekent gelukkig ook dat dat eindeloze getwitter, gefacebook, getoeter en gefolder van de laatste weken weer een tijdje achterwege blijft. Aan de slag maar weer.

Laatste reacties

 • .....

  Deskundige wethouders zegt u, die komen waarschijnlijk uit de politiek correcte D'66 hoek zoals nu al op zoveel sleutelposities in de samenleving

 • agratax(1)

  @..... Uit welke hoek de wethouders komen, doet niet ter zake, ze zijn gehouden aan het door de raad uitgestippelde beleid. Wethouders zijn daarmee geen politieke figuren meer maar meer Ambtenaren met een dienstverband voor maximaal 4 jaar, verlenging mogelijk.

 • hylkema.l

  Een raadspragramma op hooftlijnen kan, maar dat hoeft niet door alle partijen onderschreven te worden.Met burgers erbij dan krijg je een landdag met veel praten en weinig besluiten. In Nederland hebben we de vrijheid dat iedereen die dat wil zijn partij kan oprichten. De kiezer heeft de kans om het beleid te beoordelen elke 4 jaar, en heeft altijd gelijk en dat heeft een kolomschrijver niet.

 • hylkema.l

  Een raadspragramma op hoofdlijnen kan, maar dat hoeft niet door alle partijen onderschreven te worden.Met burgers erbij dan krijg je een landdag met veel praten en weinig besluiten. In Nederland hebben we de vrijheid dat iedereen die dat wil zijn partij kan oprichten. De kiezer heeft de kans om het beleid te beoordelen elke 4 jaar, en heeft altijd gelijk en dat heeft een kolomschrijver niet.

 • hylkema.l

  Een raadspragramma op hoofdlijnen kan, maar dat hoeft niet door alle partijen onderschreven te worden.Met burgers erbij dan krijg je een landdag met veel praten en weinig besluiten. In Nederland hebben we de vrijheid dat iedereen die dat wil zijn partij kan oprichten. De kiezer heeft de kans om het beleid te beoordelen elke 4 jaar, en heeft altijd gelijk en dat heeft een kolomschrijver niet.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.