Redactieblog

2 reacties

‘Het unieke karakter van de landbouw’

Ook dit jaar is lekker eten een belangrijk deel van de feestmaand december.

Overal word je als consument getrakteerd op mooie producten in winkels, kookprogramma’s op televisie en recepten in de krant. Alle aandacht gaat daarbij naar het bereiden van het voedsel. Er is echter weinig of geen aandacht voor degenen die al dat lekkers voor ons hebben mogelijk gemaakt. Wat maakt de landbouw, in vergelijking met andere onderdelen van de economie, zo bijzonder?

De belangrijkste reden is dat zonder de landbouw bijna alle mensen doodgaan. Deze sector is noodzakelijk voor het overleven van de mensheid, terwijl wij wel zonder andere technische sectoren kunnen. Op deze manier ‘zorgen’ de planten en dieren voor ons.

Producten van de landbouw komen in ons lichaam, daardoor wordt het scherpe onderscheid tussen de (buiten)wereld van de natuur en de (binnen)wereld van de mens gerelativeerd. Op die manier zijn wij duurzaam opgenomen in grotere systemen en onderdeel van vele cycli.

Zonder de landbouw gaan bijna alle mensen dood

Landbouwproducten zijn organisch

Een tweede reden is dat landbouwproducten organisch zijn, in alle andere technische sectoren zijn de producten anorganisch. In de landbouw is het uitgangsmateriaal hernieuwbaar omdat deze sector gebruikmaakt van en ingrijpt op de reproductie van planten en dieren. In de landbouw is er geen onderscheid tussen productieproces en product. Via het proces van de groei produceren de planten en dieren zichzelf, in tegenstelling tot praktijken waarin mensen of machines de producten maken.

Productievoorwaarden tellen mee

De laatste reden is dat producenten en consumenten in de landbouw niet zo zijn gescheiden als bij andere technische praktijken. In die sector tellen de voorwaarden waaronder is geproduceerd mee bij de consumptie. De ‘op vertrouwen gebaseerde kenmerken’ van de producten (zoals dierenwelzijn en duurzaamheid) zijn voor consumenten niet waarneembaar, maar ze vertrouwen erop dat ze door de producenten op de juiste wijze worden geïnformeerd.

Juist in december zou er aandacht moeten zijn voor het unieke karakter van de landbouw en respect voor de boeren, omdat je bij een feestmaal pas goed kunt beseffen hoe bijzonder het is dat wij kunnen genieten van eersteklas voedsel.

Laatste reacties

 • ghsmale

  De meeste mensen staan te ver van de natuur af, om de
  landbouw in dit licht te willen zien. Ze zijn vergeten dat er eeuwen
  geleden een ieder zelf op jacht moest gaan om aan eten te komen.
  De landbouw verdiend dus inderdaad wat meer respect het hele jaar door.
  Hoop doet leven.

 • agratax.1

  Ieder die dit stuk leest zal het er roerend mee eens zijn, maar dat betekent niet dat zij er ook naar leven. De boer is immers troef op zondagavond (BzV) maar daarna is het weer de vervuiler met veldspuit en de dierenbeul (met varkenshokken met vloerverwarming), de mens die het buitengebied "verziekt". Nee de moderne mens vindt dat we beter ons eten uit de fabriek kunnen halen gemaakt met buitenlandse onbetrouwbare grondstoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.