Redactieblog

‘Wageningen kan van Vlaanderen leren’

Nederland klopt zich terecht op de borst als het om landbouwonderzoek gaat. Wageningen UR wordt gerekend tot de beste landbouwuniversiteiten ter wereld. Maar ‘Wageningen’ kent ook uitdagingen.

De universiteit zag het aantal studenten toenemen maar tegelijk moest jarenlang stevig worden bezuinigd, omdat de overheid budgetten beperkt en productschappen zijn afgeschaft.

Goed in onderzoek

Het Topsectorenbeleid is financieel slechts een doekje voor het bloeden. Een evaluatiecommissie stelde eerder ook vast dat de universiteit sterk is in onderzoek, maar nauwelijks nieuwe bedrijven of ‘spin-offs’ oplevert die producten naar de markt brengt. Veel gehoorde kritiek is dat ‘Wageningen’ naar binnen is gekeerd en teveel leunt op grote concerns die onderzoek betalen.

Wageningen UR kan in dit opzicht leren van het Vlaamse model. Het VIB verenigt als onafhankelijk en nonprofit-instituut voor biotechnologisch onderzoek de beste laboratoria van Vlaamse universiteiten. Zo worden kosten gedeeld en komt kennis – ook van de wereld buiten de landbouw – bij elkaar.

Gent: biotechnologische hoofdstad

De resultaten van het fundamenteel onderzoek worden vervolgens door de VIB vertaald naar toepassingen; onder meer door het helpen opzetten van nieuwe en flexibele bedrijven. De aanpak hielp ‘Gent’ alvast aan de reputatie van biotechnologische hoofdstad van Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.