Foto: Roel Dijkstra AlgemeenOpinie

‘Vertrek Van Dam voelt als vernedering’

Martijn van Dam is nog ruim een maand staatssecretaris van landbouw. Hij maakt per 1 september de overstap naar de publieke omroep NPO.

Van Dam (PvdA) komt terecht op een post die hem nader aan het hart ligt dan landbouw.

De reacties op zijn vertrek variëren. Ergernis over de ‘baantjescultuur’. Partijgenoot Ahmed Marcouch wordt burgemeester van Arnhem. Opluchting omdat de man bij boeren impopulair is. Hij heeft weinig met de reguliere landbouw. Boosheid omdat hij vertrekt terwijl het mest- en fosfaatrechtendossier in een cruciale fase belandt.

Van Dam heeft geen invloed op formatie

Eerlijk is eerlijk, je kunt een demissionair bewindspersoon zonder politiek perspectief niet maanden aan een post houden. Van Dam heeft ook geen invloed op de formatie. 1 september is 5,5 maand na de verkiezingen!

Landbouw telt in Den Haag niet meer mee

Nee, de frustratie zit dieper. Landbouw telt in Den Haag niet meer mee. De sector ‘verloor’ het ministerie. In de formatie is het staatssecretariaat een restpost. Na Co Verdaas en Sharon Dijksma is Martijn van Dam de derde bewindspersoon op landbouw in één kabinet. Dijksma vertrok halverwege naar het volgens sommigen prestigieuzere Infrastructuur & Milieu. Voor Van Dam is de post duidelijk niet meer dan een tussenstap. Toch voelt zijn vertrek nu als een vernedering.

Beheer
WP Admin