Commentaar

2093 x bekeken 1 reactie

'Tij tegen in vergistingsstreven'

Zuivelconcern FrieslandCampina voegt de daad bij het woord: er ligt bij het ministerie van Economische Zaken een concrete aanvraag voor SDE-subsidie voor 200 mestvergisters.

De veehouders ontvangen naar verluidt gedurende twaalf jaar circa 12 cent per kWh. Vergisting past in de afspraken rond Duurzame Zuivelketen 2020. Over vier jaar wil het concern 1.000 mestvergisters hebben om de keten klimaatneutraal te maken.

Speciale coöperatie voor hulp

FrieslandCampina kondigde eerder dit jaar de plannen aan om veehouders te helpen bij de aanschaf, installatie en onderhoud van een vergister. De zuivelaar staat hen ook bij in subsidie-, vergunning- en financieringsaanvraag. Er is een speciale coöperatie, genaamd Jumpstart, met dit doel actief.

Pittige klus

Het zuivelconcern realiseert zich dat het streven naar verduurzaming op dit moment een pittige klus is. Het sentiment is door ervaringen met vergisters in het verleden niet goed, maar bovenal speelt de melkprijs parten. Deze ligt voor veel bedrijven nog onder de kostprijs. En als er euro’s beschikbaar zijn, houdt de veehouder deze in de oorlogskas als straks duidelijkheid komt rondom fosfaatrechten.

Het hemd is altijd nader dan de rok. Friesland Campina zal voor uitvoering de nodige overredingskracht moeten inzetten.

Eén reactie

  • Zuperboer

    Interimuitkering 42% lager dan 1e halfjaar 2015#Joosten werk aan de winkel en tijd voor spielerei is voorbij

Of registreer je om te kunnen reageren.