Commentaar

1800 x bekeken

'Nieuw ministerie nodig'

Er moet een nieuw ministerie komen. Van Voedsel, natuur en platteland. Die boodschap brengt LTO Nederland aan de start van het nieuwe parlementaire jaar, tevens verkiezingsjaar.

Het kan haast geen toeval zijn dat precies tegelijk Wageningen UR een gelijksoortig idee lanceerde voor Europa. Universiteitsvoorzitter Louise Fresco pleitte vrijdag in Brussel voor een geheel nieuw landbouwbeleid. Vergeet het GLB met zijn twee pijlers van nu, is haar boodschap. Dat is te beperkt en heeft geen goed draagvlak. Het is tijd voor een Europees landbouwbeleid met vijf pijlers, vindt zij. Daarin horen naast voedselzekerheid ook zaken als klimaat, ecologie en gezond eten. En dan met oog voor iedereen die daarbij betrokken is, dus niet alleen de boeren, ook andere 'spelers in de voedselketen', zoals dat in jargon heet.

Landbouw is vreemde eend in de bijt

Het zijn beide goede ideeën die op het juiste moment komen. In Brussel start het gesprek over de volgende fase van het GLB. In Den Haag komt straks de kabinetsformatie en daarmee de indeling van de ministeries.

Landbouw is nu nog altijd een soort vreemde eend in de bijt bij Economische Zaken. Een opnieuw opgetuigd eigen ministerie nieuwe stijl zou meer recht doen aan het belang van deze sector en aan de eigen thema's die daar spelen. Het zou bovendien beter aansluiten bij het toekomstig Europees landbouwbeleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.