Commentaar

4 reacties

'Eén mestverwerkingspercentage voor alle boeren?'

John van Paassen gooit de knuppel in het spreekwoordelijke hoenderhok. Hij pleit voor één landelijk mestverwerkingspercentage voor alle overschotsbedrijven, ongeacht de diersoort.

Dat percentage moet volgens Van Paassen liggen op 50%. Er zijn de nodige argumenten aan te voeren om mee te gaan in de redenering van de voorzitter van mineralencoöperatie Demac. Ten eerste stelt van Paassen dat er op die manier flink wat extra mest dient te worden verwerkt. Zo komt er meer ruimte voor de afzet van onbewerkte mest en kan de prijs daarvan omlaag.

Ook is het arbitrair om een klein land als Nederland op te delen in 3 regio’s. Boeren die bij elkaar in de straat wonen kunnen afhankelijk van het huisnummer een verwerkingsplicht van 10% of 50% krijgen. Dat is raar. En bovendien, beide - grondloze - bedrijven zijn even zo verantwoordelijk voor het nationale mestoverschot.

Transportkosten

In die zin is één verwerkingspercentage logisch. Anderzijds is het verstandig om vooral veel te verwerken in de regio’s waar de meeste mest wordt geproduceerd. Transportkosten vormen altijd een belangrijk onderdeel van de totale afzetkosten.

Maar dat kan natuurlijk ook prima in een situatie met één verwerkingspercentage. Door middel van de VVO’s kunnen boeren in de minder veedichte gebieden aan hun verplichting voldoen en blijft de verwerking geconcentreerd in de gebieden waar de mest snel bij de verwerker is.

Laatste reacties

 • simpel boerke

  Kortom, iedereen moet maar op kosten gejaagd worden voor verwerking, ook al woon je in een gebied waar de mest van heinde en ver aangevoerd moet worden om in de behoefte te voorzien.

 • Bennie Stevelink

  @A de v, als je in een gebied woont waar de mest van heinde en ver wordt aangevoerd kun je het beste VVO's kopen waarmee boeren in overschotsgebieden de mest gaan verwerken. Dan voeren ze het niet meer af naar jouw regio en kun jij goedkoop van de mest af.

 • sjakie

  @ Bennie Zelfs VVO's kopen is onnodig wanneer je de mest afzet onder code 71.

 • landboer

  Denk dat er veel eigen belang meespeelt bij s mans redenering.

Of registreer je om te kunnen reageren.