Commentaar

1833 x bekeken 2 reacties

'Emoties voeren boventoon in CBS-enquêtes'

Wees heel eerlijk, tijd is niet de doorslaggevende factor in de kritiek op verplichte CBS-enquêtes.

Het invullen kost de varkenshouders, akkerbouwers en tuinders hooguit een uurtje. Het is vooral emotie; de terechte weerzin tegen wéér een formulier naast dat van de Gecombineerde Opgave, registratie bestrijdings- en geneesmiddelen, mest- en dier aan/afvoer, ketenregels, et cetera.

Vrijwillige opgave levert te weinig respons

Wat is er precies aan de hand? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wil vier oogstramingen en de decembertelling van varkens verplichten, omdat vrijwillige opgave te weinig respons oplevert. Die cijfers zijn nodig om aan de EU-regels te kunnen voldoen.

Tegen louter deze registratie alleen kan niet zoveel weerstand zijn. Sterker, boeren en tuinders kunnen met de uitkomsten zelfs hun voordeel doen. Oogstramingen of dieraantallen in Europa zeggen iets over de markt. Juist aan transparantie ontbreekt het nu vaak.

Boer heeft aversie tegen big data

In de weerstand zit vaak angst voor big data. Voerleveranciers, zaadbedrijven, ki-organisaties en slachterijen weten al heel veel over het bedrijf. En stel nu toch eens voor dat zij die data koppelen? Toch is dit onvermijdelijk de toekomst. Een strijd tegen deze big data is een achterhoedegevecht. Ondernemers kunnen met deze gegevens hun bedrijfsvoering flink verbeteren. Misschien had dát de toonzetting van het CBS moeten zijn, in plaats van dreigen met een boete.

Laatste reacties

  • simpel boerke

    De angst voor de big data gelook ik niet dat dat het punt is, maar het is het zoveelste formulier dat verplicht ingevuld moet worden wat de aversie oproept, waar bij komt dat er ook nogal eens oneveredig grote boetes aan vast kunnen hangen als het onvolledig of onjuist ingevuld of bijgehouden is. En nu begint CBS ook al te dreigen met een boete, wat natuurlijk olie op het vuur is.

  • korvandijk1

    Ook onze afnemers maken gebruik van de opbrengst gegevens en door deze transparantie kan de markt werking negatief beïnvloeden

    Korie

Of registreer je om te kunnen reageren.