Commentaar

'Ahold Delhaize: afpersing of coulance?'

Ahold en Delhaize fuseerden op 25 juli. Het nieuwe concern vraagt de grootste toeleveranciers met terugwerkende kracht tot 1 januari een tariefsverlaging door te voeren in de orde van grootte van een 0,5 tot 1%.

Machtsmisbruik door de grootgrutter, klinkt het direct op de diverse fora.

Volgens retaildeskundige Jan Willem Grievink wordt de soep echter niet zo heet gegeten. De fusie is al meer dan een jaar bekend. De internationals die Ahold beleveren, hebben er in hun budgetten rekening mee gehouden. Ze zullen tegenspartelen, er zal eens een winkelschap tijdelijk leeg staan, maar ze gaan uiteindelijk wel door de bocht.

Handelswijze

Op zich lijkt AholdDelhaizes handelwijze bijzonder, maar boeren doen op kleinere schaal natuurlijk wel hetzelfde. Als een veehouder er een bedrijf bij koopt, en fors meer mengvoer afneemt, komt ook de vraag bij de mengvoerleverancier om aanpassing van de jaarquantumkorting voor het lopende jaar. Levert hij na de aankoop veel meer melk of varkens af, dan moet de quantumtoeslag voor het lopende jaar ook gecorrigeerd worden. We vinden het heel normaal dat er dan ‘coulance’ gehanteerd wordt, terwijl het hierbij om veel meer dan een procent prijscorrectie gaat.

Doet de schaal er dan niet toe? Hoogstens op deelmarkten. Ahold is in Nederland met 35% marktaandeel groot, maar op wereldschaal is het een kleine retailer. Unilever heeft dus meer alternatieven dan FrieslandCampina en Vion. Maar ook die hebben het zien aankomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.