Redactieblog

2 reacties

'Bijdehante boerenzonen'

Als ik 's ochtends binnenkom uit de stal, staan onze twee oudste cowboys meestal klaar om naar school te gaan. Aangekleed, een paar boterhammen achter de kiezen en het broodtrommeltje ingericht voor de middagpauze.

Dat daar soms tegen de afspraak in ook chocoladevlokken uit blijken te komen, zie ik dan wel weer wanneer de trommels in de vaatwasser gaan. Heel soms word ik gebeld dat een van hen zijn gymtas is vergeten. Dan hebben ze geluk dat ik nog met de auto rijd voor onze jongste spruit, maar anders is het gewoon een gymles in hun ondergoed. Nou geloof ik niet dat ze daar erg mee zitten, maar het stimuleert wel om het een volgende keer niet weer te vergeten.

De tijd dat we in de stal door hen werden gebeld dat het speelgoedtrekkertje achter het bed was gevallen, ligt lang achter ons. Ze regelen het gewoon zelf. Dat geeft soms grappige voorvallen. Eten koken probeer ik altijd een beetje handig te plannen. Wanneer de boerenkool en de aardappelen alvast zijn gekookt en afgegoten, kun je nog wel even terug om een kalfje verse biest te geven. Dat je kleinste boefje, toen 3 jaar, dan alles al bij elkaar heeft gegooid en vrolijk bovenop het kookeiland in de pan zit te stampen wanneer je terugkomt, maakt al die boerenkool op de grond meer dan goed.

'Streetwise'

Soms heb je er natuurlijk ook nadeel van, zoals wanneer er een jerrycan met diesel is leeggegoten in een quad die op benzine rijdt. Maar van fouten leer je het meest. Een goede vriendin van ons noemt deze zelfstandigheid 'streetwise'. Dat vind ik een mooie benaming voor iets dat ik erg belangrijk vind. Toen ik voor het eerst op kamers met een huisgenootje spaghetti ging koken, dacht zij dat onze pannen te klein waren. Het duurde even voor ik haar begreep. Hier thuis komt het regelmatig voor dat er zomaar ineens een cake of brood in de oven staat. En in het bedrijf heeft onze oudste van 11 maar een half woord nodig. Voeren en rotorkopeggen gaan hem beter af dan menig stagiair.

Het is een kwestie van gedoseerd loslaten. En hen het vertrouwen geven dat ze zichzelf mogen zijn en mogen ontdekken waar hun kracht ligt. Wat vind ik dat geweldig mooi!

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Zijn hele mooie jaren met de jeugd om je heen op het bedrijf. Geniet er maar van.

 • Sjakkie

  Prachtig. Loslaten is belangrijk.'
  Onze zoon reed vorige week de deur uit de cabine.
  Was op eigen initiatief het voer aan het aanschuiven!
  Kan ik niet kwaad om worden. Is leergeld redeneer ik dan.
  De volgende keer kijkt ie vast beter uit!

Of registreer je om te kunnen reageren.