Redactieblog

4013 x bekeken 7 reacties

'Veranderend landschap: dat valt wel mee'

De zichtbare gevolgen van de afschaffing van de quotering zijn al achter de rug.

"Het agrarisch landschap zal de komende jaren wel fors veranderen, nu de melkquotering afgeschaft is”, aldus een collega. "Melkveehouders gaan massaal aan het bouwen, en de graskavels worden alsmaar groter.” Ik heb hem proberen uit te leggen dat die verandering al lang gebeurd is en dat er de komende jaren helemaal niet veel verwacht hoeft te worden. Toen bijna tien jaar geleden aangekondigd werd dat de melkquotering zou worden afgeschaft, is de melkveehouderij al gaan bouwen. Het kenmerkt ondernemers dat ze meteen gaan bewegen als er verandering wordt verwacht. Het resultaat is dat vrijwel alle boeren met opvolger een schaalsprong hebben gemaakt. Die sprong heeft geresulteerd in aanzienlijk meer melk in 2016, zoveel dat zelfs de zuivelindustrie op de rem is gaan staan. De massale nieuwbouw, minder koeien in de wei, nieuwe melkfabrieken, ze zijn allemaal in gang gezet vanaf 2008, toen duidelijk werd dat de quotering over zeven jaar zou ophouden te bestaan.

Kansen voor boeren

Collega’s volgen de ontwikkelingen in de landbouw niet dagelijks, en dus hebben ze geen benul van regelingen rond grondgebondenheid en fosfaatrechten. Zij weten dan ook niet dat die regelingen juist tot conservering van de bestaande situatie kunnen leiden. Toch vergt dat enige uitleg. Toen de melkquotering werd ingevoerd, in 1984, was de algemene vrees dat de ontwikkeling van de melkveehouderij stil zou vallen. Dat is niet gebeurd, omdat potentiële stoppers plotseling de mogelijkheid zagen om met een gouden handdruk, de verkoop van hun quotum, de sector te verlaten. De fosfaatrechten zouden eenzelfde werking kunnen hebben. Potentiële stoppers kunnen hun rechten vanaf 2017 te gelde maken en zo zorgen voor verdere bedrijfsvergroting bij de blijvers. Dat gaat gebeuren, de gebouwde stallen moeten uiteindelijk vol.

Voorbereiden op de toekomst

De vraag is echter of dat veel voor het landschap betekent. De stallen staan er immers al en de eigenaren zijn zich al jaren aan het voorbereiden op de toekomst. Daar komt bij dat de regeling voor grondgebondenheid verdere groei gaat afremmen. Intensieve bedrijven moeten bij groei een kwart of de helft van de extra fosfaat op eigen grond kunnen plaatsen. Het LEI denkt dat er maar een beperkt aantal van die groeiers zal zijn, zo’n 15%. De vraag naar grond zal toenemen, maar dat heeft landschappelijk niet veel gevolgen. Het zal vooral de grond zijn van de stoppers die hun fosfaatrechten verkocht hebben. Kortom, anders dan buitenstaanders vrezen, gaat er de komende jaren geen nieuwe ontwikkelslag in het Nederlandse landschap plaatsvinden. Of het moet al de bouw van extra verwerkingscapaciteit voor mest zijn.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Het Nederlandse landschap zou er al een stuk van opknappen als de overheid eens op hield met overal die smerige natuurgebieden aan te leggen,begrijp niet wat daar nou mooi aan is aan die ruige bende .

 • farmerbn

  Dit weekend een rondvaart met wandeling (natuurmonumenten) in de Biesbosch gekregen. Ik ben erg geschrokken: Het leek een onverzorgd, verlaten industrieterrein in het Ruhrgebied. Schandalig hoe dit 9.000 ha grote gebied is verkracht door enkele biologen. Kan boerderij een fotoreportage maken van de huidige situatie en vergelijken met foto's van zo'n 25 jaar geleden?

 • mtsvanaaken

  Fosfaatrechten gouden handdruk? Kijk maar hoe de varkenssector er nu voor staat met zijn ooit erg hoge waarde voor de varkensrechten, als de buurlanden dat probleem niet hebben. De marktbescherming is nu weg. Ik hoop dat u dat zich ook realiseerd, meneer Strijker.

 • alco1

  Aan de varkensrechten kun je zien dat we nooit aan fosfaatrechten moeten beginnen. Onze eigen landbouw komt daarmee Europees gezien op een "eiland" te staan.
  De stok achter de deur wat derogatie heet is ook maar een gedrocht wat lang niet alle boeren aangaat.
  We moeten gaan voor de simpele 'evenwichts' bemesting.
  Gewoon vanuit onafhankelijke grondmonsters plus duidelijk andere mest afzet kanalen.
  Op 1 jan is dan duidelijk hoeveel dieren er gehouden kunnen worden.
  Wanneer gaat het verstand eens werken bij de heren regelgevers.

 • ...............

  NIET

 • HJ O R

  Beste Alco 1
  Je vraagt je af wanneer het verstand gaat werken bij de heren regelgevers, je kunt je beter afvragen wanneer het begint te werken bij onze belangenbehartigers. Het waren SiemJan en Sybren die het hardst bleerden . NMV en DDB werden voor gek verklaard en de gewone boer zit met de brokken. Beide genoemde heren zijn geen van beiden boer meer, maar hebben beide wel een inkomen van rond 1 miljoen die wij ophoesten.

 • JONAS MTS

  Veranderend landschap, dat valt NIET mee.
  Meedoen aan de vereisten met betrekking tot derogatie heeft er toe geleid dat velen verplicht werden 80 % van de grond in (blijvend) grasland om te zetten. Weg ruimte voor het telen van akkerbouwproducten. Een eenzijdig landschap als resultaat.
  Sinds het begin van de melkquotering is er veel grond uit productie genomen, geef een deel terug aan de boeren en het milieu en het landschap zijn beter af.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.