001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Commentaar

3 reacties

'Martijn van Dam tegenvaller van 2016'

Als echte tegenvaller van 2016 noemt staatssecretaris Martijn van Dam de uitbraak van vogelgriep in het interview met Boerderij. Niet het plotse Brusselse ‘nee’ over de invoering van de fosfaatrechten in 2017, waardoor er nog strengere bemestingsnormen uit Brussel dreigen.

Om het laatste te voorkomen, moeten naar schatting zo’n 170.000 melkkoeien worden geruimd. Ruim 9.000 melkveehouders weten tot op de dag van vandaag niet wat dit alles betekent voor de toekomst van hun bedrijf.

Of het laatste meer of minder erg is dan dat bij tientallen door vogelgriep getroffen pluimveehouders in totaal 800.000 kippen en ander gevogelte zijn geruimd, is een moeilijk te beantwoorden vraag. In ieder geval is de uitbraak van het vogelgriepvirus niet de schuld van Martijn van Dam, laat staan dat hij er een aandeel in heeft gehad.

Maar hij vindt ook dat hij achteraf helemaal niets fout heeft gedaan, of überhaupt ook maar anders had kunnen doen om de huidige crisis in melkveehouderij te voorkomen. Dát zegt veel over de keurige en welbespraakte staatssecretaris. De schimmigheid rond de onderhandelingen over derogatie en fosfaatrechten in Brussel blijft hoe dan ook aan hem kleven. Bij zijn voorganger Dijksma hing hierover ook al een lichte nevel, maar het werd een dichte mist onder aanvoering van Van Dam.

Toen hij meer dan een jaar geleden aantrad, waren er al geen hooggespannen verwachtingen van hem. Nu terugkijkend op zijn leiderschap, charisma en kennis van zaken, hunkeren velen terug naar voorgangers als Cees Veerman. Of zelfs Dijksma. Geen boer zal hem graag terugzien na de verkiezingen, al zegt Van Dam zelf te geloven dat die mogelijkheid er nog in zit.

Laatste reacties

 • de-boer-

  als de boerderij nog eens Van Dam interviewt kunnen misschien als jullie het een goed idee vinden wel eens vragen of hij nu zijn best heeft gedaan voor de landbouw of dat hij dacht ik gebruik de landbouw zijn milieu ruimte en die geef ik aan bijv. verkeer of industrie of ........... want volgens mij als duitsland een lagere Fosfaat per koe aan haalt en bijv, de mest verwerking niet van het plafon af haalt en als je hoort dat sommige landen heel veel binnen halen door een goeie lobby dan voelt het heeeeeeeeel lastig om te lezen dat hij zelf vindt dat hij het wel goed gedaan heeft of niets fout waarom haalt hij dan niet veel meer binnen voor de landbouw?? die vraag stellen heel veel boeren zich denk ik en dat er heel veel dingen gebeuren die onlogisch zijn is lastig
  het is een vraag die mij wel eens bezig houd

  groeten

 • farmerbn

  De heer Hekkert vindt Van Dam keurig. Hij is misschien de enige. Hij ziet er wel keurig uit maar dat is niet hetzefde.

 • Maas1

  De kracht van een land aan de internationale onderhandeling tafel zal nu en in de nabije toekomst een grote macht factor zijn.
  Een land als Nederland die zijn eigen voedselproducenten geen eigen ministerie en minister gunt,sterker nog die de landbouw op grove schandalige manier verwaarloost en weg zet als zijn de niet relevant voor..

Of registreer je om te kunnen reageren.