Redactieblog

4067 x bekeken 1 reactie

'Landbouwvrijstelling (g)een blijvertje'

De landbouwregeling wordt waarschijnlijk afgeschaft. Tenminste, als het aan het huidige kabinet ligt. Met Prinsjesdag heeft het kabinet bekendgemaakt dat de landbouwregeling niet voldoet aan de doelstellingen en kan worden afgeschaft.

Dat de landbouwregeling in de omzetbelasting een keer zou worden afgeschaft, is niet zo vreemd. Steeds minder boeren en tuinders maken gebruik van deze uitzonderingspositie in de omzetbelasting. Het zijn met name de kleinere 'uitboerende' ondernemers die er gebruik van maken.

Ook is het financiële belang relatief klein. Met het afschaffen zou zo’n €17 miljoen gemoeid zijn. Veel geld, maar in vergelijking met de landbouwvrijstelling in de inkomsten- en vennootschapsbelasting klein bier. De landbouwvrijstelling die onder voorwaarden winst op landbouwgrond vrijstelt, heeft een belang van honderden miljoenen per jaar en is van veel groter belang voor de agrarische sector.

Besluit van volgend kabinet

Over die landbouwvrijstelling staat geen woord in de miljoenennota en de overige beleidsstukken. Maar dat zegt niets over het feit dat er wel degelijk over wordt gedacht om ook deze vrijstelling af te schaffen. Weliswaar heeft het kabinet aangegeven dat deze kabinetsperiode de vrijstelling zal blijven bestaan, maar dat zegt niets over wat een volgend kabinet in 2017 zal besluiten. Veel partijen hebben namelijk in hun verkiezingsprogramma staan dat de landbouwvrijstelling mag verdwijnen. Van bijvoorbeeld D66 en PvdA mag de vrijstelling wel worden opgedoekt. Dit in tegenstelling tot SGP en VVD die vinden dat de vrijstelling moet blijven.

'Uitspraak Hoge Raad komt goed uit'

Al met al is de landbouwvrijstelling zeker geen rustig bezit voor de sector. Er zal dan ook nog volop blijven worden voorgesorteerd op een mogelijke afschaffing van de landbouwvrijstelling. En dan komt de uitspraak van de Hoge Raad van afgelopen vrijdag goed uit. De Hoge Raad bepaalde dat het onbelast herwaarderen van landbouwgrond nog steeds mogelijk is, en ook dat de ondergrond van bedrijfsgebouwen los van de opstal zelf kan worden geherwaardeerd.

De landbouwvrijstelling is er nog steeds. Ondanks alle geruchten dat deze binnenkort zou worden afgeschaft. Maar of deze vrijstelling een blijvertje is? Dat is allerminst zeker. Als ik zelf boer zou zijn, dan zou ik zeker mijn grond herwaarderen en de vrijstelling die nog bestaat benutten. Dit met instemming van de Hoge Raad.

Eén reactie

  • Goenseaa

    De landbouwvrijstelling als discussiepunt!
    Het is voor mij als kleine boer met eenmanszaak, zonder mogelijkheden tot vorming van een maatschap doordat ik in de BOR zit, en dus geen optie om land te laten herwaarderen een heikel punt.
    Ik voel letterlijk de hete adem van de afschaffing van de landbouwvrijstelling inde nek ,met geen opties voor een maatschap??
    Hoe staan andere boeren hierin : Eenmanszaak zonder maatschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.