Commentaar

4450 x bekeken 4 reacties

Eerste stappen naar verhoging mestverwerkingsplicht

Varkenshouders ageren tegen hoge lasten, maar strenger mestbeleid is al in de maak.

De mestverwerking, hoeksteen én achilleshiel van het mestbeleid, moet verder groeien. Dat blijkt uit de inventarisatie van de capaciteit die LTO heeft gedaan samen met loonwerkorganisatie Cumela en Wageningen UR. Er komen meer installaties, maar de behoefte groeit sneller.

Mestverwerkingsplicht

Belangrijke oorzaak is de aanscherping van de verwerkingsplicht. De adviescommissie voor het mestbeleid vindt dat veehouders veel meer mest moeten verwerken dan nu verplicht is. In delen van Nederland zelfs twee keer zo veel. Gelukkig hoeft dat niet van vandaag op morgen, maar de richting 
is duidelijk.

Een onzekere toekomst

Deze inschatting kent veel onzekerheden. Genoemd worden de onvoorspelbare groei van de melkveehouderij, de bereidheid van akkerbouwers om dierlijke mest af te nemen en het Duitse mestbeleid – hoe lang kunnen we daar nog onbewerkte mest kwijt? Dan hebben we het nog niet eens over fraude gehad.

Foto: Koos Groenewold

Investeren in fosfaatrechten maar niet in mestverwerking

Aan de bak dus. Maar dat is niet eenvoudig. Iedereen weet hoe moeilijk het is om een grote installatie van de grond te krijgen. In Oost-Nederland zijn sinds 2013 geen nieuwe vergunningen afgegeven. Melkveehouders lijken wél bereid te investeren in fosfaatrechten, waarom niet in mestverwerking?

Varkenshouders tegen mestverwerkingsplicht

Dit leidt hoe dan ook tot kostenverhoging. Laat demonstrerende varkenshouders nou juist daar hun acties op hebben gericht. Dapper stond een groep demonstranten vorige week in de regen op het Plein in Den Haag broodjes vlees uit te delen aan het publiek. Ironisch genoeg werd precies tegelijk daarmee elders in het land de verhoging van de mestverwerkingsplicht in de week gelegd.

Problemen in eigen land

Nederlandse boeren zijn zo’n beetje het minst actiebereid van heel Europa. Voorafgaand aan de acties in Brussel op 7 september verwachtte de organisatie naast 4.000 Belgen en 2.000 Fransen zegge en schrijve 15 Nederlanders. Inmiddels is wel duidelijk dat meer Nederlandse boeren zijn afgereisd, toch lijkt erop dat de meerderheid beseft dat de grootste problemen in eigen land liggen.

Laatste reacties

 • fietskip

  De regeldrift van de overheid gaat gewoon door en ze hebben zelf niet eens in de gaten dat dat kostprijsverhogend is. Denkt de politiek dan wel eens een beetje na?!!!

 • alco1

  Ondernemers hebben niet alleen te maken met de grillen van de markt. Maar nog meer met de hersenspinsels van de overheid. Dit maakt ondernemen meer tot gokken.

 • mbm

  Inzetten op forse lastenverlaging voor alle boeren is noodzaak! Waarom hoor ik LTO dáár nooit over? Laten we eerlijk zijn: op alle fronten lopen de kosten ski-high op, terwijl de opbrengst achterblijft. De éne aanscherping volgt op de andere: als politiek middel is het zeer populair om de lasten van met name veehouders op te laten lopen. De aanscherpingen van mest normen leiden jaar in jaar uit tot lasteverzwaring, en waarom? Er is een internationaal tekort aan fosfaat. We slikken en slikken en kunnen alleen nog groeien om de lasten te dragen. Ik kan geen waardering opbrengen voor deze staatssecretaris die niets heeft betekend voor de landbouw en het oor alleen maar te luisteren legt bij milieu en natuurorganisaties. Zij mag een slimme politica zijn, maar daar gaat het niet om: ze maakt een zwakke, zelfs laconieke indruk. Denk niet dat zij de varkenshouders gaat redden: in het PvdA hart leeft immers de gedachten dat de intensieve veehouderij beter uit Nederland kan vertrekken. Denk ook nog even aan de vele miljoenen die zij vorig jaar heeft afgepakt van de vleeskalverhouderij. De tijd van polderen en compromissen sluiten is voorbij: wij hebben bestuurder nodig die op de bres durven springen en 'vechten' voor lastenverlichting en geen oneerlijke concurrentie.

 • Broederijbrok

  Beste mbm,
  Stuur even mailtje naar info@NVPluimveehouders.
  Wil heel graag contact, Jan.

Of registreer je om te kunnen reageren.