Commentaar

889 x bekeken laatste update:7 sep 2015

Bij ei telt vooral dierwelzijn

Er is, zo blijkt uit een recente Wagenings publicatie, uit oogpunt van milieu en economie veel te zeggen voor het ei uit de verrijkte kooi.

Het ei uit de verrijkte kooi is qua duurzaamheid het best, duurzamer dan het scharrelei, duurzamer dan het ei van kippen met vrije uitloop en duurzamer dan het biologisch ei. Redenen zijn de lage CO2- en ammoniakuitstoot, en het optimale gebruik van grond. Alleen op het aspect 'maatschappelijk' (waaronder ook dierenwelzijn) scoort het vrije uitloop-ei het hoogst. Opmerkelijk is dat het verrijkte kooi-ei op dit aspect even goed scoort als het scharrelei en het biologische ei.

In de verrijkte kooi zitten legkippen met enkele tientallen bij elkaar, met een ruimte van 750 vierkante centimeter per kip. De kooi is verrijkt met legnesten, zitstokken en een soort scharrelmatje. Het systeem wordt in Nederland toegepast, maar in Nederlandse supermarkten liggen geen verrijkte kooi-eieren meer. Scharreleieren, die eieren waar juist de winkels mee vol liggen, scoren het laagst in de duurzaamheidstest.

Wat kan nu de legsector met de Wageningse publicatie? Niet veel. De vergelijking geeft geen werkelijke handvatten om het voor boer en milieu aantrekkelijker verrijkte kooi-ei terug in de winkelschappen te krijgen? Die strijd is verloren. Uit marketingoogpunt biedt de publicatie geen overtuigende argumenten om het pad naar meer vrije uitloop te verlaten.

Ga kijken in het supermarktschap en zie hoe bij eieren dierwelzijn hét verkoopargument bij uitstek is geworden. Daarin komt met deze Wageningse publicatie geen verandering.

Of registreer je om te kunnen reageren.