Commentaar

38 reacties

Franse boer voert actie, Nederlandse poldert

Boerenprotest loont, althans in Frankrijk. Na dagenlange acties, blokkades en protesten trekt de Franse regering de portemonnee.

Minister Stéphane Le Foll van landbouw presenteerde woensdag het door president Francois Hollande toegezegde noodplan. De sector kan €600 miljoen aan schuldverlichting, uitstel van betaling en lastenverlichting tegemoet zien. Volgens Le Foll staat één op de tien veehouders op de rand van bankroet.

Het boerenprotest richt zich op Brussel, handel en supermarkten. De inkomenssteun is drastisch teruggeschroefd. Boeren ervaren de concurrentie uit met name Oost-Europa als oneerlijk. Zij verwijten verder handel en retail dat zij het geld opstrijken van recente prijsstijgingen in winkels.

De vraag is wat Fransen de straat opdrijft, daar waar in Nederland de crisis zich in stilte voltrekt. In de glastuinbouw en varkenshouderij is het al tijden bar; in de akkerbouw en de zuivel zijn de prijzen slecht. De laatste echt harde acties dateren uit de jaren negentig. Het antwoord is simpel: in Nederland boeren ondernemers. En ondernemers gaan niet de straat op. Zij richten zich op de markt, én zij polderen. Neem de ingrijpende fosfaatwetgeving. Zelfs de vakbond NMV zit bij staatssecretaris Dijksma aan tafel.

De vraag is niet of het ene goed of slecht is. Het is een cultuurverschil. Polderen loont in Nederland beter dan het voeren van harde acties.

Laatste reacties

 • hm

  wij laten over ons heenlopen wij moeten ook een keer de boel dicht gooien .
  helpt beter dan als dat meegepraat

 • farmerbn

  LTO moet meer tegengas geven aan de overheid. Minder medicijnen voor dieren? Ok maar dan ook minder bij mensen. Minder vlees eten? Ok maar dan ook minder auto rijden. Rijden we niet minder auto km dan ook geen beperking voor vlees. Je kunt dit makkelijk stellen want burgers blijven toch auto rijden en medicijnen gebruiken. Boycot met Rusland met landbouwproducten? Ok maar dan ook geen Russisch gas kopen enz.

 • xw


  Je kunt in Nederland als boer geen actie voeren zoals in Frankrijk.
  Als wij hier dergelijke acties zouden voeren krijgen we een half uur de tijd om snelweg netjes opgeruimd te verlaten. Zo niet dan word je vierkant door de ME eraf geslagen en bij de geringste tegenspraak of verzet ook nog gearresteerd en middels snelrecht veroordeeld tot celstraf.

 • Ferm

  Is nog maar afwachten of dat polderen in Nederland beloont wordt. Net als nog moet blijken dat de Franse steun structureel iets oplost. Het feit  blijft dat de hele periferie wel (goed) verdient en de boer de sluitpost is en blijft. Alles erop gericht ze net te laten overleven zodat de hele periferie doorkan en de burger van goedkoop voedsel voorzien blijft. De enig manier lijkt om je hieraan te onttrekken is de keuze te maken, zover je dat zelf nog kunt beslissen, om geen boer meer te zijn. In mijn ogen is een boer wezenlijk iets anders dan een ondernemer en inderdaad, in Nederland zijn het bijna allemaal ondernemers, maar in hoeverre ben je ondernemer als je je hele bedrijf als onderpand gebruikt, waarbij de waarde slechts oploopt door invloeden van de staat en dus eigenlijk een luchtbel is. Bedrijfseconomisch draait bijna elke Nederlandse melkveehouder negatief. Hoezo ondernemers?

 • veldzicht

  DE agrarische sector  is geen macht van betekenis meer,om dat handje vol boeren en tuinders lachen ze , daar is geen politieke winst te behalen en daar gaat het toch om.meer winst is te behalen met milieu en dierenwelzijn dat die boeren zich er blauw aan betalen en niet kunnen betalen doet dan niet ter zake.

 • fietser

  De zuivel markt moet net als de opec worden bestuurd. Het aanbod sturen op de vraag. Het vrijgeven van de melkmarkt was natuurlijk een heel domme beslissing.

 • Jaap39

  #3 hadden we maar zo'n hardhandige politiemacht. Dan was Nederland niet wat het nu is, 1 grote rommel. 
  Denk niet dat je bang moet zijn voor politie macht. Ben veel banger voor onze extreme pressiegroepen. Extreme groeperingen maken de landbouw tot de grond kapot. 

 • Koen Franken

  @ fietser , klopt precies , gewoon teveel van alles met als gevolg dat de handel het listig uitspeeld . En wat bulkproductei betreft zijn we gewoon te duur , het moet anders !!.

 • Mozes

  Niet alleen de mentaliteit van de Nederlandse boeren is anders dan in Frankrijk. De mentaliteit van het grootste deel van het volk is anders. Stakingen worden in Frankrijk breed geaccepteerd terwijl er in Nederland verontwaardiging ontstaat. 
  Het Nederlandse volk ziet het land meer als een onderneming die moet renderen, er moet efficiëntie zijn, niet te veel kantoormensen (ambtenaren), en geen schulden opbouwen. 
  Het Franse volk ziet net als het Griekse volk de regering als een moeder die moet zorgen dat de kinderen alles krijgen wat ze wensen. Je ziet onder het volk dan ook veel protesten, stakingen en acties die te vergelijken zijn met het jengelen van een kind.
  In Frankrijk zijn hervormingen en bezuinigingen in een slechtere tijd politiek bijna niet te realiseren. In Nederland wel. Het gevolg is dat Frankrijk achterop raakt en economisch wordt uitgehold. 

 • hww

  eigenlijk ben ik niet  van het hokjes denken, vooruit voor deze keer doen we het wel. Het verschil zit hem in de cultuur, in Frankrijk kijkt men (ongeacht welk segment van de samenleving) bij tegenslag naar de staat. Laat Parijs maar met een oplossing komen. In Nederland proberen we samen oplossingen te bedenken. Is altijd zo geweest zal altijd zo blijven is nu eenmaal de aard van het beestje. 

  Daarnaast een opmerking over omgaan met tegenslag in het algemeen, kijk naar de zaken die je wel kunt beinvloeden en richt daar je energie op in plaats van zuur zitten kijken / reageren en een ander verantwoordelijk te maken voor hetgeen jou overkomt.  • veldzicht

  Mozes #9,helemaal met je eens,alleen jammer dat de noordelijke landen straks het gelag moeten betalen omdat de Zuidelijke landen een andere mentalitiet hebben.als je het goed beschouwt hebben we zelf de export naar Griekenland betaald.

 • schoenmakers1

  hww, je legt het toch iets verkeerd uit, in frankrijk moet parijs met een oplossing komen en in nederland legt den haag ons extra beperkingen op

 • pinkeltje


  Een op de tien veehouders op de rand van bankroet. Aangenomen dat het waar is, hoeveel Nederlandse detailhandelaren staat op de rand van bankroet? Over ZZP'ers zullen we het maar niet hebben. Zo'n soort gegarandeerde winstformule die de Franse boeren eigenlijk van hun overheid verwachten/eisen heeft lang bestaan maar dat wordt toch een beetje onhoudbaar. Maar op zich passen de acties en de manier van benaderen prima in de Franse cultuur. Wat dat betreft kun je ook niet anders verwachten. Zo kun je ook een beetje snappen hoe moeilijk het kan zijn om op Europees niveau de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Wil trouwens wel eens zien hoe de Nederlanders zouden reageren als 'onze boeren' na een paar dagen actievoeren meteen een paar honderd miljoen wordt toegezegd.

 • LUCTOR


  #12 En als de ene beperking vast loopt komt er een nieuwe bovenop.

 • piethermus1

  In februari tijdens de wielerwedstijd Gent-Wevelgem stonden massaal Begische boeren met hun trekkers land het parcours. Ze wilden een beter prijs voor hun product, zoals aardappelen. Als je weet dat er 28 miljoen ton aardappelen geproduceerd zijn in 2014 in Noordest-Europa, terwijl de markt maar 22 miljoen ton aankan, dan is zulk boerenprotest lachwekkend. Die Belgen zullen eerst de oorzaak bij hun eigen overproductie moeten zoeken ipv dom te gaan protesteren. Met de Fransen is het al net zo. Het is in het Latijnse Frankrijk al net zo'n pamper en pappen nathouden cultuur zoals we in Griekenland kennen. Ook ik heb afgelopen jaar een slecht aardappeljaar gehad en daarover meer dan gefoeterd, maar ben desondanks realitisch dat als er van iets te veel is, dat het een zeer slechte prijs oplevert. Daarbij is het ronduit schandalig dat Franse boeren buitenlandse vrachtwagens openbreken en de spullen moedwillig vernielen. Van andermans eigendommen blijf je af. Dan kunnen net zo goed de eigendommen van dat soort Franse boeren gaan vernielen.

 • Fermer

  @Mozes, Nederland als een onderneming die moet renderen? Efficientie? Geen schulden? Hoe kom je aan die wijsheid? Weet je hoeveel éénmalig kapitaal, de gasbel, erdoor gejast is? Weet je hoeveel van de beroepsbevolking er slechts profiteert?
  Nederland leeft van gas en handel, met het grote geluk dat Rotterdam voor Duitsland ligt, en Schiphol aan de pijplijn van goedkope kerosinehaven Rotterdam. Allemaal doorvoer, kleine winst, veel milieu-verontreiniging, maar daar is de landbouw de mooie afleidingsmanoeuvre voor. En een beetje agrarische productie, maar daarvan is veel gasgerelateerd, kassen, en inderdaad handel, invoer voeders - uitvoer vlees/melk.
   Zoals al zovaak hier gezegd, de politiek is zeker wel verantwoordelijk voor de toestand waarin de Europese landbouw zich momenteel bevind. Zij maken de productie-regels, de invoer-regels, die huizenver uiteen liggen, en zij bepalen het fiscale beleid waaraan de primaire landbouw kapot gaat. 10% van de franse landbouwers die er niet goed voorstaan? In Nederland gaat de LTO uit van 50% die moet 'stoppen' binnen 10 jaar. Wat is het verschil?

 • agratax2

  Landbouw crisis heeft altijd een ding gemeen en wel een productie die de consumptie overtreft met als gevolg dalende wereldprijzen. Dit was rond 1880 het geval bij de opkomst van de grootschalige graanteelt op de prairie en nu is het de snelle ontginning van de Zuid Amerikaanse vlaktes en Amazone ontginning waarbij nog eens steeds meer gronden in Afrika in cultuur worden gebracht. Dit alles maakt ten tijde van Vrije Wereld Handel dat in de duurdere productie gebieden op termijn de voedsel productie in gevaar komt vanwege achter blijvende rendementen en daaraan gekoppelde investeringen. Willen we de mondiale voedselzekerheid veilig stellen dan zullen we terug moeten naar een vorm van steun aan de lokale (eigen) voedselproductie, anders zal deze productie wegvallen met alle gevolgen voor de armen in o.a. Afrika. Zij zien hun eten verdwijnen naar de rijken via de mondiale handel. Ik durf dan ook te zeggen, dat niet het kolonialisme de veroorzaker is van miljoenen doden door honger en de miljoenen vluchtelingen maar de Vrije Wereld Handel, die het mogelijk maakt dat zij van hun grond worden verjaagd door rijke investeerders om daar export producten voor de 'eigen rijke bevolking'  op te verbouwen.      

 • trijnie

  Als a-sociaal gedrag beloond wordt is het hek van de dam.
  Je kunt nog zo in de penarie zitten, je zin krijgen over de ruggen van andere mensen is onvolwassen gedram.

 • schoenmakers1

  nou trijnie, dat is nou net wat onze leiders iedere dag doen, over de ruggen van andere mensen te graaien

 • haj146

  # 4 PRECIES. de hele periferie verdient best aan de boeren. De overheid houdt een hoop ambtenaren aan het werk voor die paar agrariers, en allemaal een (veel) te dik loon. En de boer zelf kan voor een schandalig laag inkomen door ploeteren om de steeds hogere regeldruk te handelen. Het moet een keer anders.!!!! dat de melk/ vlees en alles geen zak opbrengt is alleen maar politiek. alles wordt in de winkel duurder maar wij als melkveehouders rekenen al jaren met een ruime 30 cent voor onze melk. DAT KAN NIET.niemand houdt dit structureel vol. niemand!

 • trijnie

  <em>@Schoenmakers1, kunt u het dan goedkeuren dat wegen vernield worden, dat ze melktanks leeg laten lopen, voedsel vernietigen. Andere bedrijven, vakantiegan gers uren lang ophouden enz.
  </em>Er zijn andere manieren om te overleggen. En hoe je het ook wendt of keert, als er teveel geproduceert wordt, wat het ook is, dan gaan de prijzen omlaag en waar dat nog op uitdraait.....
  het lijkt me niet best.

  En het is niet dat ik geen begrip voor die franse boeren heb, want ook ik vind het van de gekke dat er bij ons melk uit Duitsland in de supermarkt staat terwijl hier in overvloed is.

 • schoenmakers1

  ik zie het verschil niet wat hier door het ambtelijk apperaat kapot gemaakt wordt en daar door de boeren, alleen hier vinden we alles goed, we zijn gewoon grote angsthazen

 • Fermer


  Zo is het, @schoenmakers. Wanneer je netjes en met inzet je werk doet en een half land aan de praat houdt, krijg je geen waardering, ze pakken je waar ze kunnen en leggen je steeds verder aan banden. Neem een voorbeeld aan de kampers, de drugshuizen, de pooiers, de motorbendes of de multinationals. Zij lappen alle regels aan hun laars of de regels worden zo voor hen aangepast dat zij er wel bij varen. En belasting betalen of zich gedragen? Niets of een leuk dealtje met de fiscus, en wordt het te gek, dan laat men zich vorstelijk uitkopen, ook al is alles illegaal wat er opgeruimd moet worden. Of niet, @trijnie?

 • Mozes

  @emmerei, als drugs vrij geproduceerd en geïmporteerd mocht worden kwam er een overaanbod aan drugs en verdienden de dealers net zo weinig als een boer. 
  Er zijn maar weinig vrouwen die zichzelf willen verkopen. Publieke vrouwen zijn dus een schaars product. Als alle vrouwen bereid waren zichzelf te verkopen was er een overaanbod van publieke vrouwen en verdiende zowel de vrouwen als de pooiers net zo weinig als een boer. 
  Alles waar een overaanbod van is heeft een lage prijs. 

 • koestal

  Veel Fransen krijgen weer respect voor hun boeren,ze geven allemaal de politiek de schuld !

 • Mozes

  @koestal, dat laat zien hoe gek de Fransen zijn. Daar hoef je in Nederland niet op te rekenen. 

 • piethermus1

  Mensen in zuidelijke landen geven makkelijker de politiek de schuld, de politiek die ze overigens zelf kiezen. (Zie Griekenland). Het is een beetje die Latijnse cultuur, die eigenlijk wellicht al bij de Moerdijkbrug begint. (Ikzelf woon nabij Moerdijk)

 • trijnie

  Emmerei, als jullie niet zo gigantisch uitbreiden en zorgen dat er teveel melk, varkens, aardappels enz. op de markt komt dan pas kun je betere prijzen voor jullie produkten krijgen.
  Wordt het aanbod niet minder, dan zullen jullie afhankelijk blijven van subsidies.
  De prijzen in de winkel moeten omhoog maar dat red je niet als de tussenhandel kan kiezen uit een meer dan groot aanbod.
  Maar het is moeilijk om een schuldige van dit grote aanbod aan te wijzen, hoe reageer je op een lage melkprijs? Dan maar een melkkoetje meer, en meer, en meer, en...........

 • schoenmakers1

  het problleem momenteel is niet de lage prijs trijnie, maar de extra kosten die we moeten maken door allerlei onzinnige regelgeving die totaal geen toegevoegde waarde heeft, zie de batterei die uit het oosten hier komt

 • Ferm

  @trijnie, dat boeren uitbreiden om zo toch de vaste kosten over meer productie kunnen uitspreiden, is door de overheid aangemoedigd met regelingen, de accountants konden je zo zeggen dat dat de oplossing was. De gehele periferie heeft ook alleen maar gezegd dat er alleen maar groeiende markten zijn. Nu de realiteit de wensgedachte heeft ingehaald, blijkt een stap terug niet zo gemakkelijk. Immers de bank houdt je aan je betalingsverplichtingen door dwingende sturing. Want iedereen is nog steeds gebaat bij een zo goedkoop mogelijk voedselpakket en hoe meer productie hoe meer er verdient wordt om die boer heen. Was het maar zo makkelijk. Die boeren die nog vrij zijn, daar hangt het niet vanaf, dat is een kleine groep. Ik denk dat de landbouw in een grote impasse zit momenteel, wat meer vraagt dan alleen die individuele boer die zijn productie zou willen verminderen. 

 • Fermer

  @Mozes #24, dus jij zou liever een vrij drugsbeleid en volop hoeren zien? Waar het om gaat is dat beiden bij wet verboden zijn, maar toch een 'gedoogconstructie' voor elkaar hebben gekregen. En dan gaan ze daar nog te buiten, zie de coffeeshops dicht bij scholen, en dan sleept men daar dan ook nog eens een verplaatsonkostenvzergoeding bij de overheid uit het vuur. Peeskamers in Amsterdam, eigenlijk allemaal illegaal, worden voor 100.000 euro's per kamer uitgekocht. Hoe verhoud zich dat tot het beeindigen van de legale nertsenhouderij? En belasting betalen, er is niet eens een sluitende boekhouding want de aanvoer in de coffeshops is illegaal. Belasting betalen door multinationals? Zelfs de kamer mag de afspraken niet inzien. Wat ik bedoel, de grootste bekken krijgen het meeste, de boeren die alleen werken krijgen niets.

 • Mozes

  @emmerei, de eerste zin is een domme reactie

 • Fermer

  @Mozes, in dit item ging het niet over aanbod en prijsvorming maar over hoe politiek iets te bereiken. Ik dacht dat jij die drugsbende ook liever zag verdwijnen, en dus alles vrijgeven om de prijs te laten kelderen en zo de markt bederven. Eigenlijk net als bij de melk. Maar sorry voor de domme reaktie, en ga er nu verder even op in svp?

 • Mozes

  @emmerei, volgens mij heeft de politiek maar weinig mogelijkheden om iets aan de prijs te doen. Als ze écht de prijs willen sturen ontkom je in feite niet aan een geheel afgeschermde markt. Dit heeft echter ook weer vergaande consequenties voor zowel de boeren als de rest van de samenleving. 
  Wat wil je politiek gedaan krijgen? Een gegarandeerd inkomen kunnen ze jou niet bieden. Markt en prijsrisico's wegnemen kunnen ze ook niet. 
  Wat ze wel kunnen is jou de mogelijkheid bieden om reserves op te bouwen in goede tijden. Ook kunnen ze bureaucratische tegenwerking om het bedrijf meer concurrerend te maken weg nemen. 

 • landboer


  En toch Mozes geloof ik niet in een vrije markt om de simpele reden dat ie nooit vrij wordt. De politiek bemoeit zich er altijd mee, en stuurt meer dan wij denken. Voedsel is niet vrij ,er is toch geen enkele bedrijfstak waarover zoveel gesproken wordt in de tweede kamer ,en waar zoveel regels over uitgestort worden!

 • trijnie

  @paysanne, het is zeker moeilijk voor de boeren. Ik zie het hier ook om mij heen. Boeren die tevreden waren met hun 60 a 70 koeien zijn nu ook bezig om meer vaarzen aan te houden en zijn ook frequenter bezig om zoveel mogelijk gras van het land af te halen.
  Ze worden maar opgejaagd omdat ze wel meer moeten, het is me nogal geen verschil als je zoveel minder voor de melk beurt. En dan al die regels waaraan ze moeten voldoen.
  Boer zijn is prachtig, vooral melkveeboer maar door al die regels wordt het er niet leuker op.
  En in Frankrijk zal het niet anders zijn.

 • apliste

  @Agratax geeft in een aantal zinnen weer,wat de kern van het probleem is,nl de gevoerde politiek  en de grote invloed van de multinationals daarop.Helaas hebben de demonstrerende boeren zich te veel gericht op de supermarkten en verwerkende industrie,die profiteren van de zwakke plaats van de boeren in de keten.Vreemd genoeg is de FNSEA voorman,Beulin iemand,die meer aan de kant van de politiek en de industrie staat dan van de boeren!!
  De hulp die nu toegezegd is,zal op korte termijn wat lucht geven,maar er moet veel meer gebeuren.De TIPP moet o.a. nooit geaccepteerd worden door Europa;deze is niet alleen funest voor de boeren,maar voor iedere Europeaan.

 • PetervanKempen


  Een boer is wel ondernemer, maar ook boer uit idealisme. Anders kan ik me niet voorstellen dat je de hele dag werkt als een ezel en daan uiteindelijk nog geen 3 % winst op je vermogen maakt.

  Let wel ik heb respect voor mensen als boeren die hun vak als roeping zien, de vrijheid, het buiten zijn jullie weten het wel. helaas is het respect voor de boer als voedselproducent gedaald en wordt er gewoon niet genoeg betaald voor het pros duct, als dat geproduceerd wordt zoals de burgers willen. Dat krijg je wat je nu ziet: men gaat de omzet verhogen omdat  de marge te klein is om bij lagere omzet van te blijven boeren, want dat is de drijver. 12 % winst maken zoals grote multinationals in hun vaandel schrijven heb ik nog nooit van een boer gehoord. waarom is links en de geitewollen sokken brigade dan zo op boeren gebeten? Omdat jullie VRIJ willen zijn, en vrij willen ondernemen, en baas op je land willen zijn, en BLIJVEN, daarom.......................Denk niet dat ooit een s doctorandus jullie teeltplan of veestapel ontwikkeling gaat bepalen, en dat is maar goed ook.

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.