Redactieblog

11 reactieslaatste update:20 jul 2015

Frans eigenbelang factor bij akkoord Griekenland

Er was maar één reden dat er een akkoord met Griekenland moest komen: Frankrijk.

Ik heb net de eerste regels van mijn column Verrekijker op papier. Ik probeer uit te leggen dat er een akkoord komt over steun aan Griekenland. Het kan gewoon niet anders. De Franse banken hebben voor miljarden aan leningen uitstaan in Griekenland. Samen met de Franse overheid gaat het om € 50 miljard aan Griekse staatsleningen, en daar komen de leningen aan bedrijven en banken nog overheen. Die € 50 miljard is met Franse staatsleningen afgedekt.

Luxemburg krijgt nog €15 miljard van de Grieken

Begrijpt u het nog? Nederland doet voor €15 miljard mee. Ook veel, maar toch minder. En bij ons zijn de Griekse leningen vrijwel allemaal in handen van de staat. Bij ons valt Rabo of ING niet om bij een Grieks bankroet. Hoe anders is dat in Frankrijk. Niet voor niets moest de Franse overheid eerst uitgebreid met de eigen banken aan tafel voordat ze verder zaken kon doen. Er was trouwens nog een land dat zwaar in de problemen zou komen bij een Grieks faillissement: Luxemburg. Ook dat heeft €15 miljard van de Grieken tegoed. En dat voor een land ter grootte van een provincie. Ik snap daarom heel goed waarom de Luxemburgse premier zich zo actief met de onderhandelingen bemoeide: eigenbelang.

Foto: ANP

Frankrijk ook diep in de schulden

En plotseling piept mijn telefoon, er is een akkoord. Ik kan opnieuw 
beginnen. Of eigenlijk ook niet, want dit akkoord was verwacht. Niet alleen vanwege de Franse banken en hun leningen, ook omdat Frankrijk zelf een groot Griekenland is. Het land leeft al jaren op veel te grote voet; het hangt van leningen aan elkaar. En het belangrijkste, het voert geen structurele hervormingen door. De pensioenen, de gezondheidszorg, luxe en peperduur, bakkers worden gesubsidieerd, zeven bestuurslagen met betaalde politici.

Franse auto-industrie leeft op staatsgeld

De auto-industrie wordt met staatsgeld in de benen gehouden. Dat moet ook wel, want ze kan niet concurreren met andere landen. Ik kan het weten, ik rijd al twintig jaar Peugeots, omdat ze zo goedkoop zijn. Ik koop ze als ze een paar jaar oud zijn. Alle losse en niet-essentiële delen zijn er dan inmiddels af gevallen. De kaartenhouder in het portier, het deksel van het dashboardkastje, de zonneklep en de sierstrips, om maar eens wat te noemen. De portieren piepen, een achterraam kan niet meer open, en de sloten werken niet goed meer. Maar hij doet het, en ik zet hem toch nooit op slot.

Voor mij is het prima, ik heb een auto om ergens naartoe te rijden, niet om met de sierstrips of het dashboard te pronken. De meesten zijn niet zoals ik. Zij willen wel sierstrips en goed bevestigde matten. Die kopen dus geen Franse auto, tenzij die heel goedkoop is. En dat is-ie, dankzij de staatssteun, gefinancierd met leningen. Zo is het ook met veel ander Franse producten. Daarom moest er wel een akkoord met Griekenland komen. En het is er nu.

Laatste reacties

 • Tearpoal

  En hoe zou de EMS het vergaan als deze 240 miljard moet afboeken?

 • farmerbn

  Nette mensen krijgen hun kinderen op de beste scholen zoals politieke wetenschappen. Uit die afgestudeerde leerlingen kunnen de politieke partijen putten waarbij sociale types naar de linkse gaan en liberale naar rechtse. Beiden hebben dus een rijke afkomst en houden daardoor niet van belasting betalen maar wel van een luxe leven. Frankrijk heft dus weinig belasting en de pensioenen voor ambtenaren en politici zijn royaal. Franse banken hebben veel geld uitstaan in Griekenland omdat de griekse rente erg hoog was in vergelijking met de noord europese. Omdat de euro toch gered zou worden konden de franse banken met weinig werk een hoge marge halen. Weinig werk en een hoge marge is erg geliefd in Frankrijk.

 • cornelis 22

  U bent in de war met de situatie in 2010 toen hadden franse banken voor 40 miljard aan Griekse staatsobligaties in bezit ,die betaalden toen een heel leuke rente, bij een failliet was die waarde verdampt en dus geld weg. Inmiddels zijn die Griekse staats obligaties verlopen en dus voor 100 procent uitgekeerd . 

 • agratax2

  Beste Dirk wie hebben we gered afgelopen week Griekenland, de Euro of ons Euro ideaal? Ik denk, dat we met al de miljarden niet de Grieken hebben gered, zij zullen hun levenshouding niet veranderen, omdat wij in noord Europa dat graag willen. Als mijn sombere gedachte uitkomt, dan hebben we de Euro een levensverlengende therapie gegeven. We hebben dus alleen tijd gekocht. Waarvoor, Waarom? Is deze actie bedoelt om de politiek wiens ideaal Europa met een en dezelde munt zonder enige sociale en financiele onderlinge onderbouwing Niet te laten stranden?? Ik vrees, dat dit politieke ideaal de Europese burger nog heel veel sociale en financiele onrust gaat opleveren. Waarom hebben we de goedlopende Europese Unie deels zonodig moeten voorzien van 1 munt zonder inleveren van enige souvereiniteit. De smoes van onze politiek, 'We hebben altijd goed verdiend aan Griekenland is niets anders geweest, dan je geleverde kredieten via verkoop van producten terug halen. Met andere woorden 'We hebben onze producten uit eigen zak betaald'. Zeker als we, dat zal wel moeten, de toren hoge krediten kwijtschelden aan de Grieken.  

 • joannes

  Precies @agratax2, diegene die zichzelf voor de gek houden zijn die Noord Europese burgers die van de Politiek iedere keer weer de pluim krijgen dat ze zo productief zijn en goed in hun producten, die gretig aftrek vinden in die minder ¨ontwikkelde¨landen! Maar de bureaucraten en multinationals die zonodig moesten uitbeiden werden gefinancierd met leningen waarvoor diezelfde Noord Europese burger garant stond. Het zijn nu allemaal bureaucratie verschonende afspraken die ondertussen een steeds hogere belasting worden. In de zin van belastingen en in de zin van exportmarkten die nu helemaal wegvallen. Er is gewoon teveel capaciteit wat blijkt uit die voortdurende recessie! Een waarvan men zegt dat het beter wordt maar dat blijkt alleen uit een bureaucratie die voldoende belastingen kan heffen waardoor de staatsschulden niet meer groeien. Wie wordt hier beter van? 

 • flyinghollander

  En Frankrijk wil een Europese regering en meer federaal, ach het word er toch door gedrukt. Wat is de wereld toch 'naar' geworden de laatste jaren. 

 • Mozes


  De zorg over Frankrijk deel ik met Dirk. We zien in Frankrijk net als in Griekenland veel militante vakbonden en een bevolking die economisch analfabeet is. Verder een politiek die meer gericht is op het eigenbelang tijdens de volgende verkiezingen dan op het lange termijn belang van Frankrijk.  Een andere overeenkomst met Griekenland is een bevolking die alles verwacht van de overheid zonder zich af te vragen hoe dat gerealiseerd moet worden. Net als bij ons de SP en de PVV. 

 • Almagro

  #7 Precies Mozes, veel militante vakbonden én veel militante boerenorganisaties. Die op gezette tijden de straat op gaan en gillen om steun. En enig geweld , brandstichting of consumenten in de file zetten vinden ze best kunnen. Laten we hopen dat we hier de echte ondernemers over houden die bereid zijn in een veranderende markt te ondernemen. En niet bij de eerste tegenwind de verantwoordelijkheid doorschuiven en met de Fransen mee huilen.

 • ikkethuis

  # 8 misschien dat de echte ondernemers dan wel overblijven, maar er komen steeds meer mensen op diens rug zitten.

 • koestal

  We hebben dit een aantal jaren geleden ook al meegemaakt met IJsland,je kon nergens een hogere rente krijgen dan  van een IJslandse bank,enige tijd later was IJsland failliet.

 • Vibank

  1 bij elk land is het hemd nader dan de rok
  2 frankrijk en duitsland of omgekeerd bepalen
  3 stel je hebt voor 100 procent gelijk
  wat gaan wij daar aan veranderen
  HELEMAAL NIETS

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.