Commentaar

1512 x bekeken 4 reacties

Wereld te winnen met preciezer werken

De toediening van dierlijke mest kan veel preciezer dan nu gebeurt. Afgelopen week werd in het Zeeuwse Biervliet een mestuitrijtechniek gedemonstreerd die het mogelijk maakt om exact de gewenste hoeveelheden nutriënten toe te dienen aan een gewas.

Zelfs mest die niet homogeen van samenstelling is, zou precies te doseren zijn dankzij een speciale meettechniek, de nabij-infrarood spectroscopie (Nirs).

De voordelen zijn enorm. In de eerste plaats krijgt het gewas beter wat het nodig heeft. Maar dat is niet het enige. Deze vinding vergroot ook de aantrekkelijkheid van dierlijke mest voor akkerbouwers. Een nadeel ten opzichte van kunstmest was immers dat je minder goed zicht hebt op wat je toedient. Deze betere concurrentiepositie van dierlijke mest is gunstig voor de veehouderij, er is namelijk in de akkerbouw nog steeds latente afzetruimte voor mest.

Er is nog een mogelijk voordeel: als nieuwe techniek het mogelijk maakt om voortdurend en exact de gehaltes van mest te meten en te registreren, dan wordt straks een heel stelsel van bemonstering en administratie wellicht overbodig. Controle-instanties van de overheid vinden dit vast erg interessant. Big data op in de mest, het heeft ook zijn risico's; wie krijgen die gegevens allemaal in handen? Ook het feit dat deze technologie vooral in handen zal zijn van loonwerkers en mestdistributeurs heeft zijn nadelen. Maar voorlopig lijken de voordelen het zwaarst te zijn.

Laatste reacties

 • agratax2

  Johan op welke mineralen wordt gestuurd? Ik denk dat sturen op alle mineralen tegelijk nagenoeg onmogelijk is, als de samenstelling van mest zelfs in de tank nog verschilt. Ik kan dan best meer of minder mest geven als bv. het Nitraat gehalte wisselt maar wat gebeurd er dan met K en P en alle micro elementen in de mest. Bemest ik daar dan mee over of onder? Mij is nl. niet duidelijk hoe de heren techneuten dit probleem willen tackelen, omdat sturen op meer dan 1 element niet gaat als we praten over een mix met wisselende samenstelling.

 • alco1

  Als je drie monsters uit één potje opstuurt naar een LABORATORIUM. Krijg je nog verschillende uitslagen!!!!!

 • simpel boerke

  AgratAx, jij wil alles tot op de gram nauwkeurig bemest krijgen, maar wie moet die extra kosten dan betalen als die techniek voorhanden zou zijn. Toch niet alleen de verhouder hoop ik.

 • agratax2

  @toon23. Niet ik heb deze verfijnde meet techniek bedacht en ook heb niet gezegd dat de boer zo exacter kan bemesten. Ik heb alleen aangegeven dat je niet op 3 niet van elkaar afhankelijke factoren kunt bemesten. Je kunt ze wel elk afzonderlijk meten, maar niet tot een optimale mix maken als je eenmaal op het land bent. mijn conclusie is dan ook dat deze Super techniek alleen maar zal leiden tot frustraties na enkele jaren van gebruik en bodemvruchtbaarheids monstername. Helaas de techniek is getoond en de bureaucraten zullen er mee aan de haal gaan en als -de nieuwe- milieubeschermer omarmen. Weg boeren inbreng. Weg duurzame voedselproductie. 

Of registreer je om te kunnen reageren.