Redactieblog

4 reacties

Bestuurder wordt zeldzaam ras

"Het is sappelen om goede bestuurders in de landbouw te krijgen", verzucht Hanna.

"Opvallend is de klucht rond Dirk-Jan Schoonman van de NMV. Als een koekoek in een klok komt hij geregeld uit zijn huisje. Hij geeft niet de tijd aan, maar zijn tijd van komen en gaan. De ene week zegt hij dat hij blijft, de andere week dat hij gaat. Dat was een week voor de algemene vergadering op 10 juni van de NMV nog. Op deze vergadering kondigde hij echter aan toch te vertrekken. Wat een chaos."

Het is inderdaad een bestuurlijk rommeltje bij NMV. Er waren geen kandidaten voor het bestuur en daarom zou Schoonman blijven. Op de vergadering meldden zich echter kandidaten. Statutair kan dit niet en dus moet er een nieuwe Algemene Vergadering komen. Ik ben benieuwd of Schoonman dan echt weggaat.

"Het schijnt steeds moeilijker te worden bestuurders te vinden", merkt Hanna op."Zo hebben ze bij de LTO-Noord in Barneveld een duovoorzitterschap, Evert van Veenschoten en Gina Elten-Jansen. Beide ambiëren geen volledig voorzitterschap. Een noodoplossing".

LTO onderkent het probleem. Daarom is het goed dat de LTO leergang topbestuurlijk kader organiseert. Daar zijn net weer de certificaten uitgereikt aan een achttal bestuurders. Een klein aantal. Wie weet is er één wel geschikt om Siem Jan Schenk op te volgen, want er is een commissie ingesteld om die te vinden. Dat is bij de LTO dus beter geregeld dan bij de NMV. Daar laat men het er maar op aankomen. Dat pakt slecht uit, zoals bij de opvolging van Schoonman.

"Bij de Vakbond Varkenshouderij is het andersom", wijst Hanna me terecht. "Daar hebben ze met Ingrid Jansen een prima voorzitter gevonden, die de toon zet. Ze werkt samen met de LTO, die echter verbleekt bij haar daadkracht. Een vrouw aan het roer is niet verkeerd."

Dat spreek ik niet tegen. Ander punt is de beloning. Ik denk dat we te zuinig zijn. Onze bestuurders moeten beter beloond worden. Niet op het niveau van een bedrijfsverzorger, maar bijvoorbeeld van een Tweede Kamerlid. Daar moeten ze ook mee dealen.

Laatste reacties

 • veldzicht

  De beste bestuurders  staan aan wal, maar die hebben geen zin om te besturen
  bij LTO (afgezeken te worden) en al helemaal niet als ze elders meer kunnen verdienen.

 • eg wel

  Opvallend hoe vergaderboer en zijn Hanna elke gelegenheid aangrijpen om uit te halen naar N.M.V.

 • Jaap39

  #2
  Wiens brood men eet diens woord men spreekt.

 • eg wel

  Is ook wel lastig, gezien de melkprijs en de nogal harde landing,10 jaar terug al voorspeld door N.M.V.

Of registreer je om te kunnen reageren.