Commentaar

11 reacties

Terugdringing antibioticagebruik succesverhaal

Door de constante discussie over schaalvergroting en megastallen en het eindeloze gedoe over mest en ammoniak zou je bijna vergeten dat er soms ook hele duidelijke successen worden geboekt op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en maatschappelijke acceptatie.

De terugdringing van het antibioticagebruik in de veehouderij is zo'n succes. De cijfers zijn indrukwekkend. De doelstelling van de helft minder in 2014 is ruimschoots gehaald.

Natuurlijk, er zijn discussiepunten en er zijn zorgen. In de pluimveehouderij steeg het gebruik afgelopen jaar tegen de trend in. Dat verdient aandacht. Nieuwe problemen doemen op nu het laaghangende fruit geplukt is. Het ambitieuze doel van 70 procent minder in in 2016 wordt nog een hele kluif. De overheid houdt er aan vast ondanks gesputter uit de sector. Maar verdere vermindering is zeker mogelijk. Er zijn immers nog steeds forse verschillen tussen bedrijven. Blijkbaar speelt management een voorname rol. Daar liggen kansen.

Dit alles binnen één decennium. Tien jaar geleden was er nog volop discussie over de noodzaak van vermindering, laat staan bereidheid om hiervoor inspanning te leveren. Met een beetje druk van boven, heldere doelen, stimulering en eensgezindheid is veel te bereiken. Dat geeft hoop voor andere lastige kwesties zoals mest, weidegang en middelengebruik.

Laatste reacties

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.