Commentaar

1627 x bekeken 3 reacties

Weidegang van de toekomst

Koe in de wei is geen nostalgie maar moderne technologie.

Door de maatschappelijke obsessie met gezond voedsel, dierenwelzijn en landschap ligt het boerenbedrijf constant onder het vergrootglas. Altijd is er gedoe. Er is geen sector waarover zo veel heibel is als de landbouw. De veehouderij het meest, maar de akkerbouw blijft niet achter, kijk maar naar de discussie over de neonicotinoïden in zaadcoatings.

Snelle ontwikkelingen in de landbouw

De verklaring zit hem grotendeels in de snelle ontwikkeling die de agrarische sector meemaakt. De technologie zit in een stroomversnelling, evenals de bedrijfsontwikkeling. Omstanders overzien dat niet allemaal, laat staan dat ze het toejuichen. Ze voelen zich eerder bedreigd. En als angst bevestigd wordt, bijvoorbeeld door problemen met bestrijdingsmiddelen of dierziektes, is het land te klein.

Boerenimago oppoetsen
Eigenlijk zou de snelle ontwikkeling van de landbouw vergezeld moeten worden van een continue campagne om draagvlak te onderhouden. Maar de middelen, de mankracht en de eensgezindheid in de sector ontbreken daarvoor. Het is daarom verheugend dat uitgerekend de voersector, die van de hele agribusiness zo’n beetje het verst van de burgerij af zit, zich opwerpt als hoeder van het boerenimago. Agrifirm investeert in imagebuilding van de sector en ForFarmers heeft tv-
celebrity Yvon Jaspers ingehuurd om het boerenimago op te poetsen.

Koe in wei belangrijkste imagotroef
In de melkveehouderij is de koe in de wei de belangrijkste imagotroef. FrieslandCampina heeft dit goed begrepen en maakt er serieus werk van. Weidegang is bij uitstek een onderwerp waar twee richtingen elkaar ontmoeten: nostalgie en behoudzucht aan de ene kant en moderne techniek en management aan de andere kant. En wat blijkt? Weidegang op een modern bedrijf is geen kwestie van doen wat opa deed, maar het toepassen van nieuwe kennis op het gebied van voeren, logistiek, planning en diergezondheid. Die kennis komt niet vanzelf, die moet je als boer verwerven.

Het is zaak om ook dat voor het voetlicht te brengen. Bevestig burgers niet in een hang naar vroeger, maar begeleid ze naar de toekomst.

Laatste reacties

 • remi123

  Burgers begeleiden.... Mag het woord niet horen. Burgers hebben geen idee hoe de praktijk werkt. Ze willen bij mooi weer koetjes zien in de wei. Maar als de zuivel duurder wordt dan kopen we toch liever uit het buitenland. Laten we ons imago vooral richting het buitenland laten zien voor de export. En of er dan 70% of 80% in de wei staat.... Boeiuh! Als de kwaliteit en dierenwelzijn in de stal en tank maar goed is. Met 35 graden staan onze koeien heerlijk binnen lekker koel, en zie ik geen burger op de fiets. Stel je voor dat je dan verplicht een koe aan moet doen om baar buiten te gaan...

 • trijnie

  remi123, zorg voor een paar bomen in de wei, dan gaan je koeien nog graag naar buiten.
  Lekker herkauwen onder de bomen.
  Ik zie maar al te vaak allerlei vee met snikheet weer zonder de bescherming van een schaduwplek in de wei.

 • Jaap39

  Trijnie, een paar bomen.... daar kunnen net een paar koeien onder liggen. Bovendien gaat je grasland hoeveel heid omlaag want waar een boom staat groeitgeen gras. 
  Koeien buiten boven 25 graden is dierenbeulen, moet je niet willen.

Of registreer je om te kunnen reageren.