Redactieblog

1753 x bekeken 4 reactieslaatste update:7 mei 2015

Boeren leggen ecologische stroken aan

Fietsend langs werkende boeren zie ik plots een systeem zichtbaar worden in hun veldwerk.

Het voorjaarswerk in de akkerbouw en bij de koeienboeren vordert gestaag. Dat lukt best, het is prachtig droog weer, bijna te droog. En koud, met vaak een harde noordenwind. Er zijn van die dagen dat de opgekomen gewassen achteruit groeien. Maar toch, mooi weer voor de boeren om op het land te werken.

Ecologische stroken aanleggen op minst rendabele delen
Als ik een uurtje overheb, zit ik op de fiets om naar werkende boeren te kijken. De afgelopen dagen was het soms stofhappen. Als dicht bij de weg met een schijveneg of een cultivator werd gewerkt, wilde het flink stuiven. En tot mijn verbazing gebeurde dat heel veel. De eerste keer denk je er niet zo bij na, de tweede keer ook nog niet. Tot ik er een soort van systeem in meende te zien. Als ik langs kwam, begon een boer op de kopakker te eggen, zodat de hele omgeving, inclusief uw columnist, bruin van het stof werd. Nog wat later drong tot me door dat het waarschijnlijk niet tegen mij gericht was, maar dat een ecologisch aandachtsgebied werd ingericht. Plots leggen akkerbouwers op de minst rendabele delen, de kopakkers aan de weg dus, een ecologische strook aan, vanwege de uiterste inzaaidatum voor vanggewassen.

Boer start met een stroomschema op website van RVO.nl

Ik heb er de website van RVO.nl op nagekeken. Het begint met een stroomschema. Dat is een schema met vragen, om erachter te komen wanneer de boer verplicht is om een ecologisch aandachtsgebied in te richten. Ik raakte de weg kwijt bij de vraag of mijn oppervlakte bouwland minstens 15 hectare was, waarvan meer dan 75 procent uit tijdelijk grasland en nog wat bestond. Bouwland als tijdelijk grasland, of omgekeerd, daar had ik nog niet over nagedacht.

Voor je het weet, overtreed je een regel en weg toeslag
Maar laten we eens aannemen dat ik op basis van dat schema een ecologisch aandachtsgebied moet inrichten. Dan is de volgende vraag hoe dat dan moet. Als ik voor onbeheerde akkerranden met wegingsfactor 1 kies, is alles nog helder. Dan hoef ik niets te doen. Bij vanggewassen met wegingsfactor 0,3 wordt het een stuk ingewikkelder. Je mag ze wel of niet bemesten, wel of niet met bestrijdingsmiddelen te lijf gaan, en je moet een mengsel van minstens twee gewassen zaaien uit een lijst van gewassen. Die lijst loopt van Alexandrijnse klaver tot zwaardherik. Er ging een wereld voor me open, maar ik vraag me af hoe een akkerbouwer hiermee om moet gaan. Voor je het weet overtreed je een regel en kost het je een deel van de toeslag.

Veehouders hebben het makkelijker dan akkerbouwers
Dan hebben veehouders het makkelijker. Die hoeven alleen hun blijvend grasland te beschermen. Als vanwege het fosfaatplafond en andere ellende in de melkveehouderij meer vraag naar grond komt, zou ik als akkerbouwer overwegen mijn grond te verkopen. Om me de ergernis van een ecologisch aandachtsgebied te besparen.

Laatste reacties

 • koestal

  Hoeveel ambtenaren zijn ze wel nodig om dit allemaal te controleren   ?

 • MV1995

  Waarom zou de veehouder het makkelijker hebben? Zolang zij onder de 75% grasland zitten en meer dan 15 hectare bouwland (bouwland + tijdelijk grasland) zullen zij ook moeten vergroenen.
  De veehouders die meer dan 75% grasland (tijdelijk en blijvend) hebben, zijn vrijgesteld, zij hoeven enkel hun blijvend grasland te behouden, of kans lopen op een herinzaaiplicht.
  Dit artikel is zo wel erg kort door de bocht.

 • MV1995

  #1 veel, maar ook de mensen die er mee bezig zijn om hem in te vullen. Het is bijna niet in te schatten hoeveel uur iedereen er totaal mee bezig is.

 • koestal

  Als Dirk er al moeite mee heeft om het te volgen ,wat voor een opleiding als boer moet je dan al niet hebben om het te begrijpen en niet de fout in te gaan

Of registreer je om te kunnen reageren.