Commentaar

1407 x bekeken 3 reacties

Berouw bio-brandstoffen is pas oprecht na schade-afwikkeling

Het Europees Parlement is duidelijk: energiegewassen mogen de productie van voeding en voer niet verdringen. Vanaf 2017 gelden strengere regels voor de productie van biobrandstoffen. Het is een terecht standpunt, maar het voelt toch als een soort berouw.

Uit hetzelfde Brussel kwamen eerder orders om verplicht biobrandstoffen bij te mengen in transportbrandstoffen, tot een maximum van 10 procent in 2020. Europa wilde zo een bijdrage leveren aan de vermindering van de productie van broeikasgassen. Ondernemers sprongen gretig op dit buitenkansje. De subsidie was aanlokkelijk; de afzet gegarandeerd. Criticasters waarschuwden direct al dat het beleid tot verdringing zou leiden, terwijl de wereld zich zorgen maakt hoe de bevolking te voeden. Zij krijgen gelijk. In de VS bijvoorbeeld wordt inmiddels 37 procent van het maisareaal bestemd voor de ethanolproductie.

Volgens de nieuwe richtlijn mag straks bij de productie tot 7 procent uit deze conventionele biobrandstoffen bestaan. Brussel wil vooral de productie van moderne biobrandstoffen uit afvalstromen aanmoedigen.

Feit is dat een aantal bedrijven met een kater achterblijft. Zij investeerden volledig volgens de regels, en met steun in de installaties die niet een-twee-drie zijn om te bouwen naar verwerking van afvalstromen. De spelregels zijn op weg naar 2020 veranderd. Bij oprecht berouw hoort nu een goede afwikkeling van de schade.

Laatste reacties

 • Fermer

  Waarschijnlijk worden de kosten voor Brussel te hoog, groene energie, wind, biomassa of zonne, kan alleen concureren met olie en kernenergie wanneer er heel veel subsidie wordt gegeven. Tevens is men bang dat het voedselpakket voor de burger enkele procenten duurder zal worden vanwege iets minder overaanbod  wat door de winkels al snel zal worden uitgebuit door over 'krappe' aanvoer te spreken en de prijzen op te schroeven.

 • agratax2

  Hoeveel olie zal in de toekomst nodig blijven om voldoende eten te produuceren? Een nog prangender vraag is hoeveel olie en grondstoffen zijn nodig om de wereld geheel te voorzien van Alternatieve energie? Zijn we bij machte om voldoende windturbines, zonnecollectoren etc. te produceren om het systeem zo groot te maken dat het en de wereld van energie kan voorzien en zichzelf in stand kan houden? Denk alleen al aan de energie nodig voor productie en recyclen van windturbines, zonnecollectoren en de transport hiervan over de aardbol. Zou het hele alternatieve energie verhaal geen Utopie blijken te zijn over enkele decennia, een geld verslindende hobby door angst om het bestaan ingegeven?

 • Ishtar

  Dit is ondernemersrisico.
  Typisch dat er weer gevraagd wordt om vergoeding en geld van hardwerkende belastingbetalers.

Of registreer je om te kunnen reageren.