Redactieblog

28 reacties

Niet koninklijk van Royal A-ware

A-ware is koninklijk, maar gedraagt zich niet koninklijk. Dat komt misschien omdat de jonge onderneming A-ware nog maar vijf jaar oud is. Nog wat speels zullen we maar zeggen.

Het predicaat Koninklijk komt vanwege de rechtsvoorganger Bouter. Die zit al 125 jaar in de kaas en heeft kennelijk alleen maar verantwoorde dingen gedaan. Anders krijg je geen koninklijke waardering.

A-ware moet dat nog wat leren, dacht ik vorige week. DOC heeft het moeilijk met de melkprijs en betaalt centen minder uit dan Cono en FrieslandCampina. Boerderij berekende dat A-ware volgens hun beleid precies 1 cent meer betaalt dan DOC, maar staat dan nog steeds onderaan in het rijtje van melkprijzen in Nederland.

Dat bedoel ik met niet koninklijk handelen. A-ware moet niet dansen op de overblijfselen van wat eens een prima uitbetalende coöperatie was, zoals DOC. Ze moeten een eigen prijs neerzetten of, zoals FrieslandCampina, een marktconform voorschot uitbetalen en later verhogen met een deel van de winst. Dat leverde in 2014 weer een prima melkprijs op, bijna net zoveel als het topjaar 2013.

Daarom moet A-ware zo vlug mogelijk stoppen met wat ze nu doen. Een cent boven de laagste uitbetaler - DOC - lijkt misschien mooi, maar is een zwaktebod. Als ze meer willen betalen dan een ander, moeten ze dat boven de hoogste melkprijs in Nederland doen. Dat zou een koninklijk gebaar zijn.

Laatste reacties

 • flyinghollander

  Vergaderboer, verschil tussen cooperatie en commerciel nu nog niet duidelijk

 • Marco22

  Als je nu melk rechtsstreeks aan supermarkt AH of Jumbo levert krijg je dan ook de hoogste prijs of mc prijs?
  Zwak collun trouwens.

 • rmw

  Een paar week geleden stond hier op de site toch dat ze met een eigen prijs zouden komen? Wil vergaderboer soms straks claimen dat hij mede het beleid bepaalt? Dat je eerst een plus bied om leveranciers binnen te halen en op die manier een 'garanieprijs' geeft lijkt mij heel normaal. Waar moeten mensen anders op af gaan? Verder lijkt mij voor de gehele zuivel een extra afnemer alleen maar een goede zaak!

 • Mozes

  @Marco22, je verdedigt de particulier die zichzelf verrijkt ten koste van de boer? 

 • geen boer

  dat een individueel particulier bedrijf zo laag mogelijk probeert in te kopen is toch normaal in de grote-mensen wereld? Kennelijk hebben ze voldoende leveranciers die mee willen doen voor deze prijs. Zo lang ze netjes de facturen betalen is het predikaat 'koninklijk' niet in het geding lijkt me. 

 • Mozes

  @rmw, als A-ware werkelijk iets wil betekenen voor de boer moeten ze een garantieprijs betalen net als FC. En als ze het helemaal goed willen doen betalen ze daarbovenop ook nog een winstdeling.

 • alco1

  Ik denk dat A-ware in handen van vergaderboer, snel ter ziele zou zijn.

 • Eminem2010


  Mozes iedere boer moet dat voorzich weten niemand verplicht een melkveehouder te leveren aan een coöp of particulier. Ik ben in de overtuiging dat zolang er zo weinig afnemers zijn die prijzen ook nog is op verschillende momenten bekend mogen maken de markt niet volledig zal functioneren.Dit zie je ook in de oliesector en vandaar ook het woord Oligopolie. Zolang boeren tot op de cent uit kunnen rekenen wat het bij hun op het bedrijf kost kan een fabriek dat ook en zul je net genoeg krijgen om te blijven. Onderin de keten tordeert de opbrengstprijs op lange termijn altijd naar de kostprijs. Als men hier geen vreden mee heeft moet men wat anders gaan doen het is een manier van leven niet een manier om snel rijk te worden. 

 • Mozes

  Je heb helemaal gelijk @geen boer, maar er zijn hier op het forum een aantal coöperatiehaters die zichzelf wijsmaken dat de particulier de bedoeling heeft een zo hoog mogelijke melkprijs voor de boer te realiseren. 

 • rmw

  Waarom zou A-Ware een winstdeling met leveranciers moeten doen Mozes? Verlang je dat ook van je veehandelaar? En je krijgt ook een winstdeling van de Van3 groep? Beetje nuchter graag, ook al is het maandagmorgen...

 • Mozes

  @rmw, reactie #6 was natuurlijk ironisch bedoeld, om aan te geven dat ze er niet zijn voor de melkprijs voor de boer maar voor hun eigen winst.

 • cornelis 22

  Aware zijn in mijn ogen goedkoop meeliftende net geen sjoemelaars. Een cent meer betalen dan de bodemprijs en verder zich vol laten gooien met melk van fcdf die geleverd moet worden onder de inkoopprijs, als je zo een mentaliteit hebt ben je tot meer in staat ik zou maar oppassen met die gasten. Kromme EUregel trouwens fonterra zit als grootste zuivelcooperatie ook in Aware en die moeten we dus met verlies melk gaan leveren

 • boerrick

  De een noemt het sjoemelen de ander niet koninklijk. Maar feit is dat ze een gat in de markt gevonden hebben, waar sommige boeren met plezier gebruik van maken(niet gek als je meer krijgt dan bij DOC). En dat ze dat doen voor eigen winst is zo gek niet want dat doen zo'n beetje iedereen.

 • agratax2

  @cornelis22. Je schrijft; 'We moeten melk leveren aan de grootste zuivelcoop tegen verliesgevende prijzen'. Wie verplicht de boer om melk te leveren tegen een prijs die verliesgevend is? Niemand!! Je kunt als boer ook de deur sluiten voor deze verliesgevende prijzen je tot bedelaar hebben gemaakt.. Op tijd stoppen is -ondernemen- door gaan tot je armlastig bent is -dom-.

 • Mozes

  @agratax, je begrijpt de reactie van @Cornelis22 verkeert.
  FC is door de Europese mededingingsautoriteit verplicht om 1,2 miljard liter boerderijmelk <span style='text-decoration: underline;'>onder</span> de garantieprijs te leveren aan derden. FC moet dus in feite de concurrentie subsidiëren. Een deel van de winst van A-ware is in feite afgepakt van de FC boeren en dan gaan ze ook nog hun eigen leveranciers een melkprijs betalen aan de onderkant van de markt.

 • rmw

  Er kan wel een tijd komen dat FC blij is met het verplicht leveren aan derden... Over 2 weken zullen we zien wat de werkelijke meerwaarde van de Nederlandse zuivel is op een overvolle wereldmarkt. Voor de rest proef ik een hoop afgunst in de reacties hier, waarom? Als je tevreden bent over de FC resultaten, wat kan je dan een ander schelen? En Fonterra heeft geen aandeel in A-Ware, ze nemen de wei af. Verder vindt ik vergaderboer een wat seniele indruk maken onderhand, het valt schijnbaar niet mee om een goede column te schrijven tijdens kantoortijden...

 • abtje


  Mozes is alweer vergeten dat de grote Fc baas zelf toegegeven heeft dat het doorleveren wel geld oplevert. Dus ook daar vedient Fc aan.

  Dus hoe meer ze doorleveren hoe meer ze verdienen, want het zelf verwaarden is altijd 'moeilijk'voor het grote Fc.

 • somporn

  Agratax,heeft al weer gelijk met zijn stelling: Wie verplicht de boer om melk te leveren tegen een prijs die verliesgevend is? Niemand!!
  Dus,weinig geld beuren bij Doc,een cent meer bij ``Koningklijke`` A-ware of een beter prijs bij FC of zelf gaan verwerken.
  U bent zelf ``ondernemer``en gaat voor de hoogst mogelijke prijs of blijft slaaf.

 • Jaap39

  In 2017 is het goedkope melkverhaal #15 afgelopen. Dan zal aware zelf melk genoeg moeten hebben. 
   Tegen die tijd heeft FCDF een uitbreiding in Bedum gedaan. 
  Bovendien is de verplichting van de mededingingsautoriteit uit een periode dat arla en fonyerra nog niet in nl actief waren. Evenals aware. 

  Grote samenwerkingen en of fusies gaan daarom tot stand komet, vooral in kaas. Er is nu al voldoende concurrentie in markt zodat NMa grote fusie niet zal tegen houden. want er is echt wel strijd om de extra miljoenen liters melk naa r FCDF of aware te halen op langere termijn. En anders gaat arla ook daar mee aan de haal. Net als met Nijkerk is gebeurd. 

 • Mozes

  @abtje, hoe kan FC verdienen aan melk die ze <span style='text-decoration: underline;'>onder</span> de inkoopprijs doorleveren aan derden? 

 • abtje


  @Mozes

  't Hart:afzet melk via DMF beter dan zelf verwerken.

  Deze uitspraak is toch van de nu wegloper?

  Zoek maar terug naar een interview met Boerderij.

 • alco1

  @abtje. Enige nuance: Ten tijde van de uitspraak had de FC meer verlies aan zelf verwerken dan via DMF afzetten.

 • abtje


  @Alco Nuanceren is prima. Echter sinds de superheffing en de fusie is de aanvoer van melk vrij constant geweest. Na al die jaren mag je toch verwachten dat ze dan onderhand weten hoe ze melk wel kunnen verwaarden en niet afhankelijk zijn van derden om de melk af te nemen zodat deze partijen er wel geld aan verdienen.

 • abtje


  En om de slimmerikken voor te zijn, mijn belang is een zeer goed draaiend Fc.  Hoe beter de Fc draait, des te beter is het voor alle melkproducenten. Dan doet de Fc namelijk al die andere afnemers 'dwingen 'om een goede prijs te betalen voor de melk. Nu moet een Cono of een Delta of een Vreugdenhil dit vaak doen, terwijl dit toch echt de taak hoort te zijn van die grote slapende reus.

 • Mozes

  Hoezo <em>dwingen</em> @abtje? DOC kan zoveel gedwongen worden als maar mogelijk is, ze kunnen nooit meer voor de melk betalen dan de kaas opbrengt. Bij coöperaties wordt de melkprijs niet bepaalt aan de inkoopkant maar aan de verkoopkant. 

  Wat betreft de vergelijking met Cono, Delta en Vreugdenhil: er is al vele malen uitgelegd dat deze vergelijking mank gaat. Dat jij dat nog steeds niet begrijpt is jou probleem. 

 • abtje


  Mozes, het is al heel wat dat je eindelijk begrijpt dat Fc matig is in melk verwaarden. Chapeau..

 • Mozes

  Ze behoren gelukkig wel tot de beste uitbetalers, en dáár gaat het mij om. 

 • koestal

  Koninklijk of niet koninklijk ,de prijs is belangrijk !

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.