Commentaar

17 reacties

Schotten weg, fosfaat is fosfaat

Moeten de sectoren over en weer hun mest (fosfaat-/dier-)rechten kunnen uitwisselen? Nee, zegt staatssecretaris Sharon Dijksma.

Ze ziet er geen oplossing in voor varkenshouders die het moeilijk hebben en verwacht eerder een kostenverhoging voor degenen die willen doorgaan.

Omdat de rechten er voorlopig nog niet zijn, komt de eventuele geldstroom die de handel hierin meebrengt ook te laat op gang.

Schotten sectoren wenselijk?

Ook landbouworganisaties worstelen met de vraag of schotten tussen de sectoren wenselijk zijn of juist niet. In de melkveehouderij zijn stemmen voor uitwisseling, evenals in de varkenshouderij. Maar niemand wil te boek staan als degene die die andere sector het licht in de ogen niet gunt.

Gevoelig onderwerp pluimveehouderij

In de pluimveehouderij ligt dit onderwerp al helemaal gevoelig. Een belangrijke stroming daar wil het liefst van de rechten af. Maar áls die verrekte rechten blijven, en áls de melkveehouderij meepraat over de toekomst van de varkenshouderij, dan willen pluimveehouders erbij zijn.

Maar dat mag weer niet te hardop gezegd worden, want de pluimveehouderij is natuurlijk niet uit op het einde van de varkenshouderij.

Het gaat om individuele ondernemers

Hier zit veel koudwatervrees en vals sentiment bij. Niemand wil de naam hebben dat hij of zij ten koste van iemand anders groeiruimte krijgt.

Maar waar hebben we het over? Een sector is een abstractie, en niet iets om als zodanig te beschermen. Het gaat om de individuele ondernemers, hun belangen en hun plicht om milieuverantwoord te werken. Voor hen zou moeten gelden: fosfaat is fosfaat. Zo is het tenslotte in de bodem, in het voer en op de wereldmarkt ook.

Laatste reacties

 • leftturn

  deze meneer heeft er werkelijk niets van begrepen. binnen de varkenshouderij zijn er twee stromingen, maar zelfs de voorstanders van tijdelijke ontschotting zijn geen voorstander van definitieve. de reden van de schotten is dat een melkveehouder wel 100 euro kan en wil betalen, maar een varkenshouder nooit. als ik 100 euro per recht kan beuren als varkenshouder kan ik op mijn 40 ste gaan rentenieren. en een mooi legpluimveebedrijf van 100.000 kippen beurt dan 5 miljoen voor de rechten. dan ga je toch eens nadenken, voor zover dat nu niet gebeurt.
  volledige ontschotting is volledige onzin.

 • Foxxy

  Omdat fosfaat fosfaat is, zouden dus alle sectoren, van industrie, dier,plant, en de mens er in moeten horen!

  Anders heeft immers het algehele verhaal geen nut, en kan er nooit een vinger op een zere plek gelegd worden!

 • leftturn

  het fosfaatplafond komt voort uit de derogatie. het zou dus alleen de melkveesector moeten aangaan en dus niet alle rest inclusief varkens en pluimvee.
  toch weer eens nadenken over stoppen met derogatie. geeft wel een heel grote stempel op eenieder die hier niets mee te maken hebben.

 • alco1

  En toch!
  Als je binnen de melkveehouderij kijkt, dan zie je ook concurrentie wat rechten duur maakt. Zal precies hetzelfde geschieden bij handel tussen de sectoren?
  Of zal de vraagprijs als een kartonnen huis in elkaar zakken.
  Ik denk het laatste.
  Dus denk ik dat er een fatsoenlijk afscheid genomen kan worden van veel bedrijven en leefruimte ontstaan voor gezonde bedrijven.
  Maar waar praten we over. We moeten eerst nog gaan voor volledige afschaffing van de fosfaat hersenspinsels.

 • Zuperboer

  Fosfaat is geen probleem het is een uitdaging; Zie de kansen die er op dit moment liggen en alle 3 sectoren moeten er baat bij hebben. Is dit dan misschien het moment waarop onze staatssecretaris als relatieve buitenstaander goede en onafhankelijke beslissingen kan nemen of leert ze het nooit?

 • Wim Toornstra

  Zou het in Nederland wat uit maken of we 13 miljoen varkens hebben of we hebben er 11 miljoen?
  Als de rendementen zo blijven als nu zitten de rechten zo weer op 50 euro ook met 11 miljoen varkens.
  Schotten er tijdelijk tussenuit is mooie sociale escape voor bedrijven die wel willen stoppen maar nu niet kunnen.

 • farmer4life1

  Elk dier produceert fosfaat. Omdat men eet van de natuur. Dit komt zitten in vlees, melk en mest.

  Traceer het fosfaat. Uiteindelijk gaat er veel fosfaat naar het buitenland. Schrap deze van het plafond. Net zoals de pluimvee mest. Deze komt immers niet op het land terecht en heeft geen impact op de nitraat lijn.

  Mest verwerking aanjagen en kunnen exporteren, binnen de kortste keren schreeuwen we om voedstoffen voor de bodem.

  Ik begrijp de logica achter deze fosfaatrechten niet.

 • veldzicht

  Fosfaat is helemaal geen probleem,de overheid wil alleen maar verkleining van de veestapel.met allerlei dubieuze aan names tracht men het te bereiken, bang voor de publieke opinie..

 • zon

  Een belangrijke stroming binnen de pluimveehouderij zegt de heer Oppewal.
  Is die andere meerderheid die de rechten wel wil behouden dan niet belangrijk?
  De heer Oppewal heeft zich in laten palmen door de NOP.

 • Vhouder

  afblijven rundveesector moet het in eigen hoek vinden denk aan alle soorten rundvee en varkenshouderij met rust laten.

 • piggy

  fosfaat is fosfaat? raar dat er wel 230 kilo koeien fosfaat op het land gebracht mag worden en maar 170 varkens. Dit lijkt haast discriminatie. Dus Sharon doe daar ook eens wat aan

 • Vhouder

  piggy jij bedoelt stikstof in fosfaat is er geen verschil volgens mij ik wou dat jij geleik had want met 170 kilo fosfaat per hectare kan ik wel instemmen

 • piggy

  je hebt gelijk vhouder, foutje maar toch is het raar dat er verschil gemaakt wordt tussen de 170 en 230 kilo
  mest is mest

 • veldzicht

  Hier in de buurt ligt een weidevogel gebied waar al 25 jaar geen mest op komt en het fosfaat gehalte in het water is 20% hoger als het omliggende boerenland, ra ra hoe kan dat.
  je wordt als boer gewoon belazerd.

 • alco1

  Dat is wel duidelijk veldzicht. Verarmde grond is niet meer bij machte om mineralen vast te houden.

 • kleine boer

  Piggy volkomen mee eens klopt geen bal van ik voer hier altijd varkensmest aan op grasland in aug om smakelijkheid erin te houden voor koeien. Wat me nog veel meer opvalt is als je de gehaltes terug krijgt dat er in de 1 nog niet de helft zit dan de andere vracht maar in de wei niet te zien wel waar niks komt dus voor mij kan de onderzoek zo prullebak in gewoon forfaitaire norm aanhouden en geen verschil maken tussen staldieren en graasdieren hoe krijgen ze het verzonnen trouwens

 • Foxxy

  Fosfaat = fosfaat,

  Als we in Europa over fosfaat spreken, is de mens de grootste fosfaat uitscheider!

  (ruim 700 miljoen x 1,3 kg)

  Wat stroomt er ons land dmv rivieren binnen, en wat stroomt er uit?

  Wat komt er via bijv vaatwas tabletten en snijbloemen in ons milieu!

  Irrelevant om 3 sectoren aan te sturen, zonder de rest mee te nemen! Agrarische sector, lossen jullie ons probleem maar op!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.