Redactieblog

14 reacties

Rotgevoel door lage prijzen

Opbrengstprijzen zijn laag. Boeren krijgen indirect de boodschap dat hun inzet er niet toe doet. Dat doet zeer.

Het is crisis in de landbouw. De kosten zijn hoog, de prijzen laag. Te laag. Dat wil zeggen: te laag om de kosten te dekken. Nou zijn boeren wel gewend aan een schommelend inkomen, maar als die schommeling zich voortdurend in het rood beweegt, gaat het een keer schuren.

Wat is een eerlijke prijs?

Al jaren roepen boeren dat ze een eerlijke prijs willen. Er is zelfs een slogan voor: een eerlijke prijs voor een (h)eerlijk product. Het bekt wel lekker, maar het roept ook vragen op. Want wat is precies een eerlijke prijs? En voor wie? En zijn er ook oneerlijke prijzen? En on(h)eerlijke producten?

Hoe hoog moet het inkomen zijn?

Wat boeren met deze slogan eigenlijk proberen aan te geven, is dat ze ­zodanig betaald willen krijgen dat ze er een inkomen aan hebben. Maar ook dat roept weer vragen op: hoe hoog moet dat inkomen dan zijn? Minimum? Modaal? Anderhalf keer modaal?
En is dat haalbaar? Hoe hoog moet de prijs van bijvoorbeeld een kilo varkensvlees zijn om er een modaal inkomen aan over te houden? Het lijkt me een lastige puzzel, want geen situatie is gelijk en geen boer die dezelfde kostprijs heeft. Berekeningen gaan uit van gemiddelden.

De opbrengstprijs wil maar niet omhoog

Wel hebben veel Nederlandse boeren het gevoel op het Europese speelveld in het nadeel te zijn. Door een overkill aan milieu- en welzijnsregels hebben ze hier te maken met vermeende onevenredig hoge kosten. Toch laat onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut zien dat dat niet zo is. Nederland draait qua kostprijs heel gemiddeld mee in Europa. Er zijn landen die het beter doen, en ook die het minder doen. Blijft over de opbrengstprijs. Die wil maar niet omhoog. De oorzaak daarvan is helder maar pijnlijk: er is te veel. Te veel melk en te veel vlees. Dat realiseren boeren zich inmiddels ook.

Bijsturen van de productie gaat niet zomaar

De productie neerwaarts bijsturen, gaat echter niet zomaar. Een keer geen biggen opleggen is nog te doen, maar een melkgevende koe is geen schakelaar die je naar believen kunt aan- en uitzetten. Een zeug een keer niet insemineren kán wel, maar is bijzonder onpraktisch. Een zeugenhouderij is een gesmeerde machine waar je niet zomaar een radertje tussenuit kunt halen. Vee verkopen dan maar zodat de productie afneemt? Op individueel niveau schiet dat niet op, bovendien is het zakelijk gezien niet handig. De variabele kosten slinken dan wel, maar die zijn maar een deel van het totale kostenplaatje.

Jouw inzet doet er niet toe doet

Los daarvan, vee verkopen, een afdeling leeg laten staan, zoiets doet een boer niet graag. Jarenlang is er gebuffeld en geïnvesteerd, en

niet met de bedoeling om niet te produceren. Dat er nu te veel is, met als gevolg lage prijzen, is een hard gelag. De indirecte boodschap is ook dat jouw inzet er niet toe doet. Voor jou zijn er zomaar tien anderen. Die onverschilligheid, dat moet een rotgevoel zijn.

Laatste reacties

 • Herbert

  Blog naar mijn hart! Ik zou graag zien dat het anders was, maar dit verhaal klopt helaas....
  Als winst verdwijnt, verdwijnt vanzelf arbeidsvreugde #rotgevoel

 • Ad7

  Margreet: een keer geen biggen opleggen, klinkt leuk! Maar de biggen die je niet oplegt zijn wel geboren en worden dus elders gemest, dus blijven er toch teveel slachtvarkens. De lage opbrengst zal er eerder toe leiden dat er nog meer zeugen worden gehouden c.q. geïnsemineerd, om de kosten per afgeleverde big laag te kunnen houden!!

  Dus de ratrace zal alleen maar erger worden, ondanks alle leuke kreten van Ngo's dat het zo niet langer kan.

  De consument deelt blijkbaar dat standpunt van die Ngo's niet, die wil kennelijk toch alleen maar bulk, anders werd er wel meer betaald in het schap voor anders geproduceerd vlees, en dientengevolge een beter inkomen voor betreffende boeren.

  Uiteindelijk zorgen die Ngo's alleen maar voor een nog hogere kostprijs en verharding in de ratrace!!

  Laat de consument maar beslissen en niet de Nederlandse politici (c.q. hun ambtenaren) die het blijkbaar altijd beter weten maar in de regel regels maken die zorgen voor een hogere NL kostprijs én nogal eens zorgen voor een slechter welzijn en milieu, ondanks alle goede bedoelingen!!

 • alco1

  Eén fout maakt Margreet in haar betoog: "Nederland draait heel gemiddeld qua kostprijs Europees mee."
  Kostprijs is opgebouwd uit verschillende facetten. Met de primaire kosten scoren we als de beste. Qua kosten van de eisen het hoogst. Die "overkill" is dus niet "vermeend", maar de zuiverste waarheid en brengt ons in een oneerlijke positie.

 • John*

  focus moet van kostprijs naar rendement..

  moeten met zijn allen nog veel leren!

 • farmer4life1

  Ben het met John eens dat we meer rendement denken nodig hebben. Dan verlaag je het aantal koeien/varkens/zeugen ook. Wel werelds, anders vult iemand anders het gat.

  @magreet Nice talking voor de bühne. Iedere boer weet echt wel dat 1% teveel of te weinig de prijs veel laat schommelen en dat we inderdaad minder voedsel moeten creëren. En ja een koe/varkens/kip kun je niet ineens uit de roulatie halen. Bla bla bla.

  Natuurlijk kunnen we een week geen voedsel creëren of langer. Maar met zulke marges en marge verschillen gaat niet iedereen over stag. Als elke lezer de boerderij niet meer kan betalen, ben jij ook snel weg als redacteur.

  Belangrijk is om voedsel weer belangrijk te maken. Dat de
  -honger-prikkel die je krijgt niet te vergelijken is met een prikkel uit een TV reclame van een Apple product (status) of rituels gel/bodylotion. (Mooi/verzorgt/zelf verwending/beloning voelen) Dat het geurtje in xl Paris of de mooie kleding bij Zara niet het zelfde is als de brandstof/behoefte van je lichamelijk functioneren niet van dat goedkope brood/melk/vlees/groente van de AH/lidl aldi etc is

 • landboer

  Je moet wel gek zijn om je productie op je eigen bedrijf te verlagen!

 • mr X

  Gewoon productie en afzet op elkaar afstemmen. Niet zo maar een nieuwe stal bouwen. Iets meer gevoel krijgen bij een Nederland BV

 • Mozes

  @mr X, wanneer zul jij en andere reageerders op deze site eindelijk eens een keer gaan begrijpen dat de prijs wordt bepaalt door de verhouding tussen vraag en aanbod op WERELD schaal. En dat wij in Nederland en zelfs in Europa daarom nooit vraag en aanbod op elkaar kunnen afstemmen.

 • Jan Veltkamp

  Ik ben het met de laatste alinea van farmer4life eens. Bij de meeste boeren wordt alleen gekeken naar de kostprijs. Hoe vaak wordt het hierboven ook niet genoemd. Ik heb al vaak geschreven dat een lage kostprijs goedkoop voedsel produceert wat alleen door de lage prijs al slecht gewaardeerd wordt. En daardoor heeft de consument er ook geld voor over heeft. Door de lage kostprijs zijn we op weg om ook een plofvarken te creëren. Om een ander voorbeeld te geven: Nokia maakt goedkope telefoons en Apple dure. De coke en pepsi staan voor €2,50 in het schap de friese vlag melk voor €0,80. Het is dus een kwestie van handelen. Maar ook de handelaren worden louter betaald voor omzet (stuks) en niet voor marge voor marge voor de boer. Dat is wel een grove fout.

 • Foxxy

  Zoals mijn ouders altijd vertellen (80 en bijna 83) Er moet eerst een oorlog komen, willen de burgers voedsel en boeren weer waarderen!

 • Foxxy

  Dat hierboven, hebben we voornamelijk te danken aan de politiek!

  Als een levensmiddelen pakket daalt van 20% inkomen naar 10 %, is voedsel maar bijzaak!

 • Foxxy

  Russische gevechtsvliegtuigen schenden het Turkse luchtruim, wat doen wij?
  We sturen de Franse landbouw minister naar Rusland, of de grenzen open mogen!

  Mooi die VN!

 • agro1

  de russen hebben de moren al eens van voor de poorten van wenen geschoten. in woII hebben ze ten koste van meer gesneuvelden dan er joden vernietigend zijn een tweede front geopend. is allemaal niet polcor, maar wel juist. het mohammedanendom is een grotere bedreiging, dan de blanke, christen Europeanen, onze Russische redders in nood. de maidanhitsers van balen, verhofstad en anderen zijn een groter gevaar dan poetin.

 • massy

  Dit rotgevoel gaat een keer van zelf weg want op deze manier kan niemand over leven als boer zijnde of toch er is natuurlijk geen oorlog zo zwaar of er zijn overlevende en voedsel is dan het eerste waar de mens naar verlangd.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.