Commentaar

3059 x bekeken 13 reacties

Onaangename verrassing: nog meer grond nodig

De melkveehouderij moet grondgebonden blijven. Over dat schijnbaar eenvoudige uitgangspunt zijn de meeste mensen het wel eens in Nederland, van politici tot boerenorganisaties en ngo's. Maar hoe dat te regelen regelen? Dat blijkt een monsterklus.

Maandag kwam de nieuwste - onaangename - verrassing uit de hoge hoed. Het ziet ernaar uit dat veel meer melkveehouders er volgend jaar grond bij moeten nemen dan gedacht. Niet alleen moeten de relatief intensieve boeren die groeien in veestapel er grond bij, maar veel meer.

Aangescherpte fosfaatnorm

De adder zit hem in de dit jaar aangescherpte norm voor fosfaatbemesting. Er mag in de meeste gevallen 5 kilo minder op een hectare. Daardoor groeit van veel bedrijven het overschot. De nieuwe wet die in de maak is, maakt geen onderscheid tussen groei in veestapel en groei in fosfaatoverschot.

Impact grondgebondenheid

Daar zit wel een logica achter. Overschot is overschot, en dat moet milieuverantwoord geregeld worden. De aanscherping van de fosfaatnormen is op zich geen verrassing. Dat die gevolgen heeft voor de hoeveelheid te verwerken mest, is eveneens duidelijk. Maar de verplichte grondgebondenheid is wel nieuw en de impact blijkt bij invoering nu al veel groter dan in het wetsvoorstel is voorgespiegeld.

Duizenden hectares extra

Het is een tegenvaller voor een nog onbekend aantal melkveehouders én voor andere grondgebruikers. Er zijn plotseling duizenden hectares extra nodig. Waar moeten die vandaan komen? Hier wreekt zich de stapeling van regelgeving. Het is te hopen dat de leden van de Tweede Kamer dit onheil onderkennen en er een stokje voor steken.

Laatste reacties

 • landboer

  Daar zit geen logica achter, immers deze wet was bedoeld om uitbreiding zonder grond tegen te gaan ,en niet om bestaande toestanden aan te pakken .
  Als dit logisch is ,zijn fosfaatrechten gebaseerd op 2 juli zeer onlogisch!

 • alco1

  Hoe is de aanscherping van de fosfaatnormen geen verrassing?

 • Foxxy

  @ Alco, die was al bekend!

  Fosfaat-plafond ophangen aan 3 sectoren blijft een wassen neus!

  Alle organismen nemen fosfaat op,en scheiden het uit!

  Met die kennis is bij mij het hele fosfaat verhaal al ontkracht! Heeft per definitie ook bijzonder weinig te maken met waterkwaliteit mbt derogatie!

  Dus waarom Den Haag dat niet in Brussel uit legt?

 • alco1

  En toch was het voor mij een verrassing dat het doorging
  Je denk toch dat het verstand een keer begint te werken.

 • John*

  trek vee en bodem maar uit elkaar...

  iedere stal produceert zoveel mest.. zorg maar dat je er voldoende grond en mestverwerking onder hebt zitten om alles milieu verantwoord af te zetten.
 • maiskolf

  Dan moeten die fosfaatrechten maar verdwijnen! Anders moeten we ook nog 2 keer investeren

 • Timpie

  of niet groeien ;P

 • farmer135

  Misschien waren we wel beter af met dierrechten

 • farmer4life1

  Allemaal krimpen!!! Dan wordt de melkprijs ook omhoog. Binnen de kortste keren 1 EUR de liter. [Sarcastisch]

 • Vhouder

  fosfaatrechten is niet het probleem grond is het probleem

 • eg wel

  Grond is niet het probleem, te grote stallen die gebouwd zijn (en vol moeten) na bevrijdingsdag is het probleem.

 • info104

  Als we koeien willen houden zal je er rekening moeten houden dat je ook grond als basis hiervoor moet hebben, geen grond geen koeien, maar de meesten denken andersom . Je bent toch ondernemer en geen goochelaar.
  En als je dan een te grote stal bouwt en er dan een knelgeval van maakt ben je wel een l.... van een ondernemer.

 • melkveehouder .

  @info, je bent wel erg kort door de bocht. Waarom moet een melkveehouder veel meer grond hebben dan voor de ruwvoerproductie noodzakelijk is als hij het aantal koeien wil uitbreiden? Een melkveehouder moet noodgedwongen akkerbouwer worden om koeien te mogen melken. Hier zit geen enkele logica achter. Ronduit belachelijk zelfs, temeer dit alleen voor de melkveehouderij geldt die, in tegenstelling tot andere sectoren, al grondgebonden is. Als de huidige plannen doorgaan, dan komen melkveehouders vanaf 2016 noodgedwongen de (pacht)grondmarkt op waarvan de akkerbouwer de dupe zal gaan worden. De pachtprijzen zullen bovenmatig stijgen. Niet goed voor de melkveehouderij en zeker ook niet goed voor de akkerbouw die dan de bedelstaf mag overnemen. Wel goed voor verpachters waarvan ook de overheid deel uitmaakt. We gaan met de plannen die voorliggen niet meer melken, maar we gaan uitgemolken worden door woekerbeleid. Hopelijk zijn er nog politieke partijen die dit spelletje van de grootgrondbezitters doorzien en het voorliggende plannen van grondgebondenheid naar de prullenbak verwijzen.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.