Redactieblog

2462 x bekeken 11 reacties

Natuurlijke keus voor andere bedrijfsvoering

Een goede vriend vertelde me kort geleden dat hij overweegt de stap te zetten naar biologische melkveehouderij. Ik was geïnteresseerd in zijn beweegredenen.

Hij zei dat de knop in de bedrijfsvoering was omgezet van gaan voor het maximale naar het zoeken van evenwicht.

Prachtbedrijf

In de loop van zijn boeren carrière heeft hij zijn prachtbedrijf opgetuigd, goede grondverzorging, uitstekende dierenaandacht met hoge producties. Een tijd lang meegedraaid met toplijsten in de regio, waarbij de koeien naar binnen gingen, omdat dan het management horende bij die bedrijfsstiel beter uit te voeren was.

De huldiging van een 10.000 kilo vet en eiwit koe in deze context nog meegemaakt en ook de melkrobot paste daarbij.

Stap naar weiden gemaakt

Vorig jaar de stap naar weiden gemaakt, omdat het gevoel bij deze boerenfamilie minder goed was bij het telkens uitleggen dat de koeien het binnen goed hebben. En wanneer de koeien dan buiten grazen, binnen bijgevoerd worden, dan heb je meer fluctuaties in productie. Ja, daar moet je als topmelker tegen kunnen.

Je kunt, en dat hebben zij gedaan, het ook als een uitdaging zien. Zo van: wat past nu in deze situatie het beste bij mij. Geïnteresseerd in bodemprocessen, het bodemleven net zo goed laten werken als je de koeien dat laat doen.

Biologische markt een niche

De markt voor biologische melkveehouderij is groeiend, doch nog steeds klein. Het is een nichemarkt, passend in landen met een hoge welvaart. De melk wordt goed betaald, was altijd een 10 cent meer ten opzichte van de reguliere en groeit nu naar een kleine 20 cent plus. Voor dat verschil kun je wel wat doen.

Natuurlijk zijn er ook extra kosten, biologisch voer is duurder dan regulier en tijdens de omschakeling heb je een tijd die kosten wel en nog niet de extra plus op de melk.

Bodemvruchtbaarheid basis van rendabel bedrijf

Ik weet nog niet of de keus voor bio wordt gemaakt, dat wordt zorgvuldig afgewogen. Ook maar al te goed wordt beseft dat bodemvruchtbaarheid de basis is van een rendabele bedrijfsvoering en als je er wat van af haalt, moet er ook weer op aangewend worden.

De verkenning is gaande, uitdagend en vol perspectief. Wordt de stap gezet, dan zal hij hierin ook excelleren.

Laatste reacties

 • landboer

  Dr zullen er meer aan denken nu.

 • hansvanbergen

  Is onder het huidig gesternte ook een best verstandige keuze. Echter de bio bestuurders hebben een gigantisch zwaar pakket inelkaar getimmerd waaraan het onmogelijk is om je aan te houden. Ook heeft dat bestuur meteen maar besloten dat iedereen daar voor is. Als dat er komt ben je meteen boer af.

 • farmer4life1

  Nu wel, totdat het ook overvol is. Nog steeds vraag en aanbod. Grappige is wel, dat de producten in de supermarkten niet eens zoveel duurder zijn.

  Biologische melk 1,19 half vol van campina

  Melk campina half vol 1,05 zit 14 cent tussen.

  AH merk biologisch 0,99 cent en gewone melk 0,87

 • alco1

  De biologische boeren houden hun hart vast.
  De hogere prijs komt immers door meer vraag dan aanbod voor hun product en dit kon nu weleens ruw verstoord worden met als gevolg een gangbare prijs voor biologisch met zeer strenge eisen.
  Laten we hopen dat de FC en LTO zich niet achter biologisch scharen, anders krijgen we hetzelfde als met weidegang melk. Geen hogere prijs met wel de hogere eisen.

 • j.verstraten1

  De productie kan de vraag lang niet bijhouden. En als wij zo nog lekker doorrommelen met discussies over weidegang, fosfaatrechten en ander ongemak wordt de vraag naar biologisch alleen maar groter.
  Gewone melk zit weinig bewerking in , weinig toegevoegde waarde dus hoeft de prijs in de super ook niet zoveel duurder te zijn. Mensen gaan niet meer melk drinken als het goedkoper wordt.
  De gangbare melk opbrengst is ook niet gedaald vanwege de prijzen bij onze supers, maar door de prijzen die te maken zijn op de wereldmarkt die beïnvloed wordt door vraag en aanbod. Bij de huidige lage prijzen worden dus de zakken gevuld van de tussenhandel. Daarom maakt FCDF nu ook zoveel winst.

 • veldzicht

  farmer4life1,Bij jumbo zijn de verschillen nog veel kleiner dan bij AH.daar gaat het om enkele centen.

 • Zuperboer

  Wat is de boodschap Jan? Weiders ga biomelk leveren en opstallen wordt de normale modus voor gangbaar. Ik leid het er maar uit af tenzij er nog een andere uitleg volgt.

 • Zuperboer

  Er stond laatst een studie op internet waarbij een bedrijf met 80 mk drie toekomstrichtingen werd ingestuurd. De moraal van het verhaal was dat hij beter 15 mk extra kon houden voor de gangbare melkprijs dan de overstap naar bio maken. Het verbaasde mij wel bij de huidige verschillen in melkprijs maar het stond er toch echt. Was geloof ik op Boerderij.nl of Melkvee magazine.

 • PIETER123

  Lees niet dat het een hele investering is om twee jaar in omschakeling te zitten.Dan heb je nog met de gunst van FCDF te maken om te mogen leveren(mag ook niet weer weg).En over twee jaar is koffie dik kijken in deze markt zich ontwikkeld.Vooral met Denemarken(Arla) in de achtertuin.Maar dat bodemvruchtbaarheid de basis is voor je rendement is al een grote biologisch plus.J.Verstraten eerst maar eens van die weide fooi af . De consument mag toch de keuze maken om er extra voor te betalen.

 • A1967

  Het wordt hier wel erg simplistisch voorgesteld. Topmelker geweest en gras gewend aan kunstmest, ik geloof er eigenlijk helemaal niks van dat dit zo gemakkelijk gaat.

  .

 • landboer

  Heb ik ook gelezen Zuperboer maarrr ,de cijfers waar mee gerekend werd ,waren heel anders dan de huidige melkprijzen ,gangbaar op 35,5 cent en bio op 45 cent meen ik,maar nu is het verschil 20 cent dus klopt er van die hele berekening niks meer!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.