Boerenblog

2 reacties

Global farmer Willy Kirwa uit Kenia

Door mijn Nuffield-studie ben ik in contact gekomen met het Global Farmers Network. Dit netwerk nodigt jaarlijks 14 boeren uit de hele wereld uit om in het Amerikaanse Des Moines te komen praten over hun werk. Ik was een van die 14 boeren.

Ik wil jullie voorstellen aan Willy Kirwa uit Kenya. In onze gesprekken luisterde hij vooral. Toch vind ik het leuk om Willy aan jullie voor te stellen. Vooral omdat het leuk is om te zien hoe Willy in Kenya zich ontwikkeld als boer. Willy is in 2007 begonnen met 10 koeien. Hij melkt er nu ongeveer 40. Willy is naar high school geweest. Hij heeft veel geleerd door te reizen.

De investering waard

Na een reis naar Israel is hij begonnen met het fokken van Holsteiners. Hij gebruikt gesext sperma, ook al kost hem dat 7 keer zoveel. Hij denkt dat het de investering waard is omdat hij zo ook fokvaarzen kan verkopen naar Tanzania, Oeganda en Rwanda.

Will verkoopt de melk aan scholen en hotels en anderen. Willy probeert de koeien zo goed mogelijk op maat te voeren. Hoger productieve koeien krijgen meer voer dan de minder productieve koeien.

Mestverwerking

Ook maakt hij biogas van de mest. Hij gebruikt het digestaat als voeding voor de akkerbouwgewassen op een kleine boerderij in de buurt en in zijn boomgaard van 1 hectare.

Trainingscentrum opgezet

Willy is ook in Nederland geweest om bij ons te leren. Hij heeft onze trainingsfaciliteiten voor de melkveehouderij in Oenkerk gezien. Momenteel is zijn zoon in Oenkerk voor training. Willy is geïnspireerd door de trainingen die wij in Nederland en daarop heeft hij in Kenia een trainingscentrum voor boeren opgezet. Zo komen er elke maand ongeveer 100 boeren naar zijn trainingscentrum. Eerst trainde hij de boeren gewoon op een grasveldje, maar nu is er een heus gebouw verschenen waar de trainingen plaatsvinden.

Vindbaar zijn

Tijdens de ronde tafels van het Global Farmers Network wisselden we allerlei zaken uit. Willy maakt veel gebruik van de sociale media. Via de website, maar ook via YouTube heeft hij veel publiek. Hij vindt dat belangrijk, want zo weet bijvoorbeeld de regering wat je doet en als het moet kunnen ze je vinden. Ook maakt hij gebruik van zonne-energie en een softwaremanagementpakket voor zijn koeien.

Al met al is hij een echte Global Farmer die het ontmoeten waard is.

Laatste reacties

  • info36

    Prachtig stuk.
    Interressant!

  • el

    Simpel,zo kan het ook!

Of registreer je om te kunnen reageren.