Redactieblog

10 reacties

Boer trouwt met boerin

In Amerika huwen veel boeren een vrouw met hetzelfde soort beroep als zijzelf. Opvallend, zo vindt men daar.

Met toenemende interesse las ik op internet de Washington Post waarin een onderzoek naar partnerkeuze wordt beschreven. Het blijkt dat met name boeren ‘ongewoon vaak’ een partner hebben met eenzelfde beroep als zijzelf. Die conclusie vond ik reden het genoemde onderzoek eens nader door te spitten, want hoezo zou dit ongewoon zijn? En wat is vaak?

Echtgenote met vergelijkbaar beroep

Het onderzoek blijkt een analyse van miljoenen gegevens in een Amerikaanse databank. Bij het uitpluizen daarvan kwam naar voren dat een kwart van de boeren, vissers en bosbouwers een echtgenote heeft met een vergelijkbaar beroep. Dat vond men opvallend veel. Waarom? Omdat het in andere professies veel minder vaak voorkwam. Voorbeeld: slechts 2 procent van de mijnwerkers trouwde een mijnwerkster.

Minder verschillende beroepen

Dat zoveel Amerikaanse boeren een partner hebben met eenzelfde beroep zou komen door de omgeving. Op het uitgestrekte Amerikaanse platteland zijn minder verschillende beroepen dan in de steden. De beroepen die er wél zijn, zijn vaak sterk agrarisch getint. Daar komt bij dat in de agrarische sector zowel mannen als vrouwen werken. De kans is dus groot dat als je iemand treft met wie het klikt, diegene werkzaam is in de landbouw. Bij mijnwerkers is dat zeldzamer omdat dit vooral een mannenvak is. De kans dat een mijnwerker verkering krijgt met een dame die óók in de mijnbouw werkt, is klein. Mijnwerkers trouwen daarom vaker iemand met een ander beroep, zo expliceert het onderzoek.

Hoe het zit met die overige 75%

Dat klinkt allemaal plausibel, maar des te interessanter is dan de vraag hoe het zit met die overige 75 procent van de boeren. Als er op het platteland vooral agrarische keuze is, en de meerderheid is niet agrarisch getrouwd, hoe dan wel? Helaas kan de betreffende data-analist mijn vraag niet beantwoorden, er is geen onderzoek naar gedaan. Da’s nou jammer.

60% heeft vrouw van boerenkomaf

Terug naar Nederland. Hoe zit het hier? Hier heeft bijna 60 procent van de getrouwde boeren een vrouw van boerenkomaf. Dat bleek uit een groot Boerderij-onderzoek in 2014. Van boerenkomaf wil echter niet zeggen dat de echtgenote ook een agrarisch beroep had ten tijde van de trouwerij. In Nederland kiezen veel boerendochters aanvankelijk voor iets anders. Later, meestal nadat er kinderen zijn gekomen, blijven ze thuis en krijgen zo ­alsnog hun werk in de landbouw.

De hoop dat het beter klikt

Het gaat dus iets anders dan in de VS, maar de overeenkomst is dat mensen hun partner helemaal niet kiezen op basis van hun beroep in de hoop dat het beter klikt. Het gaat eerder andersom. Ze kiezen iemand die gelooft wat zij geloven, die interesse heeft voor wat hen interesseert. Dat kán samen gaan met eenzelfde beroep maar het hóeft niet. Dat blijkt wel uit de 75 procent Amerikaanse boeren die buiten de sector huwde. Ik hoop op vervolgonderzoek.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Leuk om te lezen bij de kapper maar die onderzoeken hebben weinig belangrijkheid. Dat geld dat het gekost heeft kun je beter anders besteden. Het wordt wel goed uitgemolken want elke onderzoeker geeft de lezer (incl Margreet) weer extra vragen dus waarschijnlijk vervolgonderzoek = extra geld.

 • Mozes

  @farmerbn, hoeveel aandacht wordt er op tv en in de kranten besteed aan voetbal? Is dat wel belangrijk?
  Hoeveel aandacht wordt in de Boerderij besteed aan trekkers, alleen maar omdat een aantal boeren dat leuk vindt, maar is het ook belangrijk?

 • BO(skabout)ER

  wel grappig dat 60 procent van de boeren in Nederland een boerendochter trouwt. Best bijzonder.

 • agratax2

  Is het echt zo bijzonder, dat een boer(enzoon) een boerendochter trouwt? Ik denk het niet, ze weten beide dat om 17.00 uur de deur van het bedrijf niet dicht kan gaan tot 8.30 uur de volgende morgen. Dit onregelmatige werk is voor veel stedelingen onmogelijk en ondenkbaar. Het "Achter gaat voor en Voor gaat achter" m.a.w. eerst het bedrijf en dan het gezinsleven. Is voor een niet kleinezelfstandige ondenkbaar en daardoor is er weining begrip voor elkaars stijl van leven.

 • agratax2

  Als een boer trouwt met een boerin komen de twee bedrijven ook bijelkaar en dit is een goedkope manier van schaalvergroten. Is dit niet wat vroeger in bepaalde grootschalige gebieden van Nederland ook gebeurde, niet delen maar voegen.

 • oorspronkelijk

  hier heb ik moeite mee achter gaat voor
  naar de sport iedere week -fietsen-attracties
  zwemles-ouderavond -spreekbeurt-huiswerkhulp
  koken wassen poetsen
  alles doe/deed ik want vrouw werkte en is overleden.
  niet iedere vriendin wordt gelukkig op de boerderij
  stop dan op tijd
  dit alles is een kwestie van empathie en planning

 • veldzicht

  Om eerlijk te zijn vind ik het een beetje uit de tijd dat de vrouw volop mee werkt op het bedrijf,afgezien dat als het druk is dat ze dan even bij sprinkt .Ik weet niet precies hoe het in de rest van het land is maar hier in het westen hebben de meeste vrouwen een goede opleiding en (deeltijd)baan en voelen er helemaal niets voor om dagelijks te melken of in de stal te zijn, daarom is het ook helemaal niet (meer)nodig dat ze van boeren afkomst is
  en is het genoeg dat ze begrip heeft dat het bedrijf wel eens voor gaat als het nodig is en dat je niet zomaar spontaan altijd maar weg kan.

 • ed12345

  natuurlijk is het wel zo dat niet iedere vrouw op het platteland echt goed in haar vel zit .Ook de sociale contacten en omgang is toch heel anders dan in de steden Trouwens in die echte oude stadsbuurten (nu merendels afgebroken )liep men ook gemakkelijk bij elkaar binnen en kende iedereen iedereen

 • veldzicht

  Ed12345,De vrouwen die ik ken hebben het prima naar de zin op de boerderij en vinden het geweldig,de meeste vrouwen/meisjes willen nog voor geen goud met een boer trouwen wat ik me wel enigszins voor kan stellen wat ook prima is.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.