Commentaar

3832 x bekeken 19 reacties

Emotiepolitiek wint in debat megastallen

Het Haagse politieke draagvlak dreigt weg te vallen voor grootschalige veebedrijven. Op de VVD na lijkt bij alle partijen de weerzin de boventoon te voeren. Weerzin gebaseerd op emotie, want echte keiharde feiten tegen verdergaande schaalvergroting zijn er niet.

Sterker, veel bedrijven breiden juist uit om hun maatschappelijk gewenste investeringen in dierenwelzijn of duurzaamheid terug te kunnen verdienen. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken, zelf ook geen voorstander van verdere industrialisering, erkende het woensdag met zoveel woorden in een debat over het Nieuw Gemengd Bedrijf in Grubbenvorst.

Politiek Den Haag, met Marianne Thieme (PvdD) en Dion Graus (PVV) als aanjagers, vecht al jaren tegen megastallen. De discussie blijft hangen omdat onduidelijk is waar de grens moet worden getrokken. Oud-staatssecretaris Henk Bleker durfde het in 2012 wel om getallen te noemen: 500 melkkoeien, 2.000 zeugen, 10.000 vleesvarkens, 175.000 leghennen of 240.000 vleeskuikens. De aantallen zijn met de val van het kabinet in een la beland.

Cijfers zeggen niks. Een dier kan in een stal met 1.999 stalgenoten beter af zijn dan met 200. De geuroverlast kan veel lager zijn.

De trend van schaalvergroting is niet te stoppen, niet in het reguliere bedrijfsleven, niet in de landbouw. Als boeren niet op één locatie kunnen groeien, dan gebeurt dit wel op twee, drie of vier locaties. Wellicht is het dan nu toch tijd om groen licht te geven voor échte agro-parken met grootschalige veehouderij, voerproductie en mestverwerking.

Laatste reacties

 • Burnetti

  Jan, er wordt verzaakt de voordelen van grootschalige houderij in maatschappelijk geaccepteerde brokken te bewijzen en zichtbaar te maken.

  Is er een voordeel van schaalvergroting voor niet economisch met veehouderij verbondenen?

  Wat is het volksgezondheids voordeel van een open geitenstal die van 500 naar 3000 gaat?

  Wanneer het luchtwassysteem in een stal met 10.000 knorretjes uitvalt stelt de reductie niets meer voor.
  Hoe bewijs je betrouwbaarheid en voldoende capaciteit aan de buitenwacht?

  Duurzame veehouderij bewijst zichzelf en stopt met bevechten van tegenstanders.
  Laat zien wat je KUNT en DOE het ook!

  Instrueer je agrarisch adviseurs om rekening te houden met thema's uit de BZV.

  Kom met slimme oplossingen en laat die aan Nederland zien.

  Waar is de TV. Reclame voor het 'varkenstoilet'?

 • hww

  Beste Jan,

  Er is behoefte aan een echt landbouw kopstuk, iemand die voor de troepen gaat staan. Een visie geeft, mensen aanspreekt op misstanden (gebeurt nu niet) en in de maatschappij (/ media) het landbouw verhaal vanuit de positieve inslag kan vertellen. Nu zit de landbouw in de verdediging en reactieve hoek, daar moeten we uit.

  Het verhaal is simpel en doeltreffend:
  Gezond en veilig voedsel voor de maatschappij op een bruisend platteland!

 • trijnie

  Mega hoort op een grootschalig industriegebied waar de infrastructuur is aangepast aan vrachtwagens voor aan- en afvoer van voer, mest en produkt. Waarom de kleine wegen op het platteland belasten met een industrie waarbij de dieren toch niet buiten lopen?

 • Mozes

  Waarom varkens houden in Nederland als het voer geïmporteerd moet worden, de mest geëxporteerd moet worden en vervolgens ook de varkens geëxporteerd moeten worden. Het is toch veel logischer om de varkens daar te houden waar voer en mestplaatsing is. Dat zijn op voorhand al wijdse gebieden waar je ook geen last hebt van burgerbevolking.

 • schoenmakers1

  waarom hier koeien houden om de melkproducten naar china te brengen mozes?

 • Wim Toornstra

  Ja kun je de haven in Rotterdam ook wel dicht doen. Hoofdzakelijk doorvoer naar het achterland. De B.V Nederland moet blijven draaien.

 • Foxxy

  Waarom ademen , is toch verontreinigde lucht ,
  Waarom eten ? Zit zoveel rommel in , kan niet goed voor je zijn !

  Oplossing : elke Nederlander z'n eigen volkstuintje , krijgt iedereen vanzelf weer waardering voor de agrarische sector!

 • veldzicht

  Redactie,is het mogelijk om wat minder vaak een foto van Thieme te plaatsen,nu heb ik weer een verpeste dag.

 • T@deler

  Marianne Thieme haar echtgenoot wil ook mega worden.
  Eigenlijk een schande dat zij in de politiek kleinschaligheid predikt.

  'Sinds de opening van de eerste eigen winkel in Den Haag, verdubbelt de omzet van het bedrijf elk jaar.
  In 2013 kwam de teller op ongeveer € 3 mln, vertelt Korteweg aan de keukentafel van zijn huis in Maarssen.
  Korteweg zijn einddoel: ‘de grootste slager ter wereld worden’.
  Hij zegt het met een lach....'

  Bron:
  http://fd.nl/ondernemen/entrepreneur/wereldveroveraars/13814/opening-eigen-fabriek-volgende-stap-voor-vegetarische-slager

 • Mozes

  @schoenmakers1 #5, zolang melkveehouderij grondgebonden is, is hier niets mis mee. Dit is dan ook het belangrijkste argument om melkveehouderij grondgebonden te houden. Zodra grootschalig voer vanuit het buitenland aangevoerd moet worden kun je beter de koeien naar het buitenlandse voer brengen dan het voer naar de koeien.

 • j.verstraten1

  Enerzijds het besef dat er geen draagvlak blijkt te zijn voor bedrijven als het NGB en anderzijds pleiten voor agroparken? Kan je niet volgen beste Jan tenzij je de slotzin toevoegd: waarbinnen geen ruimte is voor niet agrarische activiteiten en woonfuncties.

 • tedagro

  Het is belangrijk om in west europa een goede voedselproduktie te hebben, ik moet er niet aan denken dat we afhankelijk worden van landen als China, Brazilie of Rusland/Ukraine. We zitten hier met meer dan 100 miljoen mensen in een straal van ongeveer400 km en willen allemaal kwalitatief goed voedsel hebben dat behalve niet te duur, ook gewoon altijd verkrijgbaar moet zijn !

 • John*

  @ mozes,

  specifiek voer telen voor varkens is een doodzonde. varkens eten wat de mens laat liggen. Daarom horen de varkens bij de mensen en niet ergens in een akkerbouw gebied al het hoogwaardige voedsel opeten om dat allemaal zo lekker dichtbij is..

 • W Geverink

  Als dat zo was John zaten jullie nu niet zo diep in de problemen. Er zijn bij jullie veel meer varkens dan reststromen.

 • Ishtar

  Lijkt wel dat deze redactieblogger 3 jaar in een hutje op de hei gezeten heeft?
  Maar goed ik kan zijn verhaal volgen, en stel dat ie gelijk heeft.
  -zeker is modernisering nooit verkeerd.
  -als het enige argument voor groei is ==> we moeten wel, kan niet anders, rat race, anders lukt het niet, noodzaak ===> dan is dat niet echt bemoedigend uitgangspunt of argument of vissie of wel?
  -hoe ziet redactieblogger dan de invulling van NL als groter geen probleem is, 100 bedrijven 500.000 varkens, 10 bedrijven van 2 miljoen kippen.
  -1000 bedrijven van 10.000 koeien?
  -kom op, dan moet je dat ook rationeel beantwoorden!
  -ook een antwoord op, wat is een huidige maat/model qua aantallen waarin nog goed te verdienen, dus een model zonder werknemers, model met 1 werknemer, met 2 en met 3 etc.
  -Redactieblogger komt niet verder als, vrije markt, alles moet kunnen, geen grens is te klein, tja....
  -iedereen die tegen is is emotioneel etc.
  -als je dat niet kan beantwoorden, zou ik weer 3 jaar op de hei in een hutje gaan zitten als redactieblogger.
  -maw, de sector heeft geen visie en geen plan en heeft als enig argument ====> ratrace too the bottom.
  -dan krijg je een megastallen discussie en tegenkracht die eigenlijk zegt, wel wanneer houd het op?
  -en dan heeft deze redactieblogger of de hele vee-industrie als sector geen antwoord ?
  -wie heeft nu emotionele argumenten, of schrijft een emo blog op deze site?

 • alco1

  Ik denk dat bovenstaande reactie vooral gebaseerd is op emotie.
  Regelgeving kan nooit éénsluidend zijn voor alle ondernemers en leidt alleen maar tot excessen.
  Bij een boer met 1000 koeien kan het met het welzijn voor de dieren heel wat beter gesteld zijn en minder overlast veroorzaken, dan bij een boer met 40 koeien opgeslokt door de stad.

 • wienbemelmans

  ze lullen maar over mega bedrijven, er zijn niet zo veel boeren die een mega bedrijf kunnen leiden.
  dus die komen er ook niet zo veel.

 • info258

  Mozes,
  Wat is grondgebonden? Nederland is toch van ons allen? Als het financieel aantrekkelijk zou zijn om de koeien te voeren met snijmais en gras uit Canada dan zou dat gebeuren. Als de intensive veehouderij de grondstoffen uit eigen land zou gebruiken als voer zijn we dan ineens grondgebonden? Wat betreft de mest zijn we al een eind op weg. De kippenmest naar DEP en de varkensmest moet al voor een slordige 40 procent worden verwerkt. Volgend jaar komen daar wellicht weer een aantal procenten bij. De geur die er vrijkomt bij iedere sector wordt door ieder op zijn eigen manier waargenomen en beoordeeld. De (schadelijke)gassen die er bij elke sector vrijkomen zijn mijn inzien bij de rundveehouderijen vele malen groter dan bij de intensive veehouderij.

 • koestal

  Ze moeten gewoon iets hebben om tegen aan te trappen,ze kunnen beter naar een psycholoog of psychiater gaan,misschien zijn ze wel gepest in hun jeugd ,waar ze nu nog last van hebben

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.