Commentaar

2069 x bekeken 3 reacties

Specialist vraagt meer focus op beurs

Melkveehouders en akkerbouwers samen onder één dak; de ATH-formule raakt sleets.

De derde editie van de landbouwvakbeurs Agro Techniek Holland in Biddinghuizen (Fl.) was groter dan ooit. Het 20 hectare grote expositieterrein stond vol met 260 standhouders die ruim 450 merken en ruim 3.000 machines, trekkers en systemen showden.
Nieuw en veel uitgebreider was het demonstratieterrein van ruim 40 hectare vlak naast het showterrein. Veel bezoekers namen de moeite om er helemaal naartoe te wandelen om er bietenrooiers, ploegen en landbouwspuiten aan het werk te zien. Opmerkelijk overigens dat zo veel boeren zo veel interesse toonden in het werk van redelijk gangbare praktijkmachines.

Op de eerste beursdag ontving John Deere de Bronzen Sikkel-innovatieprijs, kreeg New Holland de award Beste Boerentrekker 2014 en mocht akkerbouwer Pieter van Kempen zich Beste Gewasbeschermer 2014 noemen. Deze prijswinnaars konden zich geen mooier podium voorstellen. De ATH-beurs stond landelijk even in de schijnwerpers.

Zo bezien zal hoofdorganisator Fedecom tevreden terugblikken als de Nederlandse brancheorganisatie van fabrikanten, importeurs en dealers.
Desondanks is het de vraag of het huidige concept, ‘Alles wat boeren boeit’, op één locatie en tijdstip toekomstbestendig is. Hoe goed de beursorganisatie telkens ook haar best doet om alle sectoren te bedienen, het lukt niet meer.
Voor melkveehouders ontbrak het volledige aanbod in melktechniek. En behalve dat akkerbouwers wegens oogstwerkzaamheden veelal geen tijd hadden om naar te gaan, hadden ze er ook weinig te zoeken: de volledige aardappeltrein ontbrak in Biddinghuizen.

De tijd van de legendarische LandbouwRai, waar alle typen boeren eendrachtig samendromden in de sfeervolle hallen in hartje Amsterdam, is voorbij. Pluimveehouders en varkenshouders hebben zich decennia geleden al afgezonderd. Ook de akkerbouwers en melkveehouders van morgen hebben behoefte aan meer focus.

Laatste reacties

  • agratax2

    Geert vanuit het perspectief 'Specialisatie' klopt je stelling. Ik zie echter bij het uit elkaar halen van de beurs in specialistische takken een deling tussen akkerbouw, veehouderij ontstaan die zou kunnen leiden tot meer macht voor de buitenwereld (overheid). Het verdeel en heers model versterken we zelf als we niet bij machte zijn zelfs een overall beurs voor de Landbouw te ontwikkelen en interessant te houden zelfs voor burgers. Het is voor iedere boer (volgens mij) leuk om te zien en te weten wat zijn collega / buurman bezig houdt.

  • ed12345

    Geert het gaat wel maar dan ga je denken in grotes zoals agrotechnica ,of dat financieel haalbaar is in Nederland? ik betwijfel het.Het is net als de machine schuren bij de akker en veeboer zelf ook steeds groter worden met steeds meer verschillende en grotere machines. Ik denk ook dat de winterbeurzen toch meer voor iedereen berijkbaar zijn ,z'somers als het mooi weer is heb je vaak thuis belangrijk werkals het slecht weer is ,is er geen aardigheid aan . Agratax op de goede beurzen is er zoveel te zien voor je eigen tak dat je daar al vaak tijd te kort komt als je er langs loopt kijk je vaak even maar daar blijft het bij

  • koestal

    De boeren waren gezellig een dagje uit,moet toch kunnen

Of registreer je om te kunnen reageren.