Commentaar

1394 x bekeken 4 reacties

Glas mestverwerking half vol

Criticasters zijn op veel podia sceptisch over mestverwerking. Verwerking is een cruciaal onderdeel van het mestbeleid van staatssecretaris Sharon Dijksma.

Als de verwerking niet of onvoldoende van de grond komt, dreigt onherroepelijk ingrijpen in dieraantallen op de bedrijven. De kritiek is niet helemaal onterecht. De veehouderij praat al sinds de eerste mestwetten, midden jaren tachtig van de vorige eeuw, over verwerking. Er waren ook talrijke initiatieven. Zij strandden veelal op gebrek aan deelnemers, uitblijven van vergunningen en financiering. Waarom zou het nu wel lukken? Eigenlijk vormt alleen de pluimveehouderij een positieve uitzondering.

Waarom gaat het nu lukken? Omdat de tijd rijp is, de urgentie groot is, de technologie klaar en uiteindelijk ook geld is. LTO Nederland, NVV, Rabobank en 22 voerbedrijven richtten vorig jaar het mestinvesteringsfonds op. Initiatiefnemers hebben inmiddels 72 projecten ingediend. Eerder deze week werd bekend dat het project Holmel in het Limburgse Leudal een achtergestelde lening van het fonds krijgt. Het is daarmee het tweede project, na melkveebedrijf Gorter-Van Diepenbroek uit Makkinga, dat geld krijgt. In alle delen van het land starten projecten op, ook buiten het investeringsfonds om. Mestverwerking De Kempen bv meldt in november met een installatie in Wintelre te starten.

Het glas raakt van half leeg naar half vol. Kritisch zijn op de sector blijven mag, maar als zich daar een kentering afspeelt, dient deze ook als zodanig te worden gewaardeerd.

Laatste reacties

 • Burnetti

  Jan het gaat nu lukken omdat er wettelijke mestverwerkingsplicht is.
  Daardoor voelen initiatiefnemers zich 'voldoende' zeker om de economische risico's te nemen

 • Mtstermors1

  We moeten nu ook als veehouders als we verder willin blijven ondernemen. De initiatieven die er zijn zijn ook betaalbaar haalbaar en realistisch, alleen de rundveehouders moeten niet zo af wachten of er dan nog plaatsingsruimte in de buurt komt. Als je dan wil uitbreiden kun je die als nog wel opvullen

 • schoenmakers1

  als de vergunningen niet zo moeilijk te verkrijgen waren zouden er veel meer projecten van de grond komen, vele proberen het niet eens, bij voorbaat weet je al dat het toch afgewezen wordt, dit al vanaf halverwege jaren 80, hoe ziek kun je zijn als regering

 • Burnetti

  @schoenmakers1
  Monomestvergisters tot 25.000 m3 mest en LNG vulstations zijn milieuvergunningvrij.

Of registreer je om te kunnen reageren.