Redactieblog

12 reacties

Dikke boeren

Bemiddelde boeren, zou het daar over gaan? Of boeren met veel koeien, die als koosnaam 'dikke boeren' hebben? Nee, daar gaat het niet over.

Het gaat over de letterlijke betekenis van het woord: corpulente boeren.

Obesitas komt in alle lagen van de bevolking voor, maar het lijkt wel alsof boeren met een inhaalslag bezig zijn. Nu heb ik er geen studie van gemaakt of mijn dikste collega's akkerbouwers, varkenshouders, melkveehouders, pluimveehouders of tuinders zijn. Na enige verkenning lijkt dit wel de volgorde.

Veel fysieke arbeid is overgenomen door automatisering en/of machines, maar het blijft er nog steeds lekker in gaan om na een flinke klus even wat hartigs te nemen, om even te snacken. En als we een pilsje drinken, dan houdt dat vaak niet op bij een of twee. Jonge mensen zullen van flink drankgebruik veelal niet groeien, maar ze creëren met stevig alcoholgebruik de aanleg voor vetaanzet later.

De boerin, veelal de keukenprinses, kan ook bij de bereiding van de maaltijd zorgen voor caloriearm voedsel. Bij onze dieren hebben we de voedselbehoefte tot in de finesses ingevuld voor opfok, lactatie, leeftijd, compensatie enzovoorts. We weten wat nodig is voor de gewenste conditie van onze dieren. Zo zouden we als boeren ook wat meer naar ons eigen lichaam moeten kijken. Van het bed naar de melkrobot, van de robot naar de trekker en dan weer achter het bureau. Logisch dat je dan door te weinig beweging en te veel, soms verkeerd eten te veel groeit.

Mijn oproep: minder voedsel en drank en caloriearmer voedsel. Je wordt daardoor gezonder oud met minder mankementen.  Kun je ook nog een keer hardlopen met je kleinkinderen. Ja, andere beweging, het kan zwemmen, fitnessen of een andere sport zijn. Het verzet de zinnen, je netwerk wordt er groter van en een fitte kerel krijgt een vitale bedrijfsvoering. Met sport gebruik je spieren die je in het normale werk niet gebruikt en het voorkomt bedrijfsblessures. Een onderhouden lichaam is evenwichtiger. Zo met de feestdagen in het verschiet kan aandacht voor lichaamsonderhoud geen kwaad. Transitieperioden voor je lichaam moet je managen.

Laatste reacties

 • CLM Culemborg

  Dit zijn wijze woorden Jan!

 • pietjeeigenwijs

  Minder drinken(alcohol) Zeker! maar caloriearmer voedsel!? hallo de boeren zouden een voorbeeld moeten zijn! en geen voedsel eten maar Levensmiddelen. Weg met die ziekmakende margarine Echte boter, rijk aan vitaminen en de juiste goede vetten! Niet calorie arm dat is juist dik makend. Gewoon minder eten. En meer bewegen, lopen en fietsen.

 • veldzicht

  Met deze regering wil je niet eens oud worden!

 • farmerbn

  Dacht dat rode wijn wel erg gezond is.

 • Sjaak

  Zonder meer wijze woorden, zijn velen ook al bekend, denk ik...

  Wat ik me nu afvraag is, wat Jan geïnspireerd heeft daar een column over te schrijven. Is er onlangs iets voorgevallen in z'n kennissenkring of valt het hem op tijdens bijeenkomsten, dat het aantal obesitas-boeren drastisch is toegenomen...? :)

 • trijnie

  Misschien hebben jullie hier wat aan?
  Dertig tot twintig jaar geleden haalde mijn toenmalige buurmanboer zijn melkvee lopend uit de wei, ook kwam hij nog even een paar keer per dag achteruit op de fiets om naar het jong vee te kijken. De sloot werd geschouwd met de zeis....
  Nu gebeurt dit met de trekker, de motor, de bosmaaier enz.
  Gewoon calorieën tellen hè?.

 • schoenmakers1

  dat het obesitas sterk meer is geworden komt ALLEEN maar door het feit dat de norm wanneer iemand het heeft naar beneden is bijgesteld, het is net als met alles wat de overheid wil, even met cijfers goochelen en klaar is kees, ogen open doen trijnie

 • trijnie

  Schoenmakers 1, het begint al bij de jeugd, een collega werkt bij de GGD jeugdzorg en die kinderen zijn veelal al te dik.
  Ze eten verkeerde dingen en spelen nog weinig buiten, de tv en de spel cd is belangrijker voor hun.
  En het is zo: veel mensen waaronder de boeren hoeven lichamelijk niet meer zo hard te werken terwijl wij eten kunnen in overvloed.
  Ik denk niet dat de normen zo veranderd zijn. Wel de inzichten in dik zijn en gezondheidsrisico's.

 • schoenmakers1

  dat denk jij dan verkeerd trijnie, de normen hierin zijn wel degelijk veranderd, maar zoals meestal wordt mijn waarheid niet geloofd die wel op feiten rusten

 • stolker

  Erg belangrijk hoor, die waarheid van jou die op feiten (be)rust.
  Een ander feit is dat er steeds meer mensen zijn met overgewicht. Is naar mijn idee iets belangrijker.

 • joannes

  En hoe verhoudt dat meer beweging en minder calorie armervoedsel zich tot de alsmaar ambitieuzere productie uitbreidingen? Zouden de recente consumptie dalingen in vlees daar iets mee te maken hebben?

 • Broer

  Jan, je ziet er afgetraind uit maar denk wel om je reserve's , anders waai je straks nog van de weg af !

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.