AlgemeenOpinie

Dikke boeren

Bemiddelde boeren, zou het daar over gaan? Of boeren met veel koeien, die als koosnaam ‘dikke boeren’ hebben? Nee, daar gaat het niet over.

Het gaat over de letterlijke betekenis van het woord: corpulente boeren.

Obesitas komt in alle lagen van de bevolking voor, maar het lijkt wel alsof boeren met een inhaalslag bezig zijn. Nu heb ik er geen studie van gemaakt of mijn dikste collega’s akkerbouwers, varkenshouders, melkveehouders, pluimveehouders of tuinders zijn. Na enige verkenning lijkt dit wel de volgorde.

Veel fysieke arbeid is overgenomen door automatisering en/of machines, maar het blijft er nog steeds lekker in gaan om na een flinke klus even wat hartigs te nemen, om even te snacken. En als we een pilsje drinken, dan houdt dat vaak niet op bij een of twee. Jonge mensen zullen van flink drankgebruik veelal niet groeien, maar ze creëren met stevig alcoholgebruik de aanleg voor vetaanzet later.

De boerin, veelal de keukenprinses, kan ook bij de bereiding van de maaltijd zorgen voor caloriearm voedsel. Bij onze dieren hebben we de voedselbehoefte tot in de finesses ingevuld voor opfok, lactatie, leeftijd, compensatie enzovoorts. We weten wat nodig is voor de gewenste conditie van onze dieren. Zo zouden we als boeren ook wat meer naar ons eigen lichaam moeten kijken. Van het bed naar de melkrobot, van de robot naar de trekker en dan weer achter het bureau. Logisch dat je dan door te weinig beweging en te veel, soms verkeerd eten te veel groeit.

Mijn oproep: minder voedsel en drank en caloriearmer voedsel. Je wordt daardoor gezonder oud met minder mankementen.  Kun je ook nog een keer hardlopen met je kleinkinderen. Ja, andere beweging, het kan zwemmen, fitnessen of een andere sport zijn. Het verzet de zinnen, je netwerk wordt er groter van en een fitte kerel krijgt een vitale bedrijfsvoering. Met sport gebruik je spieren die je in het normale werk niet gebruikt en het voorkomt bedrijfsblessures. Een onderhouden lichaam is evenwichtiger. Zo met de feestdagen in het verschiet kan aandacht voor lichaamsonderhoud geen kwaad. Transitieperioden voor je lichaam moet je managen.

Beheer
WP Admin