Commentaar

1 reactie

Korting inkomenssteun valt mee

De Europese Commissie heeft besloten dat er dit jaar een korting van 1,3 procent wordt toegepast op de inkomenstoeslagen.

Elke boer in Europa met meer dan €2.000 inkomenssteun uit Brussel krijgt met deze korting te maken. De Commissie beperkt de uitbetaling aan inkomenstoeslagen om het budget voor de directe inkomenssteun in de landbouw rond te krijgen. Daarvoor moest een gat in de begroting worden gedicht dat ontstaan is door reservering van €433 miljoen voor eventuele crisismaatregelen in de landbouw.

Voor de individuele boer is het vanzelfsprekend zuur dat hij wordt gekort op zijn inkomstenbron uit Brussel. De eerste reacties op de website Boerderij.nl zijn dan ook negatief. Daarbij wordt ook nog gewezen op de korting van 11 procent op de waarde van de toeslagrechten die eerder dit jaar al bekend werd gemaakt. Dat laatste is echter een erfenis uit voorgaande jaren toen nog sprake was van een zogenoemde modulatiekorting van 10 procent op uitbetalingen boven de €5.000.

Hoewel de korting in eerste instantie door boeren als tegenvaller wordt ervaren, blijkt het besluit eigenlijk een meevaller voor de boer. Vorig jaar werd uiteindelijk een generieke korting van 2,45 procent toegepast om een oorspronkelijk gat van €1,47 miljard in de begroting te dichten. Dit jaar is het gat dus veel kleiner. Nu maar hopen dat Nederlandse boeren geen aanspraak hoeven te maken op die 'crisisreservering' van €433 miljoen, want in dat geval is de schade voor de boer vast veel groter dan de korting die hij nu voor zijn kiezen krijgt.

Eén reactie

  • koestal

    Nederlandse melkveehouders moeten weer flink wat superheffing betalen,het is vestzak broekzak,maar het eind is in zicht

Of registreer je om te kunnen reageren.