AlgemeenOpinie

Boycot rechtvaardigt Europese steun

Van Gaal zei eens: Ben ik nu zo slim of zijn jullie zo dom? Als variant daarop dacht ik dit weekend: ben ik nu zo dom en zijn alle reageerders op mijn vorige column zo slim?

Want de discussie ging voor mijn gevoel niet over de inhoud van de column. Daar wilde ik alleen mee zeggen dat ik het verwerpelijk vindt dat als landbouworganisaties strijden voor inkomen voor hun boeren, andere organisaties op hetzelfde speelveld daar dwars tegen ingaan. Ik noemde Wakker Dier, en ook DDB. Ik vind dat niet fair en voor de boeren slecht.

Maar waar hebben de reageerders het vooral over? Niet over de aanvallen in de rug. Nee, over het nut van steun aan de getroffen boeren. Op zich niet verkeerd, maar dat was niet mijn bedoeling. We houden het er maar op dat zij slim zijn en ik dom.

Dan toch even een paar opmerkingen over steun aan boeren bij een boycot. Wie mij regelmatig volgt, weet dat ik meer voor de vrije markt voel dan voor gepamper door de overheid. Maar in het geval van de boycot ligt het toch even anders.

Een boycot is een politieke gebeurtenis. Bedoeld om een heel volk te treffen. In dit geval niet alleen Nederland, maar Europa en zelfs breder, de Verenigde Staten. De boycot komt terecht bij de producenten van met name groente, fruit en zuivel.

Dan vind ik het logisch dat de overheid – in ons geval Europa dus – de gevolgen voor de producenten beperkt. Met geld van de gemeenschap, omdat in onze democratie de gemeenschap ook verantwoordelijk is voor de boycot. Immers, wij besloten ook tot de sancties tegen Rusland.

Wat voor maatregelen kan de EU dan nemen voor de boer? Ik beperk me tot de zuivel en denk dat het inleveren van melkpoeder een mogelijkheid is. En zeker ook van boter, mogelijk ook van kaas.

Als deze kunnen worden ingeleverd tot een hoeveelheid die anders naar Rusland gaat, dan valt de druk op de markt weg. Deze Europese voorraden moeten niet boven de markt blijven zweven, maar bijvoorbeeld in het kader van ontwikkelingshulp naar arme landen worden gestuurd. Er zijn genoeg plaatsen op de wereld, waar nog honger heerst. Of anders in oorlogsgebieden.

Maar nog even: strijden tegen elkaar, als je verschillende meningen hebt, prima. Maar niet in het heetst van de strijd de actieven in de rug aanvallen. Dat is vals.

Beheer
WP Admin