Boerenblog

4 reacties

Gekke Nederlander

Onlangs was ik voor mijn werk in de Verenigde Staten. Mensen daar toonden interesse in mijn trekkerrit naar Gambia.

Afgelopen drie weken zat ik in de Verenigde Staten, in de staat Iowa, op het hoofdkantoor van mijn werkgever Ag Leader. Daar volgde ik cursussen en trainingen op het gebied van precisielandbouw. Het werven van Nederlandse sponsoren voor mijn trekkerrit volgend jaar naar Gambia was in die weken even wat moeilijker. Niettemin waren ze op het hoofdkantoor wel ontzettend nieuwsgierig naar die gekke Nederlander die op een oude trekker naar Afrika gaat. Elke dag werd ik op kantoor wel door iemand aangesproken en verzocht om meer te vertellen over de tocht.

Voor wie nog niet op de hoogte is: volgend jaar organiseert de organisatie Boer Helpt Boer een trekkerrit van Nederland naar Gambia. De trekker wordt vervolgens geschonken aan een boerengemeenschap. Hij is dus niet specifiek voor één boer.

De mensen worden ter plaatse opgeleid om de trekkers te kunnen gebruiken, maar voor het onderhoud streeft de organisatie naar zelfredzaamheid. De afspraak met de gemeenschappen is dat voor het gebruik van de trekker de gebruiker steeds een kleine bijdrage betaalt aan een onderhoudsfonds. Dit fonds wordt beheerd door een dorpscommissie.

Daarnaast gaat de organisatie van Boer Helpt Boer oproepen doen voor donaties die in een apart fonds komen. Die donaties zijn bedoeld voor extra ondersteuning op plekken waar het fonds van de gemeenschappen eventueel geld tekort komt. Het zou namelijk heel jammer zijn als de trekker volgend jaar, of misschien eerder, vastloopt en in de hoek van een perceel blijft staan.

De trekkers zijn nog maar een begin. Boeren in Gambia hebben ook behoefte aan kennis. Ik weet dat de organisatie op zoek is naar partners die willen helpen met het opzetten van een kennisprogramma, zodat de Gambiaanse boeren naast mechanisatie ook hun kennisachterstand kunnen inlopen. Wie kent er zo'n bedrijf?

Als deze column in Boerderij verschijnt, ben ik alweer geland op Schiphol en heeft ons team – Farmers United – zich op 29 juni voor het eerst aan het publiek gepresenteerd op de combinerace in Afferden (Gld). Ons decor bestond uit een opgeknapte kar met enkele machines en een trekker. We waren te herkennen aan vier gesponsorde spandoeken. Hopelijk zijn nog meer sponsoren bereid onze reis naar Gambia mogelijk te maken. Neem gerust eens een kijkje op de website van Farmers United.

Laatste reacties

 • Broes

  Goedbedoeld en naïef, maar zeker geen efficiënt transport.

 • farmerbn

  Hoeveel trekkers zijn er al gegeven aan Afrikanen de laatste 50 jaar? Goedbedoeld maar die ene erbij zal niet het verschil maken.

 • el

  Breng er een paar muilezels naar toe hebben ze daar veel meer aan !

 • Mels

  Farmerbn,idd,het blijft,HELAAS,water naar de zee dragen. Men doet of men wil maar is de trekker stuk dan pakt men zoals men gewend is de muilezel. Meestal is gewoon de tank leeg.......Ik bagatelliseer nu uiteraard wel maar het is wel een groot deel van de waarheid. Hoe graag wij,uit de westerse wereld,het ook anders zouden willen zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.