Redactieblog

1554 x bekeken 7 reacties

Cultuur – natuur

Genoeg is genoeg. Laten we in Nederland ophouden met nog meer natuurcreatie.

Ik mag er graag op uit trekken, op de fiets, met de auto en soms met een bootje. Prachtig om te zien hoeveel natuur en natuurtypen we in ons kleine landje hebben. Een variatie aan grondsoorten geeft veel variaties in biotopen. Van het één komt wat minder, van het ander komt wat meer. Dat heet evolutie. We proberen dat wat te beïnvloeden, maar het is gewoon een resultante van de tijdsgeest in een beschaving.

Soms vinden we dat we te ver doorgeschoten zijn, dan wordt er cultuurgrond genomen, ontdaan van de teelaarde, wat verhogingen en verdiepingen aangelegd en dan hebben we weer natuur erbij. In het kader van Natura 2000 annex Europa een betonfietspad erdoorheen, een Europese pief en een lokale hero mogen het openen en dan voldoen we weer aan onze verplichtingen. Nieuwsgierige fietsers in het zog en daarna is het uitgestorven.

Werkelijk, ik geniet van de natuur die we hebben. Maar laten we de natuur die we hebben goed verzorgen. Inspiratie voor deze column kreeg ik gisteren bij het fietsen langs de Tjonger van Oosterwolde naar Oldeberkoop. Een kilometer of 15, waar we twee mensen tegenkwamen. En een troep van vegetatie: distels, brandnetels en ridderzuring. Dat heet nieuwe natuur! Doordat beheer niet wordt uitgevoerd, moeten alle aanliggende boeren weer veel vaker spuiten tegen dat soort woekeronkruiden.

De nieuwe natuur is een eldorado voor dassen, vossen en roofvogels en het duurt tien jaar voordat er evenwicht is in de biotoop. In die tussentijd infecteren deze rovers de hele omgeving. En de kolder is nog niet groot genoeg: we moeten "onze" natuur openen voor wilde zwijnen en wolven. Waanzin ten top! In een beschaafde maatschappij van 2014, waar ik deel van uit maak, is beheerst plaats voor flora en fauna voor zover we dat kunnen en willen. Met het nodige realiteitsbesef van de betaalbaarheid van het onderhoud van die natuur, moeten onze organisaties  nee zeggen tegen nog meer verrommeling.

Laatste reacties

 • H Zonderland

  Eens Jan. Stoppen met die jildfergriemerij!

 • ed12345

  Hehe eindelijk eens iemand die deze kolder ziet zoals het is

 • Sjaak

  Het is jammer @ed12345, dat Jan niet de volledige kolder beschrijft....het is namelijk nog erger!

  Jan schrijft; 'Met het nodige realiteitsbesef van de betaalbaarheid van het onderhoud van die natuur, moeten onze organisaties nee zeggen tegen nog meer verrommeling.'

  Het tegendeel is de realiteit. We hebben hier 20 jaar geleden een landinrichting afgerond, die ook 20 jaar geduurd heeft. De landinrichtingscommisie bestond, zoals meestal, voor de meerderheid uit boeren, die ook, zoals meestal, vertegenwoordigd zijn in onze organisaties. Wat Jan nu schrijft, was toen al aan de orde.....Gedurende het gehele projekt, werd er van alles gewijzigd in het belang van natuurontwikkeling. En onze boeren, de belangenbehartigers....?
  Juist, zij behartigden hun belangen, ten koste van anderen en bogen het hoofd........ Nu nog durven ze me niet in de ogen aan te kijken. Over 'waanzin ten top' gesproken, over 'rovers die infecteren' gesproken....

  wordt vervolgd....

 • Sjaak

  Maar goed, 'voorbij is voorbij....' zou je denken. Alleen vindt nu al jaren de 'fine tuning' plaats van de gebiedsinrichting en daarvoor hebben we een Agrarische Natuurvereniging in het leven geroepen met alweer, ja natuurlijk, hoofdzakelijk boeren in het bestuur en de geschiedenis herhaalt zich.....

  Natuurlijk worden deze projekten begeleid door 'deskundigen' en wordt alles flink gesubsidieerd middels Europese steun.
  Hierdoor wordt deze 'roverscultuur' in stand gehouden!

  Beschaafde maatschappij 2014...?
  Laat me niet lachen........., 'waanzin ten top' .... dat wel, ja!

 • veldzicht

  Dat krijg je in een land wat niets meer met de landbouw heeft met geen enkel historisch besef,wat onze voorouders vanaf de middeleeuwen
  door kei hard werken tot een van de mooiste en werkelijk uniek
  landschap hebben gemaakt wat je nergens in de wereld vindt, wordt nu
  op een vreselijke manier verpest, en niet alleen door natuur ook door industrie terreinen en woonwijken omdat het makkelijker en goedkoper is een nieuwe polder te pakken als te bouwen in een al verrommeld gebied met vele eigenaren en vaak vervuiling,gelukkig is het geld op
  en gaat het niet meer zo hard met dat'landbouwgrond terug geven aan de natuur'misselijke lui ze moeten zich schamen.

 • alco1

  Ik ben net terug van een weekje Zeeland. Vooral veel gefietst rond het Veerse Meer met veel natuur gebieden. Daarbij kwam één gedachte sterk naar boven: 'Is het nooit genoeg bij de natuurfreaks'. Ondankbare schepsels zijn het.

 • landboer

  Sjaak ik herken uw verhaal exakt de oorzaak is dat die boeren niet opgewassen zijn tegen de mensen van DLG die veel vaker met dat bijltje gehakt hebben! Een natuurgebied inrichten levert heel veel werk op voor Dienst Landelijk Gebied.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.