Commentaar

1328 x bekeken 2 reacties

Rechter schrapt politiek verbod nertsen

Het is eind 2012 als de Eerste Kamer de knoop doorhakt: het houden van nertsen wordt verboden. De argumentatie is principieel: je houdt geen dieren alleen omwille van hun vel.

De Kamer vindt verder dat er na een 'overgangstermijn' tot 2024 geen schadevergoeding hoeft te worden betaald. De fokkerij wordt wel alvast aan banden gelegd. Fokkers krijgen geen nieuwe vergunningen meer. Zij moeten hun bedrijven nog wel aanpassen om tot 2024 te kunnen draaien.

De Haagse rechtbank zet nu een streep door dit verbod. Volgens de rechters schaadt de wet de fokkers financieel ernstig. De zaak is aangespannen door de brancheorganisatie NFE en enkele fokkers. De uitspraak is zonder twijfel een steun in de rug voor de pelsdierenhouders, en misschien ook wel voor de hele veehouderij. Je kunt niet zomaar een bedrijfstak verbieden! De vraag is of de fokkers er veel mee opschieten. De onzekerheid over de toekomst houdt aan. Staatssecretaris Dijksma gaat in hoger beroep. Ondertussen soebatten voor- en tegenstanders over de impact van de uitspraak. Is de wet nu van tafel, en mag de sector weer investeren? Of blijft het verbod van kracht totdat een hogere rechter heeft gesproken?

Verder is de vraag of de wet met een 'reparatie' - wel schadevergoeding - de toets doorstaat. Vast staat dat de fokkers schade lijden. De bedrijven zitten op slot, juist in een periode waarin de markt floreert. De NFE schat de schade tot in de miljarden. De overheid kan dit geld veel beter op andere plekken inzetten. En hou een florerende bedrijfstak in de benen.

Laatste reacties

  • pietjeeigenwijs

    Het is wat, als je te veel welvaart hebt! dan ga je gekke dingen bedenken. Het is van de …. dat de staatssecretaris in hoger beroep gaat! Hoe maken we Nederland kapot? èèn van de weinige bedrijfstakken die Nederland op de been houd is de Agrarische! en dan als dank krijg je dit!? Onbegrijpelijk Hoe dom kan men zijn!!!

  • mts_kuijpers

    Door de uitspraak van de rechter had de staatsecretaris de mogelijkheid gehad om de wet van tafel te gooien met als steun in de rug dat het gerechtelijk in kan. Nu gaat ze haar linkse kant weer op met het proberen te verbieden van een financieel gezonde sector. Ze kan beter bij wakker dier en de dierenbescherming een keer met de vuist op tafel slaan en enige vorm van realisme terugbrengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.