Commentaar

2848 x bekeken 8 reacties

Zo blijft NVWA gezaghebbend

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de terugroepactie voor vlees van slachterij Van Hattem in Dodewaard flink versoepeld. Niet al het vlees dat sinds 2012 het bedrijf verliet hoeft te worden teruggehaald en vernietigd. Vlees dat duidelijk worden getraceerd en waarvan de herkomst kan worden geverifieerd, kan worden vrijgegeven.

Na het ontstaan van vragen over pony- en paardenvlees bij Van Hattem, verordonneerde de NVWA aanvankelijk dat alles wat twee jaar lang passeerde moest worden vernietigd. Zo'n actie zou niet alleen leiden tot de ondergang van Van Hattem, maar ruim vijftig bedrijven ernstig schaden of zelfs in gevaar brengen, terwijl volstrekt aannemelijk is dat die weinig te maken hebben met de onduidelijkheden bij van Hattem. De slachter fungeert voor het gros van deze vleesbedrijven als loonslachter, waarbij dieren worden aangevoerd en veelal als hele karkassen worden afgevoerd.

Onduidelijkheid rond vlees, of het nou gaat over de kwaliteit of over de juiste benaming, moet krachtig worden bestreden door een gezaghebbende organisatie. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
Het is goed nu te zien dat de grote ambtelijke NVWA de rede laat zegevieren en afziet van wat eruit zag als een strafexpeditie, waarbij het zwaar beschadigen van aanpalende bedrijven als 'collateral damage' werd geaccepteerd.
In den brede blijft de NVWA hierdoor gezaghebbend.

Laatste reacties

 • joannes

  Al doende blijkt men ook nog te kunnen leren bij het NVWA!

 • vandenbrandcv1

  het verstand komt terug voor behoud ondergang, dit is in het belang van de gehele sector.

 • LUCTOR

  Neem aan dat de chip die ingebracht is bij paarden en pony,s, zonder chip mogen de dieren niet op transport toch als doel heeft om ze te traceren begrijp daarom ook niet dat deze dieren niet traceerbaar zijn of beter gezegd traceerbaar geweest zijn. Of is hier niet op gecontroleerd dat ze voorzien waren van een chip?

 • B den Besten

  Alleen jammer dat het woord 'vlees' weer schade aangedaan is. En de goede naam van van Hattem naar de mallemoere is geholpen

 • Kaiser

  NVWA mag best gezaghebbend zijn, maar dan mogen ze wel wat meer professie tonen. NVWA heeft bij zowel van Hattem als bij Selten te veel met een botte bijl gehakt.

 • landboer

  Heb geen goed woord over voor die hele nvwa,Die organisatie is gestoeld op willekeur,ze konden niet met van Hattem overweg en dan willen ze hun macht tonen.Wat doen ze met de jumbo die Iers vlees op het etiket had staan wat het helemaal niet was?

 • Elevage

  Verbazingwekkend dat ze weer een andere koers varen.
  Van een organisatie die zo professioneel is, mag je toch hopen dat ze de boel op orde hebben, vóór ze een bedrijf de bel om binden.
  Maar nee.................

 • bleekerheide

  Zo'n strafexpeditie is exact zoals dijksma en daarmee NVWA omgaat met de QLL regeling. 'misschien' dat er bij zijn die zich niet exact aan regels hebben gehouden, maar daarvoor wordt nu heel varkensexporterend nederland beboet. Als er enkelen met drank op achter het stuur worden aangehouden krijgt toch ook niet heel nederland een drankslot in zijn auto?
  Aanpakken die overtreden!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.