AlgemeenOpinie

Zo blijft NVWA gezaghebbend

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de terugroepactie voor vlees van slachterij Van Hattem in Dodewaard flink versoepeld. Niet al het vlees dat sinds 2012 het bedrijf verliet hoeft te worden teruggehaald en vernietigd. Vlees dat duidelijk worden getraceerd en waarvan de herkomst kan worden geverifieerd, kan worden vrijgegeven.

Na het ontstaan van vragen over pony- en paardenvlees bij Van Hattem, verordonneerde de NVWA aanvankelijk dat alles wat twee jaar lang passeerde moest worden vernietigd. Zo’n actie zou niet alleen leiden tot de ondergang van Van Hattem, maar ruim vijftig bedrijven ernstig schaden of zelfs in gevaar brengen, terwijl volstrekt aannemelijk is dat die weinig te maken hebben met de onduidelijkheden bij van Hattem. De slachter fungeert voor het gros van deze vleesbedrijven als loonslachter, waarbij dieren worden aangevoerd en veelal als hele karkassen worden afgevoerd.

Onduidelijkheid rond vlees, of het nou gaat over de kwaliteit of over de juiste benaming, moet krachtig worden bestreden door een gezaghebbende organisatie. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Het is goed nu te zien dat de grote ambtelijke NVWA de rede laat zegevieren en afziet van wat eruit zag als een strafexpeditie, waarbij het zwaar beschadigen van aanpalende bedrijven als ‘collateral damage’ werd geaccepteerd.

In den brede blijft de NVWA hierdoor gezaghebbend.

Beheer
WP Admin