AlgemeenOpinie

Wij wel en Willem-Alexander niet

De Koning en een aantal andere leden van ons koningshuis hoeven geen belasting te betalen. Dat staat in artikel 40, tweede lid van de Grondwet. Leuk zo’n vrijstelling voor het koningshuis. Maar waarom hoeft Willem-Alexander niets te betalen en wij wel? Zijn wij voor de wet niet allemaal gelijk? Nee dus. En dat vinden onze rechters ook.

In januari heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant geoordeeld dat een beroep op het gelijkheidsbeginsel niet slaagt. De eiser in die zaak beriep zich op dat gelijkheidsbeginsel. Waarom zou hij wel belasting moeten betalen en de koning niet? Dat is ongelijk, volgens de eiser, en dus zou ook hij geen belasting hoeven te betalen. De rechters waren het hier niet mee eens. De Koning is volgens hen niet gelijk aan een ‘gewone’ burger. Hier mag best verschil gemaakt worden!

Nu snap ik best dat mijn positie absoluut niet te vergelijken is met die van mijn leeftijdsgenoot de Koning. Maar het voelt toch niet helemaal lekker. Waarom ik wel betalen en hij niet. Zeker als de rechters in de procedure aankomen met de redenen waarom de vrijstelling voor het koningshuis toentertijd is ingevoerd. Zo heeft de vrijstelling onder meer ten doel het voorkomen van de geleidelijke afkalving van het oorspronkelijk vermogen van de Koning. Een nobel streven, maar u en ik betalen al sinds 2001 belasting over een rendement dat wij niet realiseren. Op dit moment krijg ik een rentevergoeding van 1,4% over mijn spaartegoed, maar de Belastingdienst gaat ervan uit dat ik 4% behaal. Met een dergelijk uitgangspunt is mijn vermogen(tje) in een rap tempo aan het afkalven. En dan hebben we het nog niets eens over de inflatie waardoor onze koopkracht snel achteruit holt.

De vrijstelling voor ons koningshuis is in 1814 in de Grondwet opgenomen. Het was een van de eisen van Willem I voordat hij het koningschap wilde aanvaarden. De 200 jaar oude vrijstelling mag naar mijn mening wel eens tegen het licht worden gehouden. De positie van het koningshuis is immers ook een heel andere dan die van 200 jaar geleden. Maar om de vrijstelling te kunnen schrappen is er een grondwetswijzing nodig. En dat is een heel erg lastige hobbel. Dus voorlopig zullen Willem-Alexander en de zijnen nog wel van hun vrijstelling mogen genieten. En vul ik braaf ieder jaar mijn aangiftebiljet in.

Beheer
WP Admin