Commentaar

923 x bekeken 8 reacties

Geslaagde top

Er zijn kniesoren die klagen over het gedoe, de heisa, de verkeersbeperkingen en de kosten van de nucleaire top die Nederland deze dagen in zijn greep houdt.

Anderen vinden het maar overdreven, al die aandacht voor de wereldleiders en al die beveiliging.

Laat ze maar zeuren. Het is zonneklaar dat Nederland internationaal een goede beurt maakt. Dat legt ons geen windeieren.

De agrosector profiteert daar zeker van mee. De president van China, het op een na machtigste en wellicht op dit moment het rijkste land ter wereld komt voor het eerst naar Europa, en doet daarbij als eerste land Nederland aan. Tijdens een bezoek aan de Keukenhof neemt hij tijd om uitgebreid kennis te nemen van de Nederlandse topsector agro en food. Hij praat met Cees 't Hart van FrieslandCampina over de zuivel en met Co de Heus van De Heus Diervoeders over veevoer, en dan met name over het kwaliteitsborgingssysteem Trust Feed.

En passant sluiten zakenmensen in het gevolg van de president samenwerkingsdeals op het gebied van zuivel en agrarisch onderzoek. In een ingezonden brief in de NRC steekt president Xi Jinping de loftrompet over Nederland als belangrijke handelspartner en als poort naar Europa. Hij noemt daarbij de Nederlandse landbouwsector uitdrukkelijk en herhaaldelijk. Zo zijn de banden flink aangehaald en dat biedt kansen over en weer.

Kortom, de spreekwoordelijke dominee en koopman hebben elkaars hand stevig vast. Prima zo.

Laatste reacties

 • Mozes

  FrieslandCampina geeft per jaar 360 miljoen uit aan reclame en promotie. Ik heb mij laten vertellen dat de top 25 miljoen heeft gekost. Voor 25 miljoen 2 dagen lang gratis op alle journaals en de voorpagina's van alle kranten ter wereld! Te hoge kosten???

 • Fermer

  Daar zit hem denk ik de kneep: 'de dominee en de koopman hebben elkaars hand stevig vast. Prima zo'. Waar staat de boer in dit verhaal? Is die als gewoonlijk weer de sluitpost? Iedereen pakt zijn marge, hoe meer er geproduceerd wordt, hoe meer marge. We hebben gezien dat er een plafond aan de te ontvangen producentenprijs zit; te duur dan daalt de vraag. De prijzen zakken. De boer is in dit verhaal mijns inziens de enige met een variabele marge: de sluitpost. Willen we en kunnen we het hier mee doen !!!

 • Jur Schuurman

  Sterker nog, ik zie in dit verhaal alleen maar een koopman. Geen spoor van een dominee.

 • Rip

  Wat een negatief geleuter. Met China en de zuivel was de Landbouw één van de sectoren, die het meest in de belangstelling stond. Waar klagen we over? Gewoon om maar negatief te klagen? Omdat we het niet (willen) begrijpen? Zielig.

 • Fermer

  Ik vind het geen negatief geleuter, maar een reële kijk op het gebeuren. Op zich is Chinese belangstelling mooi. Op zich is export van kennis een goede zaak. Maar het is tevens belangrijk om te kijken waar je als boer staat in dit verhaal. En @Rip, wat willen we niet begrijpen? Communiceren is voor 50% luisteren begrijp ik van Jan van Weperen in zijn blog van vandaag. Ik luister graag, maar vertel ook mijn kant van het verhaal. Een kritische houding in deze is noodzaak, wil je niet maar klakkeloos achter elke adviseur en achter elk vekondigd verhaal aanlopen. Als individuele boer moet je het rond zien te breien. Dat is niet zielig, dat is vooruitzien.

 • johannetje

  De reele kijk op het gebeuren is dat er zeker 5 cent van de melkprijs uit China komt. Uit China of door het China-effect. Hoezo staan de melkveehouders aan de zijlijn? Bij een miljoen liter melk toch maar mooi 50.000 euries extra. Daar moet de gemiddelde ambtenaar toch zo'n anderhalf jaar voor naar zijn werk.

 • Rip

  IK denk dat Emmerei alleen naar zichzelf luistert......

 • Fermer

  @Rip, van jou worden we zeker niet wijzer in dit verhaal. Ik denk eigenlijk dat als je zo reageert je vast zelf geen boer bent, misschien heb je andere belangen in deze?, want dan begrijp ik jou reactie.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.