Redactieblog

2 reacties

Communicatie

Communicatie is een kunst. Wanneer je zegt: "mijn koeien produceren goed", geheid dat er een collega zegt: "Die van mij produceren ook goed". En daar gaat het al mis.

De zender wil aandacht voor zijn goed producerende koeien zonder op dat moment een heel relaas te beluisteren over de  koeien van de collega. Eerst anticiperen op het verhaal van de zender, dan toon je interesse in de ander en dan vormt zich een dialoog met verdieping. Hebt u zich wel eens afgevraagd, waarom je met de één een veel beter gesprek hebt dan met de ander? Dat komt door oprechte interesse in die ander.

Eigenlijk zouden boeren, net als andere mensen, geen tijd moeten besteden aan onaangekondigd bezoek van verkopers of vertegenwoordigers. Die mensen hebben per definitie een voorsprong in de materie, want je hebt je zelf niet voorbereid op dat onderwerp. Die mensen stelen je tijd, eventueel een afspraak maken en wegsturen, want je bent een ongelijke gesprekspartner. En stel bij aangekondigd bezoek van tevoren vast wat je minimaal uit het gesprek wilt halen. Bepaal ook je eigen financiële grenzen.

Op excursie ga je je gastheer leegmelken, daarom ga je er toch naar toe. Niet om eigen verhaaltjes op te hoesten, maar om alles te weten te komen over de bevindingen en drijfveren van je gastheer. Dat maakt het bezoek waardevol.

Die boerin, die de foto met het wasknijperbiggetje maakte, maakte de kwetsbaarheid van communicatie op een ongewilde manier duidelijk. De bedoeling was de zorg voor het in leven houden van onderkoelde biggen te tonen en het resultaat was dat ze door velen werd afgeschilderd als dierenbeul. Als ze zwembandbiggetjes had getoond, was ze al lang genomineerd als biggenbeschermvrouwe door de dierenbescherming. Zo gevoelig is communicatie.

Wees je er van bewust dat je zelf voor minstens 50 procent bepaalt hoe er wordt gereageerd. Het begint  met respect en inbeelding van die ander. Om je zelf communicatief scherp te houden, ga dan minstens een keer per jaar met een criticaster uit eten, die houdt je voor een maaltijd bij de les!

Goede communicatie verbindt.

Laatste reacties

 • alco1

  We zien het ook heel vaak in reacties die hier gegeven worden op andere reacties.
  Veelal wordt er niet goed gelezen om de gedachtegang van de ander te doorgronden en wordt er één zinnetje uit zijn context gehaald om het eigen verhaal weer te oreren.
  Ik geloof dat dat een mens eigen is.
  Je moet een zelfbeeld en visie hebben, anders wordt het leven een sleur.

 • Mozes

  Mensen die moeite hebben met luisteren zijn vaak in hun eigen leven ontkent en niet gehoord. Meestal op jonge leeftijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.